Jump to content

Imovinsko pravni postupak


mindgladiator

Preporučene objave

Molio bih savjet jer je u pitanju jedan složeniji slučaj, naime protiv mog djeda se vodi imovinsko pravni postupak još od tamo neke 1985 pa sve do sada. 1997 je donešeno prvo riješenje o naknadi štete tražiocu zbog nanešenih teških tejlesnih ozljeda i to tako da se prodaju neke pokretne stvari mog djeda. Da bi zatim u nemogućnosti provođenja prvog riješenja donešeno 2006 god riješenje o zabilježbi u zemljišnoj knjizi te utvrđivanje vrijednosti nekretnina, njihovom prodajom i namirenjem tražioca izvršenja iz iznosa dobijenog prodajom. Proces se razvlačio sve do smrti mog djeda 2010 god nakon čega se sve utišalo da bi opet dobio riješenje da sam ja privremeni zastupnik svog djeda tj ostavitelja i da sav teret sad prelazi na mene. Zanima me da li je u pitanju zastara ili jel se slučaj prenosi iz bivše jugoslavije ili da nije u pitanju prijevara neka. Da li mogu ići sa kontratužbom za uznemiravanje ili ako sam već ja zastupnik djeda da tražim povrat procesa na početni nivo da znam o čemu se u detalje radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nasljednik odgovara za dugove ostavitelja do visine nasljeđenog dijela! vi ste zastupnik djedove imovine i jedino možete tražiti odgodu postupka prodaje nekretnine dok se na završi ostavinski postupak i utvrdi tko su nasljednici vašeg djeda! dug će svakako biti naplaćen od nasljednika do visine nasljeđenog dijela! nema obnove postupka, niti ikakvih protužbi ili tužbi za uznemiravanje, očito se radi o pravomoćnoj rješenoj stvari u kojoj vaš djeda nije podmirio obvezu naknade štete!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastarijevaju za deset godina:

- sve tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare..

- Zastara za ovrhu je deset godina.Prisilna naplata zakonski se može provesti u razdoblju od deset godina, no nakon toga, ovrha više nije valjana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postupka neće zastariti, vjerujte mi, znam iz prakse, ovrha je zabilježena na nekretnini, dovoljno je da u svakih 10 godina ovrhovoditelj pokuša bar jednom provesti ovrhu kako bi se prekinuo zastarni rok i sve počinje iz početka. To je specifičnost ovrhe pred drugim postupcima. Ovrha je provedena po starom ovršnom zakonu, zadnja radnja je bila 2010 godine!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li postoji mogućnost vraćanja postupka u stanje prije donošenja riješenja jer bi onda mogao ukazati na propuste prijašnjih djedovih advokata kao i na ostale neregularnosti. Recimo da je presuda donesena isključivo svjedočenjem svjedoka koji su u srodstvu sa tražiteljem izvršenja i nije mi nikako jasno kako je to sud uopće prihvatio. Druga stvar nemili događaj se zbio na djedovom posjedu što znači da se djed branio od napada a ne napadao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija