Jump to content

odustajanje od nasljedstva?


antonija747

Preporučene objave

molim lijepo za savjet.

nakon smrti tete, i neočekivane ostavinske rasprave (misleći da nije imala nikakvu imovinu), prihvatila sam, nepromišljeno, dio nasljedstva koje dijelim sa njenim bratom.

s njim nisam u dobrim odnosima.

mene sad zanima da li se mogu predomisliti, budući da moram platiti porez na nasljedstvo od 5 posto, a trenutno tih novaca nemam? rješenje je već došlo poštom.

i drugo, da li to nasljedstvo utječe na buduću kupnju prve nekretnine, odnosno na oslobađanje od poreza, obzirom da ni suprug ni ja nismo do sad imali ništa svojega?

 

što se događa ako ja ne platim taj porez?

 

hvala unaprijed na odgovoru, pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo je neshvatljivo da ste mislili kako ostaviteljica nema imovinu a ipak ste dali izjavu o prihvatu nasljedstva,ovlastena osoba koja je vodila postupak ostavninske rasprave je 100%rekla da imovina postoji i informisala nasljednike o kojoj se ostavinskoj masi radi,tako da nemozete reci da niste znali.Izjava o prihvatanju nasljedstva,koju ste dali na ostavinskoj raspravi,je neopoziva,a ako su predmet nasljedjivanja nekretnine,nastala je porezna obveza u skladu sa zakonom o porezu na promet nekretnina.Neznam da li vi ovim nasljedstvom rjesavate svoje stambeno pitanje,ako ne,onda sam misljenja da to nebi trebalo utjecati na oslobodjenje od poreza pri rjesavanju vaseg stambenog pitanja.Postovana,nastalom poreznom obvezom,nastao je i obvezno pravni odnos,u vidu duga,te ako se isti neplati,uslijedice naplata po propisima ZOO,u sudskom postupku radi duga.Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nije istekao rok za žalbu na ostavinsko rješenje, možete se žaliti pozivajući se na to da ste dali nasljedničku izjavu u zabludi (mana volje). Ako je istekao, možete tražiti ponavljanje postupka (mana volje je dobar formalni razlog) što se kod ostavinskog postupka provodi putem parnice. Međutim, mislim da nemate nikakve šanse za uspjeh jer su vaši navodi sasvim neuvjerljivi. Naime, iza osobe koja nije imala imovine ostavinski postupak se ne provodi, a ne provodi se niti iza ostavitelja koji je imao samo pokretnine ako neki od nasljednika to izričito ne zatraži. Dakle, proizlazi iz same činjenice da je pokrenut ostavinki postupak da je ostaviteljica imala imovinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija