Jump to content

Imovina nakon razvoda


dbebic7

Preporučene objave

Početkom braka, iznad svekrovog stana, bivši suprug i ja dobili smo građevinsku dozvolu za izgradnju potkrovlja, u kojoj je kao investitor naveden moj bivši suprug.Svekar je financijski pomogao u izvedbi grubih građevinskih radova. Uređivanje interijera ( podovi, namještaj i sl.) smo mi financirali. Prije 7 godina podigli smo kredit i preuredili stan uključujući krov, fasadu, zatvore i luksuzni namještaj. Razveli smo se prije mjesec dana, nakon 23 godine. Imamo troje djece, suprug je radio po 15 sati dnevno i jako malo sudjelovao u obiteljskom životu, posebno odgoju troje djece. Ja imam 20 god staža i VSS. Iz stana sam se morala iseliti i dvoje malodobne djece sada živi samnom u stanu mojih roditelja, što nije idealna kombinacija. Nakon razvoda, tražila sam isplatu 30% vrijednosti stana kako bi mogla živiti s djecom samostalno, suprug tvrdi da ništa nije moje vlasništvo, niti umjetničke slike. Nakon smrti svekra i svekrve ( s kojima sam bila u izuzetno dobrim odnosima) saznala sam da su oni sa sinom sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju po kojem su mu uz vikendicu i sl., ostavili i stan u kojem živimo i koji je tijekom 20 god braka upisan u zemljišnim knjigama kao vlasništvo bivšeg supruga, te se pitam kako je to moguće. On je dobrog imovinskog stanja. Ja nemam na sebi upisanih nekretnina. Da li imam pravo na određeni dio vrijednosti imovine koju on sada sam uživa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To znam, ali ovde je problem što je ugovor između mog bivšeg supruga i njegovih roditelja skopljen nakon što je stan već bio izgrađen i useljen nekoliko godina. Potkrovlje (stan) je izgrađeno na objektu od njegovih roditelja, ali sve osim grubih radova smo ulagali ja i on. Dozvola je izdana na bivšeg supruga. Stan je bio upisan na bivšeg supruga. Mislim da treba pobiti taj ugovor.

 

Molila bi ako netko zna odvjetnike u Splitu koji su dobri za ovu problematiku da mi ostave privatnu poruku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tužbom tražiti utvrđivanje i podjelu bračne stečevine.

prema dokazima sud će utvrditi zajedničku imovinu (bračnu stečevinu)

ili tražiti vračanje 1/2 uloženog u povečanje vrijednosti nekretnine (za što trebate imati dokaze kao :ugovor o kreditu ,račune svjedoke...)

i kredit je bračna stečevina i djeli se(ako se djeli ono što je stečeno novcem od kredita).

 

bez dokaza odvjetnik je beskoristan

to bi bilo samo bacanje novaca

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

molim Vas pomoć u vezi bračne stečevine. jedino što smo bivši suprug i ja stekli u braku su nenamjenski kredit i krediti na kreditnim karticama za kupnju namještaja. tijekom braka i nakon braka sve obveze po tim kreditima sam ja otplaćivala. također, moja su primanja bila veća od suprugovih. u stanu koji nije naše vlasništvo ostala sam živjeti nakon braka, sav je namještaj ostao u stanu a sve obveze i dalje sama podmirujem. sada je podigao tužbu u kojoj potražuje novčanu protuvrijednost te me zanima ima li pravo na to. mogu li ja od njega potraživati preuzimanje obveza nastalih kreditima? puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, tako sam i ja mislila ali mi je odvjetnik tvrdio da se u bračnu stečevinu uključuje samo ono što je plaćeno (kupljeno) u braku i da prema tome ono što je ostalo nakon braka ne ulazi u bračnu stečevinu i ako su krediti na mene ne može se zahtijevati ne mogu tražiti da ga on otplaćuje. Meni je to suludo, ja sam isto smatrala da su i obveze bračna stečevina i zato sam i zatražila mišljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija