Jump to content

Prodaja imovine prije podnošenja zahtjeva za rastavu


shija

Preporučene objave

Dakle, situacija je slijedeća (Priča je komplicirana, ali pokušati ću biti što kraći ne iznoseći "moralne" razloge, već samo pravne):

 

Žena je odselila od muža. Još nisu predali papire za razvod, ali se dogovaraju oko toga. Imaju maloljetno dijete (17 godina koje je odlučilo živjeti s majkom).

 

Imaju automobil koji glasi na njeno ime. Može li ona sada prodati automobil pošto papiri za razvod još nisu predani, ali ne žive zajedno već nekoliko mjeseci (ona živi sa drugim)?

 

Da li jednog dana kad predaju papire za razvod i pokrenu podjelu zajedničke imovine taj automobil ulazi u zajedničku imovinu s obzirom da je prodan prije podnošenja zahtjeva, ali nakon što je ona odselila?

 

Kako bi sud kod podjele zajedničke imovine danas-sutra gledao na to ako bi ona taj auto prodala čovjeku sa kojim trenutno živi za neki simboličan iznos (npr. auto vrijedi 3000€, a ona mu ga proda za npr 200€)?

 

Ona se slaže da jednom kada sud bude završen njemu isplati polovinu realne vrijednosti auta, ali se boji da će on odugovlačiti sa razvodom jako dugo, a njoj taj auto treba za posao. (On nigdje ne radi, a auto je cijelo vrijeme kod njega i on joj ga da možda 1-2 mjesečno na jedan dan, ali svaki puta napravi scenu kad ona treba uzeti auto).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači jedna osoba može, nakon što se odluči razvesti, rasprodati svu imovinu, potrošiti pare i onda predati zahtjev za razvod. Nema imovine, nema se što dijeliti.

 

Može li se u postupku razvoda zatražiti zabrana raspolaganja zajeničkom imovinom da se ne dogodi da jedan supružnik rasproda sve i onda kad dođe do postupka podjele bračne stečevine nema se više što dijeliti.

 

Kako dokazati da osobe nisu zajednički i dogovorno prije postupka razvoda prodale imovinu i podijelile novac?

 

Kako to ide u sudskoj praksi ako netko zna. Vjerujem da je bilo takvih slučajeva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači jedna osoba može, nakon što se odluči razvesti, rasprodati svu imovinu, potrošiti pare i onda predati zahtjev za razvod. Nema imovine, nema se što dijeliti.

Ne baš. Odnosno, da, jednako kao i kad ne slijedi razvod.

Zabilježba spora često na vrijeme spriječi prodaju nekretnine i ljudi brže reagiraju, dok pokretnine lakše i češće "izmaknu" u nekom drugom pravcu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija