Jump to content

Prisila potpisivanja sporazumnog otkaza


vjekan

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam jedan popriličan problem, te se nadam da če me netko adekvatno posavjetovati. Naime, u tvrtci radim pet godina i vodim skupinu od nekoliko ljudi. Prije nekoliko tjedana mi je jedan od ljudi koje vodim bio prebačen na teren stotinjak km od sjedišta tvrtke. Sa sobom je poneo nekakav specijalni alat koji je poprilično skup, a kojeg sam mu ja izdao. Kako je bila nedjelja nisam mu dao nikakav papir za zaduženi alat.(to je gotovo standardna procedura u ovakvim slučajevima). Kako službeno moramo imati papirnato pokriveno izdavanje alata ja sam se potpisao umjesto njega (zbog uštede vremena), te taj papir priložio sa čim je radnik bio suglasan. Nakon njegovog povratka sa terena, alata kojeg sam mu zadužio nije bilo, a isti je izjavio kako ga nije zadužio niti potpisao zadužnicu.

Nakon velike strke ja budem odgovoran te mi dolazi nadređeni (direktorov potrčko) te mi pod prijetnjom prijave policiji i prijetnjom tužbe zbog krivotvorenja potpisa iznuđuje prisilno potpisivanje sporazumnog otkaza što sam u onoj silnoj nervozi i učinio. Inače, tvrtka se na ovakav način rješava većine svojih zaposlenika koji su zaposleni na neodređeno vrijeme.

Imam li ja pravo ikako raskinuti ovakvu vrstu potpisivanja sporazumnog otkaza jel on u stvarnosti nije sporazuman, te imam li uopće bilo kakvo pravo?

 

Hvala!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

JA isto iz posta ne vidim elemente prislile potpisivanja sporazumnog raskida.

 

Naravno, ukoliko smatrate da ih ima možete pokrenuti postupak radi raskida zbog mana volje.

 

I nisam razumjela ovo da se tvrtka tako rješava većine radnika: zar i drugi radnici potpisuju druge radnike na zaduženu robu?

 

Ne želim se istrčavati, ali iz ovog što ste napisali imate sreće što niste dobili izvanredni otkaz i tužbu zbog naknade štete u vrijednosti tog alata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam dobro opisao situaciju. Tvrtka nađe nekakvu sitnicu kada si im zapravo višak te prisilom iznuđuju potpisivanje sporazumnog otkaza da nemaju nikakve obaveze prema zaposleniku.

U jednoj je situaciji zaposlenik koji je imao 11 god staža u istoj tvrtci posudio alat vrijednosti 300 kn na jedan dan za privatan posao doma, a da nije nikome rekao. Sutradan je isto tako potpisao otkaz pod prijetnjom da će mu u radnu knjižicu u suprotnom upisati da je otpušten zbog krađe.

A isto tako postoji mogućnost da je ovo u mom slučaju i namjerno odigran scenarij tako da u tužbu protiv mene nevjerujem...

 

Još jednu stvar sam izostavio dobro opisati. Naime, kod potpisa zadužnice na alat u suglasnosti sa zaposlenikom koji je zadužio alat, zadužnicu sam potpisao ja, ali sa zaposlenikovim imenom i prezimenom, dakle krivotvorio sam potpis. To je bio glavni argument za prijetnju mi policijom i tužbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjekane, jeste li potpisali drugog radnika ili niste? Jeste.

 

Je li se taj radnik napravio grbav i "izgubio" alat? Jeste.

 

Pustimo sada druge zposlenike, jer drugi zaposlenici niti njihova situacija nisu predmet ovog pitanja (mada ne vidim što bi bilo čudno da osoba koja neovlašteno odnese sa radnog mjesta inventar poslodavca radi "privatnog posla" dobije otkaz. Psolodavci u ugovore o radu ukorporiraju odredbe o zabrani surfanja internetom te zbog toga radnici dobiju otkaz a kamoli radi neovlaštene posudbe alata).

 

Nažalost, krivotvorili ste potpis druge osobe koja je to lijepo iskoristila i "izgubila" vrijedan alat. To je jedna stvar.

 

Druga stvar - ne postoje elementi prisile temeljem koje tvrdite da ste potpisali sporazumni raskid.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija