Jump to content

preprodaja


zujkan

Preporučene objave

Vi (s obzirom na dob) imate status tzv. mlađeg punoljetnika, te će se sukladno tome statusu kazneni postupak provesti pred sudom za mladež uz specifičnosti koje vrijede za postupak koji se vodi prema maloljetniku. Na osnovu ovoga što ste napisali, protiv vas vodit će se kazneni postupak zbog kaznenog djela iz čl. 190. st. 3. Kaznenog zakona - neovlaštena proizvodnja i promet drogama, konkretno u vašem slučaju, prodaja droge djetetu, za što je propisana kazna zatvora u trajanju od 3 do 15 godina.

 

E sad, to što će se postupak provesti prema odredbama koje vrijede za postupak prema maloljetniku nije od nikakva utjecaja glede odluke suda o tome koje će materijalno kazneno pravo primijeniti u vašem predmetu (pod materijalnim pravom mislim na to kakvu vam kaznu sud može izreći). Naime, ovdje sud ima izbor - on može ili primijeniti materijalno kazneno pravo koje vrijedi za maloljetnike (što je za vas svakako povoljnije) ili pak može primijeniti opće materijalno kazneno pravo (dakle ono koje vrijedi za "uobičajene" počinitelje, sa navršenih 21 godinom života, što je za vas jasno nepovoljnije), ovisno o procjeni suda.

 

Moje mišljenje je da, ukoliko vam je ovo prvo kazneno djelo za koje vas se progoni, da će sud primijeniti materijalno kazneno pravo koje vrijedi za maloljetnike. Primjenom tog prava vama se mogu kao sankcije izreći - određene (ne sve) odgojne mjere ili kao najstroža sankcija - maloljetnički zatvor, u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina. Koju će od ovih sankcija sud izreći vama, to zavisi od svih okolnosti slučaja počinjenja djela, njegovih posljedica, vašeg dosadašnjeg života i eventualnog (ne)doticanja sa svijetom kriminala (posebno onog vezanog uz droge), te mišljenja stručnog suradnika suda, koje će on dati o vama na temelju razgovora koji će provesti s vama kako bi procijenio vašu ličnost, te njegovo mišljenje o tome kojom bi se sankcijom kod vas mogla, u najboljoj mjeri, postići svrha kažnjavanja.

 

Prognozirat točnu sankciju je izuzetno teško - imajte na umu da ste prodali drogu djetetu (iako među vama vjerojatno postoji samo par godina razlike, ali vi ste punoljetni, a on nije), što je već u startu vrlo osjetljivo, ali ponavljam - vama će biti najbitnije da sud primijeni materijalno kazneno pravo koje vrijedi za maloljetnike, jer tu vam kao najgora varijanta prijeti maloljetnički zatvor do 5 godina (što se zasigurno neće desiti), dok vam u slučaju primjene općeg materijalnog kaznenog prava, kao najgora varijanta prijeti 15 godina zatvora.

 

Skrenuo bih vam pozornost na još jednu stvar - odredbu čl. 190. st. 9., koja ističe kako sud počinitelja koji je dobrovoljno bitno pridonio otkrivanju djela, može osloboditi kazne. Naravno, u vašem slučaju to se zasigurno neće dogoditi, ali to je odredba koju sud veoma često primjenjuje (ponekad i ne posve osnovano), a koja sudu omogućuje lakše izricanje i obrazloženje blaže kazne, koju sud zna izreći u predmetima poput vašeg (znači prvo kazneno djelo, mlađi punoljetnik, nema ozbiljnijih posljedica). Moj savjet vam je, a glede mogućnosti suda da primijeni navedenu odredbu, da priznate kazneno djelo u cijelosti (dokazi protiv vas su čisti), izrazite iskreno kajanje zbog tog vašeg ponašanja, ispričate se i obećate kako se to više nikad neće ponoviti, vezano uz potonje zatražite pomoć suda i drugih institucija uz jasno izraženu spremnost za sudjelovanje u bilo kojem postupku koji predloži stručni suradnik suda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hrio bi napomenuti sto meni ide u obranu da nikada nisam kaznjavan niti sam imao ikakvog doticaja sa drogom. tereti me se da sam imao kod sebe o.9 grama sto sam jasno dao istraznom sucu do znanja da se radi o osobnoj konzumaciji. nisam i ao nikakve vagice niti nista slicno,a drogu (marihuanu) sam samo prevezao te od nje nisam imao nikakve koristi,to je bila prijateljska usluga. samo sto sam to napravio ko zadnja budala i sada ispadam diler iako nikada ali nikada nisam imao veze sa dilanjem. sto mogu na sudu icekivati? na sta da se pripremim? i molio bi samo da mi odgovorite dali mi je isti sudac za izricanje kazne onaj kojem sam davao iskaz na zupanijskom sudu sa ukljucenom kamerom? zaista hvala na ovom gore iscrpnom odgovoru,puno ste mi po ogli. i da vas pitam koliko mogu ocekivat cijenu odvjetnika otprilike? znam da je tesko individualno govoriti ali zanima me cisto da znam otprilike i po vama kolike su sanse da dobijem zatvorsku kaznu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pustite ovih 0,9 grama koje ste imali kod sebe, jer je stupanjem na snagu novog Kaznenog zakona (01.01.2013.) posjedovanje droge za osobne potrebe dekriminalizirano, dakle više nije kazneno djelo već prekršaj, za koji će protiv vas biti podnesen optužni prijedlog prekršajnome sudu, proveden prekršajni postupak, u kojem ćete biti novčano kažnjeni.

 

Daleko ozbiljnije po vas jeste ova "preprodaja" (25 g maloljetniku), odnosno iz ovog vašeg zadnjeg posta ispada da se radi o posredovanju u prodaji, dakle i dalje ćete se teretiti za isto djelo - čl. 190. st. 3. Kaznenog zakona, samo će biti riječ o drugačijem modalitetu (načinu) počinjenja (znači nećete se teretiti za prodaju već za posredovanje u prodaji - dođe vam na isto). Činjenica da dosada niste imali susret sa svijetom kriminala svakako vam ide u prilog, a ukoliko si želite dodatno znatno olakšati poziciju, razmislite o tome da odate ime(na), onog odnosno onih u čije ime ste posredovali u prodaji. Ali, samo i jedino ako time nećete sebe dovesti u ozbiljnu opasnost - vi najbolje znate s kakvim ljudima imate posla, ovo nisu bezazlene stvari. Ta je odluka samo vaša.

 

Vama će suditi tročlano vijeće za mladež Županijskog suda, u kojem vijeću ne može sudjelovati sudac koji je već, u postupku protiv vas, donosio bilo kakve odluke.

 

Što se tiče odvjetnika, ukoliko imate financijskih mogućnosti, angažirajte odvjetnika koji je specijaliziran za kazneno pravo, a koliki će vam biti njegovi troškovi to doista ne mogu procijeniti, jer svaki je odvjetnik glede troškova, svijet za sebe (nažalost). Međutim, naglašavam vam da prema odredbi čl. 66. Zakona o kaznenom postupku, vaš predmet iziskuje obveznu obranu, tako da ukoliko nemate financijskih mogućnosti pa ne možete sami angažirati branitelja, sud će vam odrediti branitelja po službenoj dužnosti, čiji troškovi onda idu na teret državnog proračuna (jasno ukoliko ste vi doista lošeg imovinskog stanja).

 

Što se tiče sankcije, već sam vam napisao, teško je prognozirat (ne znam sve okolnosti slučaja), ali ako ćete postupiti kao što sam vam napisao u prethodnom postu, mislim da bi mogli izbjeći zatvorsku kaznu. Ali ponavljam, to je subjektivno mišljenje izrečeno na temelju onoga što ste prezentirali, tako da i ne mora da bude baš tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

prije pola godine imao sam isti slučaj kao i ti,učinio sam maloljetniku uslugu i odmah istu večer ga je pandurija uhvatila i odmah je rekao moje ime,ali ja sam mu dao samo 3grama.dao sam pred kamerama iskaz i sad mi je došla optužnica u kojoj traže da mi se izrekne uvjetna kazna u trajanu 3 godine.tako mi je odvjetnik rekao.ako ti to nešto znači.P.S. znam kako ti je

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...
prije pola godine imao sam isti slučaj kao i ti,učinio sam maloljetniku uslugu i odmah istu večer ga je pandurija uhvatila i odmah je rekao moje ime,ali ja sam mu dao samo 3grama.dao sam pred kamerama iskaz i sad mi je došla optužnica u kojoj traže da mi se izrekne uvjetna kazna u trajanu 3 godine.tako mi je odvjetnik rekao.ako ti to nešto znači.P.S. znam kako ti je

 

suđenje mi je uskoro na općinskom državnom odvjetništvu, priznao sam krivnju i apsolutno surađujem sa sudom. oni traže kaznu zatvora,na što je moj odvjetnik poslao žalbu. u razgovoru sa odvjetnikom rekao mi je da neće biti nikakvih problema sa uvjetnom kaznom i da je to najrealniji ishod. kada sam dobio poziv u kojem navode da se traži kazna zatvora zadrvenio sam. kakav ishod oćekujete? trebao bi mišljenje strućnjaka?

 

imam osjećaj da prije nego me išta pitaju na sudu da ću poćet plakat ko kišna godina jer iz gluposti je nastalo veliko veliko sr*nje. molio bi za pomoć.

zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo da navedem da sam bio na socijalnom i da mi u optužnici stoji da ima elemenata za suđenje po maloljetničkom. kazneno djelo sma napravio sa 20. godina.

 

šta mi savjetujete za obranu? uskoro idem kod odvjetnika svog koji je ugledan odvjetnik i smatram da će mi reć najbolje šta se može,ali ćisto za znam što biste vi preporućili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zujkan, zahtjev DORH-a za bezuvjetnom kaznom zatvora je normalan. Naime, oni u većini slučajeva idu sa zahtjevom za visokom kaznom, ali ionako će biti bitno ono što sud odluči.

 

Što se tiče savjeta, osim onog što sam već napisao u postu #2, nemam što drugo za dodati. Znači maksimalna suradnja, što vidim da i činite.

 

Predikcija sankcije je vrlo nezahvalna, ne znam sve pojedinosti slučaja, a i zavisi o nizu faktora, ali ponajviše o materijalnom kaznenom pravu koje će sud odlučiti primijeniti u vašem slučaju. Ako će se sud odlučiti za maloljetničko pravo, gotovo sigurno nećete u zatvor. Međutim, ako se odluči za opće materijalno pravo, onda bi moglo biti "čupavo", ali uz savjetovano vam ponašanje, i tu ćete imati dobru priliku izbjeći bezuvjetan zatvor.

 

I još jedna bitna stvar - imate odvjetnika, svakako surađujte s njim i tražite da vam objasni što god vas zanima, a pogotovo glede iznošenja obrane. Tu vam leži ključ uspjeha u postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerovatno češ dobiti uvijetnu kaznu,jer po dokazima nisi diler,nego samo posrednik,nisu ti našli veču količinu ,vagu,nekakve papiriče,vrečice za zapakirati itd... mlada dob,prvi kz- --djelo,priznao djelo,i još ako radiš ili ideš na fakultet sve su to olakotne okolnosti.

 

 

jedina otegotnuta okolnost ti je što si prodao maloljetniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vjerovatno češ dobiti uvijetnu kaznu,jer po dokazima nisi diler,nego samo posrednik,nisu ti našli veču količinu ,vagu,nekakve papiriče,vrečice za zapakirati itd... mlada dob,prvi kz- --djelo,priznao djelo,i još ako radiš ili ideš na fakultet sve su to olakotne okolnosti.

 

 

jedina otegotnuta okolnost ti je što si prodao

 

Da prodao sam djetetu jer se on vodi pod djete iako ima za dlaku 18 god. Uzeo sam potvrdu da radim da sam jedini u obitelji koji radi i da uzdrzavam istu, samo me zanimalo zbog toga szo su obi trazili zatvor,to me totalno obeshrabrilo.

 

Mislio sam da ako oni traze kaznu zatvora, a dokazi su cisti jos imaju i moje priznanje da cu sigurno u zatvor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislio sam da ako oni traze kaznu zatvora, a dokazi su cisti jos imaju i moje priznanje da cu sigurno u zatvor.

 

Ne. To nije domena Državnog odvjetništva. Oni mogu vama predlagati maksimalnih 15 godina ako žele, ali o tome odlučuje isključivo sud, adekvatno valorizirajući sve olakotne i otegotne okolnosti konkretnog predmeta. Zašto Državno odvjetništvo predlaže takve kazne? Dijelom zato da se "osiguraju" da slučajno ne "promijenite ploču" na sudu, a dijelom zbog dojma u javnosti i poruke koja se odašilje u javnost. Jer vaš predmet, znate kako će biti prezentiran u javnosti - "dilao drogu djeci", jer novinari nažalost danas samo traže senzacionalizam, čast izuzecima koji su endemični.

 

Državno odvjetništvo jako dobro zna praksu u predmetima poput ovakvih, budite sigurni u to. Zato njihov prijedlog nemojte shvaćati kao nešto konačno i sigurno, jer to definitivno nije.

 

U vašem slučaju itekako će se voditi računa o vašoj dobi, po onom malo izlizanom "mladost-ludost", ali kao što sam prije naveo, najviše će se cijeniti vaše ponašanje u postupku, stoga ako postupite na prethodno savjetovani način + još činjenica da se radi o prvom vašem kaznenom djelu, sud će to itekako vrednovati prilikom odluke o sankciji. Ne razumijem čemu uvjerenje da suci jedva čekaju da nekoga "oderu" i pošalju u "rešt". Suci itekako prilikom odluke o sankciji ozbiljno razmišljaju i važu, s jedne strane interese generalne prevencije (kakva će se poruka poslati u javnost i kakve će pouke drugi izvući iz toga), ali s druge strane tu također postoje i interesi specijalne prevencije, koji se tiču samog okrivljenika, da mu se izborom kaznenopravne sankcije ne "uništi život", ali da ga se ipak malo "nategne za uši" i dade mu do znanja da se ne može ponašati kako mu je volja. Uvijek se teži balansu između tih dviju skupina interesa, i većina sudaca taj balans sasvim dobro pronalazi.

 

Osobno sam mišljenja kako naš Kazneni zakon ima prenisko propisane posebne minimume kaznenopravnih sankcija, ali ostalo je solidno postavljeno. I nije sve crno-bijelo, te ne možete pristupati problemima na taj način, po nekoj shemi ili špranci. Vaš predmet je eklatantan primjer za to - vrlo, vrlo ozbiljno kazneno djelo, ali olakotnih okolnosti ima koliko hoćete.

 

Zaključno - sve bude u redu, ako postupite na savjetovani način i odvjetnik u postupku zapravo samo dodatno naglasi te komponente.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija