Jump to content

darovni ugovor te ugovor o doživotnom uzdržavanju


veroz51

Preporučene objave

Nakon smrti majke odričem se nasljednog djela u korist oca, on sve daruje mojim nećacima znači kuću na u Zagrebu i suvlasnički dio kuće na moru, tu smo suvlasnici u tri djela, nećaci se knjiže u Zagrebu nakon 10 godina, dok na darovani dio kuće na moru se ne knjiže, kao svi dolazi do svađe i otac traži poništenje darovnog ugovora ,na Županijskom sudu vrača mu se darovani suvl.dio u ZG ali i dalje se vodi sud i postoji zabilježba sudskog spora,nakon 5 god. suda otac koristi priliku da se nećaci nisu darovnim ugovorom knjižili na kuću na moru i sa prijateljem i njegovi sinom rade ugovor o Doživotnom uzdržavanju za 1/3 na moru i upisuju, to isto rade i u Zg na suvlasnički dio kuće iako sud još traje,nečaci pokušavaju upisati darovni ugovor za kuću na moru,ali predmet stoji, moj otac ima 87 g.,mjenja mišljenje ,malo daje jednima, malo drugima, mene izbacuje iz svega kao zakonitog nasljednika sina.Pitanje ,šta se dešava ako otac izgubi sud i ne uspije poništiti darovni ugovor,a možda i umre u toku procesa,kome šta ?Napominjem da osobe s kojima je sklopio ugovor ,nemaju ništa i da ih otac uzdržava, ima mirovinu od 3800 kn, renta kuću na moru i nećaci su mu ponudili dadatnu pomoć od 2500 kn mj.Smatram da je otac napravio ugovor o DOŽ.UZD.da izbjegne ,moj nužni dio ,kao i da unuke prevari za darovani dio na moru, ja sam mu kao sin nudio uzdržavanje ali nije pristao,već je bio u Vrapču kao dvojna osoba.Hvala na odgovoru ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Županijski sud je vratio ,tj.poništio uknjižbu upisa nećaka u ZK, iz razloga što u darovnom ugovoru kod prijedloga upisa nije nećak nije naveo da otac ima pravo doživotnog uživanja, žnaći nije presuda ,a sud se i dalje vodi radi poništenja darovnog ugovora,te su ponovno podnijeli prijedlog za knjiženje u Zg i more, ali već 4 mj. ništa od uknjižbe, a otac radi to što radi, što bih trebao učiniti jer osobe s kojima je sklopio ugovor o dož. uzd. to nikako ne zaslužuju ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro je sto podnijeli prijedlog za upis prava vlasnistva,jer sukladno clanku 120 st.3 ZOV, provedena uknjižba djeluje od trenutka kad je sudu bio podnesen zahtjev za tu uknjižbu,sto je vrlo bitno kad vlasnik dvostruko otudji nekretninu.

Članak 125.ZOV

(1) Kad je više osoba sklopilo s otuđivateljem pravne poslove radis tjecanja vlasništva iste nekretnine, vlasništvo će steći ona koja je u dobroj vjeri prva zatražila upis u zemljišnu knjigu, ako su ispunjene i sve ostale pretpostavke za stjecanje vlasništva...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

dali to znači da pravo vlasništva stječe osoba koja je sada u toku sudskog postupka u Zg. upisala zabilježbu dož.uzdržavanja, iako moji nećaci imaju darovni ugovor i vode spor iz razloga zato što otac hoće poništiti i dali stječe pravo vlasništva na moru gdje se nećaci nisu upisali ,a u istom darovnom ugovoru otac im je isto ,poklonio i zašto Zk. ne želi uoisati darovni ugovor koji je prije od ugovora o dož. uzdržavanju.hvala na odgovoru ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim za pomoc imam nekretnine u hrvaskoj i iste sam hteo poklpniti svojoj djeci to jest darovati sobzirom da su mi djeca malo dobna jedan ima 16g drugi 9g dali trebaju biti prisutni prilikom ovjere darovnog ugovora kod javnog biljeznika ili nisu opce potrebni biti prisutni na ovjere potpisa molim se one koi mi mogu pomoci da mi napisu jer zivim u svedskoj da ako nisu djeca potrebna biti prisutna da ih ne vodim sa sobom hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

veroz51.

prikupi dokaze o očevom liječenju na psihijatriji .

traži mišljenje njegovi liječnika . pokušaj sa oduzimnjem poslovne sposobnosti .

prikupi dokaze o zaposlenju i imovnom stanju osoba sa kojima je zaključen ugovor o doživotnom uzdržavanju. možda će ti trebati kad,kao nasljednik, budeš ospravao ugovoro doživotnom uzdržavanju.

 

uvjerio si se da je bilo glupo odreči se svog nasljednog dijela.

otac je mogao i dalje koristiti nekretninu kao suvlasnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija