Jump to content

Pogreška u imenu upisanog u vlasnički list.....experti javite se!!! :/


templar

Preporučene objave

Pozdrav svima.

Problem je ovakve prirode...1985godine, osoba xy je kupila nekretninu od osobe zz, dakle posjedujem i pravomoćnu presudu o priznanju kojom prodavatelj (zz) priznaje kupcu (xy) da postoji kupoprodajni ugovor na osnovu kojeg je i utvrđeno pravo vl. kupca te kojim se kupac uknjižio na predmetnu parcelu, sve čisto...bez tereta i situacija je 1/1.

 

Međutim, nakon proteka cca 30 godina, taj nekidašnji kupac (današnji vlasnik) xy želi prodati istu nekretninu alii, u vlasničkom listu (kao i pravomoćnoj presudi o priznanju, isto kao i priznanici o plaćenom porezu) stoji osoba malo drugačijeg imena...uzmimo da je zemlju kupila ANA, u zk izvatku sad stoji ANJA? Nije u pitanju omaška suda, u dn spisu gdje se nalaze svi prateći dokumenti stoji ''anja''...ali osobna karta glasi na ''anu'' i ona istu pokušava prodati ali kako??

Tabularnom tužbom, izvanparničnim postupkom o promjeni titulara (da li je isti moguć obzirom da postoji pravomoćna presuda suda??)...kako??

Molim sve iskusnije za žuran odgovor i unaprijed hvala svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

".. u vlasničkom listu (kao i pravomoćnoj presudi o priznanju, isto kao i priznanici o plaćenom porezu) stoji osoba malo drugačijeg imena..."

 

ZK odjel je postupio ispravno. Naime, uknjižio je Anju kao kupca, jer mu je tako pisalo u pravomoćnoj presudi, i drukčije nije mogao napisati.

Trebali ste reagirati prije 35g, kada ste dobili u ruke tu presudu, i tražiti od suda koji je donio, da to ispravi.

Znači, sada Zamolba (prijedlog) na sud koji je tu presudu izdao,naslovljena na suca koji je napisao to neispravno ime (vjerovatno ne on osobno, već njegova sekretarica koja piše), i ta greška se pravno naziva: "očita omaška u pisanju". Zamolbom morate zatražiti da "očitu omašku u pisanju" isprave i napišu novu sa ispravnim imenom, a vi uz Zamolbu (prijedlog) prilažete dokumenta kojim dokazujete ispravno ime.(domovnica,matični list npr.)

Ovo Vam pišem iz identičnog osobnog iskustva. Da je grešku napravio ZK odjel (kod prepisivanja vašeg imena u vlasnički list, to bi išlo brzo, za par dana, ovako, ovisi o broju predmeta koju dotični sudac ima, i bojim se, čekat će svoj red.

LP sa mora

Bili9

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravni osnov za tuzbu je bio u stjecanju prava vlasnistva temeljem sklopljenog pravnog posla(kupoprodajni ugovor)i izdavanju tabularne isprave podobne za upis stecenog prava.U presudi je upisano pogresno ime stjecatelja,no ono sto je po meni bitno,kako stoji ime u ugovoru,te da li je u vlasnickom listu pored imena upisan bilo kakav drugi podatak,npr datum rodjenja,ime oca.

Misljenja sam da bi se greška mogla ispraviti, na nacin da kupac (knjižni vlasnik nekretnine) napravi ovjerenu izjavu o tome da je upravo on sklopio ugovor temeljem koje je stekao valjanu pravnu osnovu a koja je bila predmet utvrdjenja u sudskom postupku,kojom prilikom je donesena usvajajuca presuda s pogresnim imenom, te da pribavi rodni list iz kojeg će biti vidljivo pravo ime.Nakon cega može podnijeti prijedlog za ispravak spornog podatka s navođenjem činjeničnog stanja.

Osim navedenih isprava, prijedlogu treba priložiti i 50 kn biljega. Posto se tu radi o ispravku koji ne dovodi u pitanje ničija stečena prava, niti bi dovodio u opasnost osobe koje postupaju s povjerenjem u zemljišne knjige, misljenja sam da će se greška u pisanju imena knjižnog vlasnika dati ispraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala puno bili9 & matrix76!

a kvaka je u tome da sam osobno potencijalan kupac predmetne parcele a njen sadašnji vlasnik nije pridavao previše pažnje tim formalnostima obzirom da je imao punomoćnika koji, na kraju ispade, baš i nije bio toliko pedantan koliko je trebao biti.

- nisam baš siguran jel sutkinja i dalje na dispoziciji, mislim da je već punih 15g u mirovini tako da će netko drugi preuzeti njen referat...i pretpostavljam, dodatno prolongirati agoniju za obje strane..?

-nije mi baš jasan ovaj dio o ovjerenoj izjavi obzirom da se ide u sudski postupak?

također, postoji i očigledna omaška suda koja se ogleda u tome što se ni u presudi kao niti u zk izvatku ne navodi matični broj vlasnika...čak je i mjesto stanovanja nedefinirano tako da sve to dodatno otežava posao...navodno, da je takav modus bio prije rata ako je vjerovati starijim odvjetnicima.

 

u svakom slučaju, hvala još 1x na brzim i konkretnim odgovorima!

:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija