Jump to content

Povreda nužnog dijela


zlatko51

Preporučene objave

Moja mama je darovnim ugovorom dala unuku svoj dio u kući(5/6),osim te nekretnine posjedovala je još i šumu.Nakon smrti Mame unuk donosi oporuku,koje nije bilo u kući prilikom traženja dokumenata,a kojom ostavlja svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu unuku.Obzirom da tražim nužni dio on je donio izvadak iz gruntovnice po kojem mama ima još dosta zemlje. No ta zemlja prodana je još 60tih god. prenos nije izvršen.Što mi je za činiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A gdje je tu ostavinski postupak pred sudom?

 

Počeo, nije počeo, završio ... ?

 

Oporuka nije morala biti u kući da bi bila valjana, a ako mislite da nije i da to možete dokazati, trebali ste ju osporiti pred sudom, pa podnijeti tužbu.

 

Darovano ulazi u obračun pri određivanju nužnog dijela, pa ako je povrijeđen, može se dijelom ili u cijelosti vratiti da bi nužni nasljednik dobio svoje.

 

U ostavinskom postupku se ne morate fizički izdijeliti, pa ako se sunasljednici ne dogovore, nužni se dio dodjeljuje kao idealni dio u svakoj pojedinoj naslijeđenoj stvari.

 

Niste napisali kakve dokaze imate da je zemlja prodana. Ako to tvrdite, bit ćete upućeni u parnicu (tj. bili biste da se ostavinski postupak vodi ili da nije okončan) radi spora o sastavu ostavine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija