Jump to content

Poništenje ugovora od strane treće osobe


Jethro

Preporučene objave

kupio sam udio u nekretnini (suvlasništvo). u ugovoru se prodavač (tada nepunopravni suvlasnik) obvezuje da će maknuti zabilježbu iz ZK i da ću se uredno moći knjižiti u ZK, jer u trenutku prodaje nije bio punopravni vlasnik, no sve je vodilo na to da će i biti pravi vlasnik te da ću se moći knjižiti. uredno je isplaćen, izdao tabularnu, on je svoje kasnije ispunio, maknuo je zabilježbu iz zk,, ja se knjižio nakon što je on maknuo zabilježbu i sve je uredno, sve je 5.

 

ipak, suvlasnik (koji nije punopravni suvlasnik za razliku od mene, jer ima zabilježbu kojim mu se ograničava pravo vlasništva) traži poništenje tog ugovora, jer, kako kaže, tadašnji suvlasnik nije mi mogao prodati nekretninu dok nije bila njegova.

napominjem, on je 3. strana, a ja i prodavač prva i druga i među nama nije ništa sporno.

ima li treća strana pravnog temelja za osporavanje našeg kupoprodajnog ugovora?

naravno, on ima interesa za osporavanje, jer ja sad iniciram civilnu diobu kupnjom tog udjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru!

ne, nema nikakvog spora i riječ je o stanu. prethodno, riječ je o prijenosu vlasništva (na dva suvlasnika) radi osiguranja potraživanja od bivšeg vlasnika (to je ta jedina zabilježba koja je maknuta). moj prodavač je napravio ovrhu i tek kad je napravio ovrhu i postao punopravni vlasnik, ja sam se knjižio sa tom dokumentacijom.

što može tražiti treća strana pobijanjem ugovora? povratak na prijašnje stanje? povratak mojoj prodavačici? stornirati dogovorenu i napravljenu ovrhu gdje ona nije bila sudionik? napominjem, svi smo zadovoljni na ovoj strani, nema spora nikakvoga, nikakve daljnje zabiležbe, a niti je bilo ikakve osim te maknute.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

kao sto je vec receno,svaki se ugovor moze pobijati,koliki ce uspjeh biti u svemu tome ovisi o razlozima zbog kojih se pobija,medjutim opcepoznata cinjenica da pobojnost nemoze isticati osoba koja u tome nema pravni interes,te slijedom toga sud tuzbu odbacuje po sluzbenoj duznosti,ali valja naglasiti da svaka zainteresirana strana moze isticati nistavost ugovora,(ako postoje obiljezja nistavosti).

Ukoliko se npr utvrdi nistavost pravnog posla,smatra se da ugovor nije nikad ni bio sklopljen,iz cega proizilazi da je i upis u zemljisne knjige neistinit,sto dovodi do primjene instituta stjecanja bez osnova,i brisanje upisa,odnosno uspostavljanja zemljisno knjiznog stanja nekretnine u stanje kakvo je bilo prije upisa utemeljenog na nistavom ugovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a da obrazložiš malo pojam punopravni vlasnik.

u zakonu postoji pojam vlasnik i suvlasnik.

 

suvlasnik nekretnine može svoj suvlasnički dio prodati (otuđiti) bez da za odobrenje pita drugog suvlasnika .

 

točno. fiducijarni vjerovnik na kojeg je preneseno vlasništvo nekretnine radi osiguranja potraživanja je nepunopravni vlasnik. ako je preneseno pravo na dvoje, onda su nepunopravni suvlasnici. ako jedan napravi ovrhu u 1/2 dijela, onda je on punopravni suvlasnik, a suvlasnik nije punopravan dok ne napravi ovrhu.

 

nego, postoji li rok zastare za pobijanje ugovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija