Jump to content

plaćanje režija i iznajmljivanje stana čiji nisam, a jesam vlasnik


proxi

Preporučene objave

Rođakinja mi je umrla i oporučno mi je ostavila stan, oporuku je napisao odvjetnik i potpisali su je i svjedoci te je do ostavinske rasprave bila položena na sudu. Oporuku na ostavini nije prihvatila odvjetnica rođakinjinog brata koji nije radno sposoban i kojeg je rođakinja prije smrti jako dobro zbrinula i osigurala mu financijski bezbrižan ostatak života. Sve ukazuje na to da će ta odvjetnica pokrenuti sudski postupak. Ja se jedina sada brinem za taj stan i jedina imam ključeve tog stana. Mene zanima i molim Vas za odgovor:

 

1. tko je dužan plaćati režije za taj stan dok se sudski postupak ne završi? Mene je strah da se, ako ne plaćam režije, ne pokrenu tužbe i da ću ja na kraju morati platiti i te sudske troškove i ponovna uključenja i tko zna šta sve ne pa sam do sada sve plaćala, ali mi je to sada, svi znamo kakva je situacijau državi, postalo jako financijski teško.

 

2. da li ja mogu taj stan sada tj. dok se to sve ne riješi iznajmiti i na taj način pokriti plaćanje režija, a i olakšati si život najamninom? Da li bi mogla imati nekakvih posljedica ako iznajmim taj stan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oporuku može osporavati samo nužni nasljednici (muž ,djeca)zbog povrede nužnog djela.

ostaviteljica ih nema.

brat nije nužni nasljednik i nemože osporavati oporuku

osobito ako se ostaviteljica pobrinula za brata .

na sudu iznijeti saznanje o zbrinjavanju (daru ) nasljednika od strane ostaviteljice.

to zna i njegova odvjetnica ali igra na kartu invalidnosti

da bi što više zaradila.

traži troškove . nasljedniku ostaviteljice najavi daćeš tražiti naknadu štete zbog osporavanja oporuke

zastupanje odvjetnika bi bilo poželjno.možda odustane od daljnjeg postupka.

iznajmi stan sa ugovorom na godinu dana .

računa plaćaj a od stanara traži novac za plaćanje računa ili traži plaćene račune.

ako plaćaš sve režije za stan čuvaj račune

račune je dužan plaćati vlasnik stana.

pričuvu, kom.naknadu,vod.naknadu,

ali vlasnik nije živ ?

od dana kad se upišete kao vlasnik stana dužni ste plaćati navedene troškove.

 

distributere nije briga ko plaća utrošeni plin,struju,vodu,

u stanu niko ne živi pa niste obvezni plaćati smeće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na savjetima i odgovoru!

Odvjetnica tvrdi da nije vjerojatno da bi ostaviteljica ostavila svoju imovinu daljoj rodbini, a ne bratu, te da se iz toga vidi da u vrijeme potpisivanja oporuke nije bila uračunljiva i da ima svjedoke koji će to potvrditi. Ja nisam zabrinuta za ishod postupka i uvjerena sam da neće uspjeti osporiti oporuku, no vrijeme prolazi i znamo da su naši sudovi pretrpani pa zato i spori, pa se ja pribojavam da će proći godine dok se to ne riješi.

Zar ja mogu sklopiti ugovor o iznajmljivanju iako stan nije još moj?? Koga ću navesti kao vlasnika stana ili šta ću napisati tko sam ja da iznajmljujem stan??

Ja se unaprijed ispričavam na možda blesavim pitanjima, ali kao što se vidi totalni sam laik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana,misljenja sam da ipak nebi trebali biti toliko sigurni kako pisete.

Odvjetnica zna itekako sta radi,uopce neide na "kartu"povrijede nuznog dijela,sto bi naravno mogli isticati nuzni nasljednici.

Iz vase objave je vidljivo da ce ici na poništenje oporuke u cjelosti dokazivajuci u postupku "nevaljalost oporuke"sto može tražiti osoba koja ima pravni interes, a to su najčešće zakonski nasljednici ili

oporučni po nekoj drugoj oporuci istoga oporučitelja

Sto znaci da njen brat ima aktivnu legitimaciju na podnosenje tuzbe za ponistaj oporuke,sto nema nikakve veze sa darovima koje je dobio za zivota sestre.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjerena sam da se "nevaljalost oporuke" neće moći dokazati prvenstveno zbog svjedoka koji su najavljeni, a i ipak je odvjetnik sastavljao oporuku koji bi, po meni, morao reagirati da je ustvrdio nekakvu nepravilnost. No, velim, mene muči da li ja taj stan mogu sada iznajmiti tj. da li mogu imati kakve posljedice ako ga iznajmim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oporuku može osporavati samo nužni nasljednici (muž ,djeca)zbog povrede nužnog djela.

...

 

Oporuku može osporavati svatko tko smatra da je njome oštećen, dakle svaki mogući nasljednik.

 

Potraživanje nužnog dijela uopće nije osporavanje oporuke, već samo ograničavanje njezinog djelovanja, jer se time traži nešto čime oporučitelj ionako ne može raspolagati jer je po zakonu u tome graničen.

 

Štoviše, onaj tko traži nužni dio implicitno priznaje oporuku, jer ako oporuka ne bi bila valjana onda se ne bi postavljalo pitanje nužnog dijela nego nasljeđivanja po zakonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, koliko sam do sad shvatila, brat nema pravo na nužni dio i to što je dobio za ostaviteljičina života nema nikakve veze sa naslijeđivanjem, no i tako se ide na osporavanje cijele oporuke. Mene zanima da li ja mogu iznajmiti stan sada dok taj cijeli postupak traje bez da kršim neki zakon i bez da danas sutra nekome moram plaćati nekakve naknade? I naravno ako iznajmljivanjem ne kršim zakon, kako napisati ugovor o iznajmljivanju, da li je "bolje" iznajmiti ga na crno, ali šta ću onda ako netko promijeni brave na stanu, a stan nije moj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da je taj brat jedini zakonski nasljednik drugog nasljedno reda, a nasljednika prvog nasljednog reda nema. U tom slučaju su nebitna prethodna darovanja, a oporučni nasljednik koji nije i zakonski nasljednik može tražiti samo ono što mu je određeno oporukom.

 

Niste napisali koliko dugo ste u posjedu, ali neovisno o tome vi ste u legalnom posjedu jer oporuku tek treba pobiti. Da je druga strana ocijenila da vas može izbaciti iz posjeda, već bi to vjerojatno učinila.

 

Dakle, komunalije ste dužni plaćati kao posjednik koji koristi te komunalije, a eventualnu pričuvu i komunalnu naknadu kao vlasnik, barem dok se ne dokaže drukčije. Ako ne biste plaćali ove troškove, to bi druga strana mogla iskoristiti u prilog tvrdnji da znate da niste nasljednik.

 

Možete stan posjedovati i posredno, dakle iznajmljivanjem. U tom slučaju, s obzirom na vašu poziciju, svakako bi trebalo to obaviti po zakonu i sklopiti ugovor, jer bi vas inače mogli prijaviti poreznoj upravi. To ne bi ništa značilo za ostvarivanje prava druge strane, ali bi se moglo iskoristiti kao sredstvo pritiska na vas.

 

U vašem slučaju bi standardni ugovor o iznajmljivanju trebalo dopuniti odredbama koje bi vas koliko je moguće zaštitile od unajmitelja u slučaju da dođe do štete po unajmitelja. S druge strane, i unajmitelj će teško pristati na takve odredbe, pa ćete morati naći kompromis. Zato bi bilo dobro da ugovor sastavi pravno educirana osoba.

 

Ako vas netko pokuša isključiti iz posjeda, izravnog ili posrednog, na bilo koji način, imate pravo na posjedovnu zaštitu putem posjedovne tužbe koju morate hitno podnijeti (30 dana). U posjedovnom sporu ne odlučuje se o vlasništvu i takav spor biste vrlo vjerojatno dobili. Nasilni ulazak bi mogao imati i obilježja kaznenog djela, npr. ako bi došlo do uništavanja ili otuđivanja vaše imovine ili imovine podstanara.

 

Problem se može javiti ako druga strana uspije pobiti oporuku. U tom slučaju se smatra da je stan od smrti ostavitelja pripadao nasljedniku.

 

Nisam siguran, ali pretpostavljam da bi vas u tom slučaju druga strana mogla tražiti naknadu za vrijeme za koje ste koristili stan, ali i da biste vi mogli potraživati troškove koji su vam nastali.

 

I u slučaju da druga strana dobije spor, ne mogu vas samovoljno, bez suda izbaciti, ali bi na sudu to vjerojatno brzo ishodili jer ne stanujete u stanu. Da stanujete, onda bi samo nešto dulje trajalo i koštalo, ako biste čekali ovrhu odnosno prisilno iseljenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zar nemaju i agencije pravnike i zar se ne naplaćuje i provizija agenciji jednokratno? U svakom slučaju ću se raspitati. Hvala! Ma ja sam znala da ti svi postupci sporo idu, ali sam ipak ostala iznenađena koliko je to stvarno sporo. U biti još ništa nije kako spada ni započeto, još nisam dobila ni poziv na sud, još niti ne znam da li je uopće tužba i podignuta... U principu prvo sam ostala jako iznenađena da je uopće i došlo do bilo kakvog ne priznavanja oporuke, a zatim sam ostala i šokirana bezobraznošću te odvjetnice, no to je jedna sasvim druga tema...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija