Jump to content

Molim savjet za prekovremeni rad - majka sa djetetom mlađim od 3 godine


mamajana

Preporučene objave

Poštovani svi,

Molim Vas za malu pomoć..

Poslodavac traži da potpišem dokumenat da ću raditi prekovremene sate.

Imam stalni radni odnos,i trenutno sam na porodiljnom dopustu( još 6 mjeseci), a zbog radnog vremena supruga ne mogu raditi prekovremene sate kad se vratim na posao,koji su iz dosadašnjeg iskustava u kompaniji svakodnevni i neplaćeni.

Koja su moja prava glede prekovremenih sati,i što ako ne potpišem dokumenat??

 

molim Vas brzi odgovor i puno hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 45. stavak 7. Zakona o radu roditelj s djetetom do tri godine starosti može raditi prekovremeno samo ako dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile.

 

Dakle, ako ne potpišete pristanak poslodavac vam ne može narediti prekovremeni rad osim u slučaju više sile, a vaše odbijanje ne može biti razlog za otkaz ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

preraspodjela i prekovremeni nisu isto - ukratko: prekovremeni se plaćaju dok bi vam se "višak" sati skupljenih u preraspodjeli trebali vratiti kroz slobodne dane.

Članak na koji se vaš poslodavac poziva zapravo je u službi zaštite radnika koji spadaju u navedene kategorije (trudnice, roditelj s djetetom do tri godine starosti i samohrani roditelj s djetetom do šest godina starosti...) i ne daje vašem poslodavcu pravo da vas natjera da potpišete nešto što ne želite.

Takvu izjavu ne morate potpisati, a zbog nepotpisivanja ne smijete trpiti nikakve sankcije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

kompanija za koju radim nema praksu isplačivanja prekovremenih sati,niti davanja slobodnih dana za "preraspoređene sate".

Do prije porodiljnog sam svaki dan radila prekovremene sate,i zato se sad pokušavam zakonski ograditi od bilo kakvog pristanka za takav rad s obzirom da imam malo djete.

Ionako mi je tjedan, koji po ugovoru o radu treba biti 40 sati znao biti i 60 satni ,a poslodavac je prijetnjama otkazom ušutkavao situaciju...

Zato tražim bilo kakvu pravnu zaštitu i molim Vas za pomoć..

 

Puno vam hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira na redovnu tjednu satnicu (čak i da ste prijavljeni na pola radnog vremena), poslodavac ima pravo organizirati rad kroz preraspodjelu radnog vremena, ali nema pravo zahtijevati i nema pravo ucjenjivati vas sankcijama i sl. ako vi to odbijete. Kao roditelj djeteta do 3 godine starosti, vi ne morate raditi u preraspodjeli. Iako nije obavezno, vama bih ipak preporučila da pismeno obrazložite zašto ne želite popisati traženu izjavu - pošaljite ju poslodavcu mailom ili preporučeno s povratnicom, čisto da imate trag. Mehanizam zaštite koji vam se nudi, ako poslodavac krene sa ucjenama i sankcijama, je prijava inspekciji rada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

Preraspodjelu ću vam rado objasniti, ali dopis umjesto vas neću pisati jer vjerujem da ste savršeno sposobni smisliti tri rečenice kojima objašnjavate zašto odbijate potpisati izjavu, odnosno zašto u dogledno vrijeme ne možete raditi više od redovne satnice.

 

 

Preraspodjelu ću vam najlakše objasniti na primjeru firme u kojoj radim – posao jednog djela kolegica i kolega vezan je isključivo za turističku sezonu. Umjesto da ljude zapošljavamo na određeno vrijeme za vrijeme sezone, preraspodjela nam je omogućila da ih se ipak zaposli na ugovor na neodređeno (od čega korist ima i jedna i druga strana). Pa tako oni u sezoni tjedno odrade i do 16 sati više od redovne tjedne satnice, ali su zato, zajedno sa danima godišnjeg, i po dva - tri mjeseca slobodni, a cijelo vrijeme primaju svoju redovnu plaću, zajedno s pripadajućim doprinosima. Rad u preraspodijeljenom vremenu može trajati najviše 6 mjeseci koji ne moraju biti u slijedu, kod nas je formula uglavnom 2 + 4 (siječanj i prosinac rade manje od redovne satnice (ne rade uopće, ili odrade dva-tri dana zbog inventure, prijenosa godine ili po potrebi), lipanj-rujan rade s povećanom satnicom. Ostale mjesece ili koriste godišnji, ili rade redovnu satnicu, a ako se pokaže potreba za prekovremenim radom – odrade ga, ali ti se onda sati i plaćaju kao prekovremeni jer ne mogu ući u preraspodjelu (zbog šestomjesečnog ograničenja). Formula može biti i 1+5, 3+3 (ako se preraspodjela koristi svih 6 mjeseci, ali može i manje!), a poanta je da vam se u djelu mjeseci u kojima radite manje od redovne satnice vrate svi sati koje ste kao „višak“ skupili u mjesecima kada ste radili više od redovne satnice (i obrnuto). S tim da vam se višak sati ne mora vraćati kroz slobodne dane već se može vratiti i kroz skraćivanje radnog vremena (dnevno ne radite redovnih 8 već npr 4 sata, a plaća vam se kao odrađenih 8). Poslodavac bi trebao unaprijed odrediti plan preraspodjele – u kojim će se mjesecima ona odvijati, i o koliko se, barem otprilike, preraspodijeljenih sati po mjesecu radi. Također je dužan voditi evidenciju preraspodjele kroz cijelu godinu, za svakog radnika u preraspodjeli. Za vrijeme preraspodijele poslodavac je i dalje dužan držati se propisa iz zakona o radu – da imate pravo na slobodan dan ili dva (24 ili 48 h u kontinuitetu – ovisno radite li 5 ili 6 dana u tjednu), da je najmanji razmak između smjena 12h itd, itd. Kada radite više od redovne satnice tjedno smijete imati najviše 16 sati preraspodjele (40+16). U preraspodijeljene sate ne ulaze blagdani, nedjelje, noćni. Što se izjava tiče, nisam sigurna zašto vam ju već sada šalju – morali bi pitati vašeg poslodavca kakav mu je plan za ovu godinu, odnosno kada bi morali raditi više, a kada bi vam on te sate vratio, naime ciklus preraspodjele vezan je za godinu – preraspodijeljeni sati se, koliko znam, ne mogu prenijeti u iduću godinu. Eto. Nadam se da sam vam barem malo razjasnila o čemu se radi, a ponavljam vam – vi na ovo niste dužni pristati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Poštovani,

 

zanima me da li moram prihvatiti oblik rasporeda radnog vremena na sljedeći način:

Načelnik želi da jedan dan u tjednu radimo u periodu od 7-17h s tim da petkom radimo kraće kako bismo se opet našli u satnici od 40 radnih sati. Ja sam trudnica u 6. mj. trudnoće i zanima me da li moram prihvatiti ovakav raspored radnog vremena i može li on to svojom odlukom definirati (temeljem kojeg zakona, pravilnika i sl.?)?

Osim boli u kuku, pojačane potrebe za hranom i umora, nemam nekih problema i namjravam raditi koliko god budem mogla, ali mi ovo mi je zbilja predugo. Radim u uredu, uredski posao koji i inače podrazumijeva 8 sati sjedenja. Da li imam kakvu mogućnost da moje radno vrijeme ostane na razini 8 sati dnevno?

Zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija