Jump to content

Porez na donacije


_Mate

Preporučene objave

Zbog ovog pitanja sam se i ja registrirao na forum, ali vidim da me član "_Mate" već preduhitrio.

 

Naime, već tri sata čitam i pretražujem. Pored ostalog prošao sam i kompletan Zakon o porezu na dohodak, neobavezno sam pogledao i onaj o porezu na dobit premda nema veze s ovim pitanjem.

 

Uglavnom, na internetu nema ama baš ništa o zakonskoj odnosno poreznoj regulativi kada fizička osoba donira fizičkoj osobi novac, ali zato ima u tančine opisana regulativa doniranja fizičkih osoba pravnima (tvrtkama, polit. strankama, drž. ustanovama, udrugama) i obratno.

 

Ja isto tako imam privatnu web stranicu i internetski forum. Ništa ne prodajem, ništa ne kupujem, nemam oglašivača. Nudim sadržaj potpuno besplatno. I sad me zanima smijem li legalno primati donacije od posjetitelja (fizičkih osoba) koji bi na taj način željeli nagraditi moj rad uplatom na npr. moj tekući račun. Dakle, u toj zamišljanoj situaciji, oni potpuno dobrovoljno doniraju svoj privatni novac na moj privatni račun. Oni za taj novac ništa ne dobivaj zauzvrat.

 

Postoji i slična situacija, npr. ja sestri, koja nije kreditno sposobna, kupim na X rata robu u vrijednosti Y kuna. Ona živi u drugom kraju Hrvatske te mi mjesečno na moj tekući uplaćuje iznos rate.

 

Da li bih i u takvoj situaciji bio u nekom poreznom prekršaju ili kazneno odgovoran ?

 

Također, nastavno na temu, svako malo u sandučiću pronađem nalog za prijenos s brojem nečijeg tekućeg gdje se moli za pomoć nekoj oboljeloj osobi.

Činim li ja prekršaj ukoliko im uplatim donaciju, je li oni moraju platiti ikakav porez na to?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija