Jump to content

Rješenje o nasljeđivanju - zacrnjivanje


zvirinovnik

Preporučene objave

Unaprijed hvala svima koji mi odgovore na ovo pitanje.

Imamo rješenje o nasljeđivanju kojeg bismo ovjerenu kopiju trebali dati dalje kako bismo dobili neku malu isplatu. Kako se radi o malom mjestu, a i da nije tako..... ne želimo da se zna što i koliko smo naslijedili.

Zanima me da li javni bilježnik smije ovjeriti zacrnjenu kopiju rješenja? Točnije, zacrnjeni su samo djelovi o nasljedstvu, osim onog što je bitno za isplatu?

 

Hvala.

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Praksa da za ostvarenje prava iz rješenja o nasljeđivanju mnoge institucije traže na uvid cijelo rješenje već je odavno poznata kao upitna, svojevremeno sam čitao u novinama razgovor s jednim umirovljenim sucem Vrhovnog suda koji to smatra potpuno nezakonitim jer time institucije dobijaju pravo na uvid u podatke na koje ni u kojem slučaju nemaju pravo.

 

Nije toliki problem kad traže rješenje samo na uvid, ali kad traže kopiju onda im to omogućuje da čak stvore i ilegalne baze podataka o imovinskom stanju građana, što može u nekim slučajevima biti pogubno čak i za sigurnost tih građana. Ne treba objašnjavati da se ti podaci mogu dilati kriminalcima jednako kao što se mogu dilati podaci o istragama, a što su činili nedavno uhapšeni policajci.

 

(Svojevremeno sam osobno imao okapanje oko toga s jednim komunalnim poduzećem koje nije htjelo prebaciti obavezu i ispostavljati račune na moje ime. Njihovo "obrazloženje" je bilo da "oni tako posluju"! Problem je riješen tako da sam se pozvao na svoju (!) obavezu prema njihovim vlastitim propisima da plaćam račune ako koristim uslugu neovisno o tome jesam li vlasnik nekretnine ili ne. Oni su uporno inzistirali da imaju pravo na uvid u moje cjelokupno nasljedstvo, a odustali su kad sam ih upozorio da ću podnijeti kaznenu prijavu protiv njih zbog stvaranja ilegalne baze podataka o građanima.)

 

Drugi je problem što takvo rješenje o nasljeđivanju, nakon ostavinskog postupka koji nije javan, postaje javno dostupno kad jednom uđe u zbirku isprava u gruntovnici odakle svatko može zatražiti kopiju.

 

Međutim, sve ovo što sam napisao vam neće pomoći jer se država pravi blesava i ovaj problem poznat desetljećima uopće i ne pokušava riješiti. Drugim riječima, vjerojatno ćete morati pristati na ilegalnu i nezakonitu praksu ako želite ostvariti svoje pravo na nasljedstvo.

 

Pokušajte se raspitati kod javnog bilježnika da li postoji mogućnost da vam izda neku vrstu isprave kojom bi se potvrdilo samo ono što je nužno za konkretnu potrebu, ali mislim da nećete uspjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija