Jump to content

Kako dobiti nasljedstvo koje ti moralno pripada?


tockica na i

Preporučene objave

Ne znam odakle početi priču, možda od samog početka. Dakle moj djed i njegova žena živjeli su u Zagrebu od 1945. Prvo kao podstanari, a zatim su šezdesetih sagradili kuću na dva kata. Moj otac je vanbračno dijete za kojega je djedova žena saznala tek 1951. godine, nakon što je njegova majka zatražila alimentaciju. Tada je moj otac imao već 7 godina. Budući da djedova žena nije mogla imati djece, odlučila se na human potez da njegovog sina uzmu k sebi i da živi s njima. Njegova majka je na to pristala jer je živjela u lošim uvjetima na selu, gdje se ionako nije blagonaklono gledalo na vanbračnu djecu.

Međutim, oni njega nikada nisu posvojili, on je cijeli život imao majčino prezime. Djed je to htio, ali njegova žena je bila protiv.

Kada se moj otac oženio, ponudili su im da žive s njima u istoj kući, i urede si stan u prizemlju s posebnim ulazom. Dakle, otac i majka su uložili novce u renoviranje tog stana, te uselili, ali nikad nisu crno na bijelo dobili da je taj stan njihov. Niti je stan naravno ikada etažiran. Nekada je riječ nešto značila, ako ti netko kaže da ti daruje dio kuće i ako ti je taj otac i pomajka, valjda to nešto znači.

Međutim, vlasnik cijele kuće je bila djedova žena. Budući da je oduvijek bila vješta manipulatorica, tako je i to uvjetovala od njega.

Djed umire prije dvadesetak godina, moja majka prije godinu i pol, i eto nažalost moj otac prije nekih desetak dana. Nisam se još uspjela ni oporaviti od gubitka i tuge, a već me je zvala na razgovor i rekla mi da što prije nešto napravim sa stvarima iz stana, jer će ona to početi iznjamljivati. Šok i nevjerica. Kao, mogu joj ostaviti nešto namještaja koji je dobar, dobro će joj doći.

Onda sam pitala kako to misli, oduvijek je govorila da će cijela kuća pripasti meni, a sada mi oduzima stan. Pa mi je rekla da ukoliko mi je baš toliko stalo do tog stana, da će mi ga oporučno ostaviti, ali da ne zna kako će mi biti živjeti u istoj kući s ostalim nasljednicima. ??!!?? Ostali nasljednici mogu biti samo njen nećak i njegova žena, jer ostalih nasljednika nema.

Dakle, ja koja sam do dvadeset i neke živjela tamo, koja sam za sve druge uvijek bila njena unuka kojom se hvalila, koja sam ipak krv njenog muža koji je tu kuću gradio, nemam očito nikavih prava.

Moje je pitanje što mogu pravno učiniti da zadržim barem taj stan koji je ipak jedina moja očevina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, treba reći da imate složenu pravnu situaciju, što bi značilo da ćete morati angažirati odvjetnika radi riješenja Vašeg problema.

 

Unatoč činjenici da je ta gospođa upisana kao samovlasnik cijele nekretnine (pa tako i stana), Vaš pok. djed je bio (vanknjižni) vlasnik polovice nekretnine s osnove bračne stečevine. Iza njegove smrti, njegov dio (1/2 nekretnine) se je imao podijeliti između Vašeg oca i supruge djeda na jednake dijelove. Vi ste nasljednik iza oca, dakle, trebali ste naslijediti njegov dio. Drugim riječima, Vi ste vanknjižni vlasnik 1/4 dijela cijele nekretnine (kuće).

 

Bitno je da ne napuštate posjed stana niti potpisujete ugovor o najmu. Naime, ugovorom o najmu odmah biste priznali da se ne smatrate vlasnikom stana.

 

Ako odbijete napustiti stan, dotična gospođa može podnijeti tužbu radi predaje posjeda u kojem slučaju ćete Vi morati podnijeti protutužbu radi utvrđenja prava vlasništva na stanu.

 

Treba naglasiti da postoji mogućnost da gospođa koja je upisana u gruntovnici kao samovlasnik nekretnine, istu otuđi ili optereti pa bi bilo uputno da u što skorijem vremenu, pokrenetu parnicu radi utvrđenja prava vlasništva i izvršite zabilježbu spora u zemljišnim knjigama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tockice,ne da imate moralno pravo kako ste to u naslovu teme napisali,vec je to vase zakonsko pravo,nemam vam sta dodati,ali usput da vam kazem da su prava vanbracne djece izjednacena s pravima djece koja su rodjena u braku,a ostalo vam je vec sve receno.

Pozdrav

 

Hvala vam na odgovoru, kao i vašem prethodniku.

Odlučila sam angažirati odvjetnika, pa ćemo dalje vidjeti.

Ne znam samo što se dogodilo prije dvadesetak godina na ostavinskoj raspravi i sad više nemam koga pitati. Da li je moj otac uopće prisustvovao toj raspravi, i što ako je pa se odrekao svojeg dijela kuće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo uzecemo u obzir da se i odrekao,ali cega se odrekao?Samo imovine koja je bila predmet ostavine,a ocito da kuca nije bila.Znaci utvrdjenjem djedovog dijela bracne strecevine,pojavila se nova imovina koja nije bila predmet ostavinske i koje se vas otac nije ni mogao odreci.Svakako da bi trebali odvjetnicku pomoc.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...

Ne znam samo što se dogodilo prije dvadesetak godina na ostavinskoj raspravi i sad više nemam koga pitati. Da li je moj otac uopće prisustvovao toj raspravi, i što ako je pa se odrekao svojeg dijela kuće?

 

Ako je nakon djedove smrti temeljem rješenja o nasljeđivanju došlo do promjene vlasništva u zemljišnim knjigama za bilo koju nekretninu (ne mora biti ova o kojoj je riječ) onda možete tražiti iz zbirke isprava presliku toga rješenja.

 

Osobno iskustvo me naučilo da u prikupljanju i proučavanju dokumentacije treba biti temeljit i da nije rijetko da naiđete na davne propuste ili zaboravljene odluke koje nisu provedene i kojih se više nitko ne sjeća, a koje mogu biti i u vašu korist. Dokumenti ponekad govore više nego što bi i oni koji su ih sastavljali mogli pretpostaviti. Zato bih vam preporučio da se potrudite prikupiti svu dokumentaciju koju možete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija