Jump to content

smrt u inozemstvu prije 20 godina a imovina u hrvatskoj kako pokrenuti ostavinsku


unreal990

Preporučene objave

poštovani. Radi se o situaciji da se moja strina nalazi u australiji kao i njen brat. prije 20 godina je tamo umrla njezina mama i tamo pokopna iako je rođena u hrvatskoj . međutim u hrvatskoj nekretnine nisu podijeljene a radi se o jednoj staroj kući i zemljištu. Zanima me kako pokrenuti ostavinski postupak nakon 20 godina budući da se ne radi o automatskom pokretanju nakon smrtovnice u matičnom uredu? koliko košta isti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebate podnijeti prijedlog za pokretanje ostavinskog postupka općinskom sudu kojem ćete priložiti smrtni list i podatke o imovini ostaviteljice. Nadležnost suda određuje se prema Zakonu o nasljeđivanju:

 

Članak 177.

 

(1) Za ostavinski postupak mjesno je nadležan sud na čijem je području ostavitelj u vrijeme smrti imao prebivalište (ostavinski sud).

 

(2) Ako ostavitelj u vrijeme smrti nije imao prebivalište u Republici Hrvatskoj, za ostavinski postupak mjesno je nadležan sud na čijem je području ostavitelj u to vrijeme imao boravište.

 

(3) Ako ostavitelj u vrijeme smrti nije imao ni prebivalište ni boravište u Republici Hrvatskoj, mjesno je nadležan sud na čijem se području nalazi pretežni dio njegove ostavine u Republici Hrvatskoj.

 

(4) Ako se nijedan dio ostavine ne nalazi u Republici Hrvatskoj, mjesno je nadležan sud prema mjestu gdje je ostavitelj upisan u knjigu državljana

......

 

Smrtni list iz Australije možete zatražiti od tamošnjeg matičnog ureda putem weba. Usluga se plaća, a možete ju platiti uobičajenim putem - karticom ili bankovnom doznakom. Upute ćete naći na stranicama matičnog ureda (nažalost nemam vremena tražiti adresu stranice, ali ne bi trebalo biti problem izguglati je). Naravno, morate imati i podatke o pokojniku - mjesto i barem približni datum smrti, i barem dio drugih (datum i mjesto rođenja, bračni drug, djeca ...) koji omogućuju jednoznačnu identifikaciju pokojnika.

 

Naravno, ako imate koga poznatog u Australiji, on to može učiniti za vas, ali postupak će mu biti isti kao i vama.

 

Budući da se smrtni list izdaje na međunarodnom obrascu, nije potreban prijevod.

 

Trošak samog ostavinskog postupka većim dijelom ovisi o vrijednosti imovine. Cjenik javnobilježničkih usluga možete potražiti na stranicama javnobilježničke komore, a možete potražiti i odgovore na tu temu na Legalisu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tek sam sada uočio da je nasljednik strina koja živi u Australiji.

 

Dakle, postupak je isti kao što sam opisao, samo što je za nju lakši dio ono u Australiji, a vi joj možete pomoći u Hrvatskoj. Postupak mora pokrenuti sunasljednik ili osoba koja ima pravni interes (pri čemu ovo drugo ovisi o praKsi konkretnog suda), dakle to ne možete biti vi (pretpostavljam da niste sunasljednik) nego strina ili njezin brat.

 

Oni ne moraju nužno dolaziti u Hrvatsku, nasljedničke izjave mogu ovjeriti i u hrvatskom konzulatu u Australiji.

 

Naravno, ako dođe do spora, situacija se komplicira ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija