Jump to content

Dodavanje supruge na Zk ul.


Fokus

Preporučene objave

Poštovani,

imam nekoliko pitanja vezana za nekretninu mojih roditelja stečenu u braku. Samo je tata upisan kao vlasnik u 1/1. Usmeno svojata nekretninu. Nekretnina je pod hipotekom HŽ-a (tvrtka u kojoj je radio) zbog otplate kredita.

 

1) pod pretpostavkom da je prvi korak - dodavanja upisa moje mame kao vlasnika u 1/2 dijela nekretnine u zemljišnoknjižni uložak - pisanje Prijedloga Sudu, molim Vas pomoć oko toga.

Tko piše Prijedlog (ako ga piše građanin - što na njemu mora pisati?)

 

2) da li ja (kčer) smijem u ime mame pokrenuti postupak? Ukoliko smijem, koji je onda postupak s moje strane?

 

3) Na koji se način "napismeno" postiže pripis maminog dijela nekretnine meni, a nakon preminuća? - To bi mama željela. Razlog tome je njen problematični sin (moj brat), kojeg bi razbaštinila iz ostavine. Tu bi se moglo dodati da je njegovo dugogodišnje ponašanje nedostojno nasljedstva.

 

Hvala unaprijed.

Sa poštovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je vaš otac upisan kao vlasnik nekretnine, onda se u zemljišnim knjigama ničijim prijedlogom osim njegovim ne može ništa promijeniti samo putem z.k. postupka.

 

Ako netko drugi polaže pravo na njegovo ili dio njegovog vlasništva, vlasnika mora tužiti.

 

Neovisno o tome, ako majka premine prije svog supruga, njezini nasljednici mogu potraživati dio nekretnine temeljem bračne stečevine, ako se radi o imovini koja je stečena zajedničkim radom u braku (u pravilu polovna zajedničke imovine). No, ako se njezin suprug usprotivi, to će se morati dokazati na sudu.

 

Vaša majka uvijek može napisati oporuku kojom isključuje jednog nasljednika i iz nužnog nasljeđivanja, ali to nije dovoljno već moraju biti zadovoljeni dosta strogi zakonski uvjeti da bi se nekoga moglo isključiti i iz nasljeđivanja nužnog dijela.

 

Možete sklopiti s majkom ugovor o dosmrtnom ili doživotnom uzdržavanju, pa postati vlasnik njezine imovine bez da ona uđe u ostavinu. No, iako se takvi ugovori u pravilu teško pobijaju, s obzir na okolnosti tj. da majka nije upisanakao vlasnik u vašem slučaju mislim da takvi ugovori ne bi bili pouzdani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je nekretnina stečena u braku

tada je nekretnina bračna stečevina u suvlasništvu je bračnih partner (1/2 i 1/2 bez obzira što je u vlasničkom listi ime samo jednog bračnog partnera)

 

podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine

kad stigne presuda tražiti upis suvlasništva (ili to automatizmom traži sud u presudi)

 

vlasnik nekretnine (ako se radi o bračno stečevini ) nemože samostalno, bez suglasnosti bračnog partnera otuđiti nekretninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija