Jump to content

Pričuva i bahatost predstavnika zgrade


antika

Preporučene objave

Poštovani,

obraćam vam se pitanjem i molbom da mi odgovorite koja su moja zakonska prava i kome se obratiti.

Živim u zgradi od četiri kata i dva ulaza. Zgrada je izgrađena 1974 i u vrlo dobrom je stanju.Stanovi su u privatnom vlasništvu. Suvlasnici su različitog imovinskog stanja i različitih prohtjeva. U zgradi dvoje stanara želi nametnuti svoje želje ostalim suvlasnicima i traže adaptaciju zgrade, obnovu krova i fasade i izolaciju. Svoje želje nisu mogli ostvariti jer u Zajedničkom fondu zgrade nije bilo sredstava koja bi pokrila troškove oni su tražil od Upravitelja zgrade da zgradu podjelili po ulazima . Na naš ulaz izabrali su novog predstavnika suvlasnika, naravno jednog od njih. Novi predstavnik suvlasnika našeg ulaza stanara samoincijativno donosi odluke bez sastanaka i dogovora s ostalima stanarima, odnosno sve dogovor, radovi krenu a onda obavijesti stanare.

Moje pitanje je slijedeće? Da li je moguće da Predstavnik suvlasnika i Upravitelj zgrade bez potpisa svih stanara mogu podignuti milionski kredit. Moram napomenuti da ima suvlasnika s vrlo niskim prihodima. Što učiniti ako oni podignu taj kredit a suvlasnik nema mogućnosti da ga otplaćuje?

Bila bi vam vrlo zahvalna na odgovoru

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predstavnik stanara nema nikakvih posebnih ovlasti, osim onih koje su možebitno definirane međuvlasničkim ugovorom ili ugovorom o upravljanju.

 

Općenito, svaki suvlasnik, bez obzira na veličinu suvlasničkog dijela, može zatražiti sudsku zaštitu ako smatra da su mu povrijeđena prava ili nepropisno nametnute obaveze.

 

Ova problematika regulirana je Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za radove na zgradi koji se odnose na poboljšanja potrebna je 100% suglasnost suvlasnika zgrade. radovi na poboljšicama se mogu izvoditi ali troškove snose suvlasnici koji su tražili izvođenje radova.

za povečanja izdataka za radove zbog redovitog održavanja zgrade potrebna je suglasnost 51% suvlasnika (vlasnici stana u m2)

provjeriti sa upraviteljem zgrade tko je potpisao odobrenje za izvođenje radova.

ako su potpisi krivotvoreni postoji mogućnost podnošenja kaznene prijave.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija