Jump to content

Nasljedstvo i darivanje


bdamir11

Preporučene objave

U okviru ostavinskog postupka po ocu ne može se donijeti takvo rješenje kojim bi se osiguralo da ćete samo vi naslijediti majku po njezinoj smrti, a ne i vaš brat (ili njegova djeca) barem u nekom dijelu.

 

Ako majka temeljem rješenja o nasljeđivanju naslijedi imovinu, ona postaje njezin vlasnik bez obzira na to da li ju je naslijedila izravno kao nasljednik ili ustupanjem drugog nasljednika (tj. vas i brata) i ne možete je u tom pogledu ograničavati što znači da s tom imovinom nakon toga može raditi što hoće - prodati je, darovati, oporučiti po svojoj slobodnoj volji, sklopiti ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju ...

 

O tome kako će ili neće postupati s tom imovinom ovisit će i to kako ćete i koliko po njezinoj smrti vi i brat naslijediti.

 

Vi se, naravno, s majkom i bratom možete o tome dogovoriti kako ćete postupiti u budućnosti ali takvi dogovori o budućoj ostavini nemaju pravni učinak već njihovo poštivanje ovisi samo o dobroj volji osoba koje su sklopile dogovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na prethodno moram dodati da Zakon o nasljeđivanju predviđa i mogućnost raspodjele za života budućeg ostavitelja, pa se vaša majka, brat i vi možete s tim u skladu pravno valjano dogovoriti o raspodjeli njezine ostavine iza njezine smrti, ali taj dogovor dolazi u obzir samo nakon okončanja ostavinskog postupka iza oca i samo uz njezinu slobodnu volju da to učini. Pri raspodjeli za života svi se nasljednici moraju prihvatiti predviđenu raspodjelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija