Jump to content

Upad u suvlasništvo


Jethro

Preporučene objave

Imam 50% stana, druga osoba isto tako, svatko je vlasnik 1/2 gruntovno. Ona stanuje u njemu. Ne želi deklarirati da stanuje u cijelom stanu, kako ne bih potraživao stjecanje bez osnove.

Mogu li bez ikakve najave upasti u svoj stan, s tim da, naravno, ne diram nju. Da li je to ometanje posjeda, iako je ne diram? Dakle, unio bih svoje stvari unutra. Može li me kazneno goniti (nepovredivost doma)?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da je "ona" supruga (bivša)? Što se tiče kaznenog djela narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora iz čl. 141. KZ-a, tog djela u ovom slučaju ne bi bilo, budući ste vi suvlasnik stana, a to djelo čini onaj tko neovlašteno prodre u tuđi dom. Međutim, ovisno o vašem ponašanju, moglo bi se izroditi neko drugo kazneno djelo.

 

Ali nemojte to raditi, da "upadate" unutra nenajavljeno, jer iako je stan u suvlasništvu vas i nje, očito je u isključivom njenom (samo)posjedu, pa slijedom toga uživa posjedovnu zaštitu (najmanje), a opet ovisno o vašem ponašanju imala bi mogućnosti poduzeti i neke druge korake. Pokušajte razgovorom riješiti nesuglasice, a ako ne ide tako, uvijek možete tražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nije supruga. Ni ne poznajem je. Najavio bih ulazak u suvlasništvo, iako me ona ne pušta samovoljno. Ne mislim biti grub ni išta slično, samo mislim ući u stan i ostaviti stvari u stanu. Naravno, ona se može zaključati, onda bih ja zvao bravara i dalje kako ispadne. Ne mislim nikoga maltretirati niti tjerati. Na koncu je ona suvlasnik. Samo bih ušao u stan.

Ona može pobjeći iz stana i reći da sam je izbacio, pokrao, svašta...

Samo je pitanje što ona može pravno učiniti da ja ne uđem u suposjed, odnosno da poduzme nakon što ja uđem u posjed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni ne poznajem je.

 

Malo čudna situacija... :misli:

 

Samo je pitanje što ona može pravno učiniti da ja ne uđem u suposjed, odnosno da poduzme nakon što ja uđem u posjed.

 

Iz vašeg posta može se zaključiti kako je ona u isključivom (samo)posjedu, pa stoga uživa posjedovnu zaštitu, a vi iako jeste suvlasnik, očito nemate posjed, stoga svaki vaš čin za ulaskom u stan, a bez njenog odobrenja, predstavlja samovlast s vaše strane, što njoj daje pravo na posjedovnu tužbu. A s druge strane, ukoliko ona vas ne želi pustiti u stan po vašem traženju, vi kao suvlasnik imate pravo podnijeti tužbu radi predaje stana u (su)posjed.

 

Ne vidim baš da će ovakav vaš odnos funkcionirati u budućnosti, tako da će vrlo vjerojatno rješenje biti razvrgnuće suvlasničke zajednice i isplata jednog od vas dvoje za njegovu polovinu suvlasničkog dijela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, predao sam zahtjev za civilnu diobu, no ona odbija civilnu diobu i hoće da je isplatim po cijeni većoj nego je cijela nekretnina, a istovremeno ona meni ne želi dati 1/2 svoje cijene koju traži za svoj dio.

podnio sam tužbu za razvrgnuće koju ona odbija, no odbija tužbu za stupanje u posjed prije nego se riješi civilna dioba (???????)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Joj, još je i fiducija u igri... Sasvim jasno je zašto onda to na sudu već tolko stoji. Ne mogu vam reći ništa drugo doli da - čekajte sud. Samovolja vam ne bude donijela ništa dobrog. Požurujte sud tu i tamo sa dopisima, budite "dosadni", pa će ih to na neki način "prisiliti" da nešto naprave po predmetu. Al ovo je komplicirana situacija. Potrajat će, nažalost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija