Jump to content

izjava data pod pritisak


zemzel

Preporučene objave

radim 10 godina u firmi koja prodaje autoboje ,lakove i dr.pre mesec dana gazda me prisilio da potpisem izjavu svojerucno da sam u periodu od 2011.2012,zaklucno sa sedmim mesecom 2013 godine od firme proneverio 9400 eura.to nije istina ali je iskoristio moje zdravstveno stanje patim od povisenok krvnog tlaka i psihicku boles f41.2.pretio je da ce me prijaviti policiji ima tamo neke veze cak sam ga i cuo kada je pozvao inspektora i rekao mu da ne mora da dolazi jer sam potpisao izjavu.novac koji trazi od mene zaraden je u ducanu na crno bez izdavanje fiskalne smetke.nije mi jasno kako moze da trazi novac od mene za godine za koje je vec napravljena zavrsna smetka.2011 i 2012 god.dal9 da mu dam novac koji bara ili da idemo na sud .pozdrav iz makedonije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ću također reći kako nemam pojma o zakonima Makedonije (ili kako vas Grci zezaju - Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, da se malo našalim ;)).

 

Inače, sve vam je stvar dokaza - da li ovo što ste napisali možete dokazati? Napominjem kako vaša riječ neće biti dovoljna (imate li svjedoke - ili samom činu prisile ili ovom "radu na crno", uslijed čega je došlo do "manjka"). Uz to će se postaviti pitanje - što ste čekali mjesec dana, ako ste doista bili prisiljeni... Logično ljudsko ponašanje je automatska prijava. To sve se gleda kod procjene vjerodostojnosti vaših navoda, o čijoj valorizaciji ovisi daljnje (ne)postupanje nadležnih tijela.

 

Pozdrav Makedoniji :mase2:...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

isam prijavio odma jer izjavu sam potpisao samo u gazdino prisustvo.za ovih njesec dana uspeo sam da prikupim dokaze da firma radi na crno.ti dokazi su smetke na koji stoji roba kola je prodata na crno i na svaku stoji potpis gazde sa kojim potvrdzuje da je uzeo novac.znaci sve te smetke su izdate bez fiskalni racun.dali to menja stvar u moju korist .molim vas za brz odgovor,jer mora da perduzmem nesto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, kolko sam vas shvatio, imate dokaze za ovaj rad na crno, kao i da je šef trpao lovu u vlastiti džep. Za samu prisilu za potpisivanje nemate ništa. Gledajte, u principu, imate indiciju, dosta jaku, ali zasada još uvijek samo indiciju. Moje mišljenje je kako ne stojite dobro, odnosno imate premalo za dokazivanje postupka prisile šefa prema vama.

 

Ali tu ću se zaustaviti - ponavljam, nije mi poznato apsolutno ništa o makedonskom ni materijalnom ni procesnom kaznenom pravu, pa bolje za vas da potražite savjet u domovini, jer svaka daljnja informacija s moje strane bila bi čisto hipotetiziranje. Sretno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema prisile ako je izjavio da će pronevjeru prijaviti policiji ili podnijeti tužbu zbog pronevjere.

potpisao si priznanje i jedino ti ostaje tvrditi da je papir bio prazan i da je na njega naknadno dodano priznanje (ako upali)

da je prijetio fizičkom silom,likvidacijom, vama ili vašoj obitelji, to bi bila prisila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razumem ali kako mogu tvrditi da je papir bio prazan dada celu izjavu sam ja rucno pisao.dalo mogu da se vadim na to da sam u momentu pasanju izjave bio psihicki neuracunljiv jer patim od psihicke bolesti vec dugo vreme tacnije od 2011 godine pa navamo redovo posecujem psihijatra i redovno sam na nekoj terapiji do dana danasnjeg i za sve ove godine na mene su dijagnosticirane 3 vtste psihickog poremecaja :f41.0 panicni poremecaj(epizodna paroksizmalna anksioznost,f41.2 mjesana anoksioznost,f41.3 ostali mjesani anksiozni poremecaji.isto .zbog ovvaj moj psihicki poremecaj patim i od pokacenok krvnog tlaka.i to kad sam pod stresom ili nervozom ili osetim unutrasnji nemir usled nekog spoljnog pritiska izvrsen na mene tlak mi ide cak i 170 sa 120.taj period i ljekovi koje uzimam nisu mi od koristi odnosno oni djeluju nakon izvesnog vremena nekad i 10 dana to traje.za sve ovo imam dokumente.molim vas recitemi dali sve ovo ide u moju korist pred policiskim i dalje pred sudskim organima .molim vas za brz odgovor .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...nema prisile ako je izjavio da će pronevjeru prijaviti policiji ili podnijeti tužbu zbog pronevjere.

 

...da je prijetio fizičkom silom,likvidacijom, vama ili vašoj obitelji, to bi bila prisila...

 

Bovu, polakše malo - ovo jednostavno nije točno.

 

Čl. 138. Kaznenog zakona - prisila - "kazneno djelo prisile čini onaj tko drugoga silom ili ozbiljnom prijetnjom prisili da što učini, ne učini ili trpi".

 

Evo što o tematici "ozbiljne prijetnje" kao strukturnog obilježja kaznenog djela prisile kažu kaznenopravni autoriteti :

 

Prof. dr. sc. Petar Novoselec - "Prijetnja je nagovještavanje zla koje će se dogoditi osobi koju se prisiljava na neko ponašanje ili trpljenje (neposredna prijetnja) ili će se dogoditi njoj bliskoj osobi (posredna prijetnja). Prijetnja mora biti ozbiljna, a to je svaka prijetnja za koju osoba kojoj se prijeti vjeruje da će se s obzirom na okolnosti pod kojima se iznosi i ostvariti i koja je sadržajno objektivno podobna izazvati osjećaj straha, ugrožnosti, nespokojstva, a što predstavlja veće zlo za osobu od neželjenog ponašanja koje se od osobe prijetnjom iznuđuje."

 

Iz komentara KZ-a Bačić-Pavlović - "Prijetnja kao obilježje djela, označava svaku radnju kojom se žrtvi nagovještava neko zlo radi utjecaja na njezinu volju. Ozbiljna je svaka ona prijetnja koja je svojim sadržajem i okolnostima pod kojima je izražena objektivno podobna izazvati osjećaj straha, osobne ugroženosti, nesigurnosti, nespokojstva u osobe kojoj je upućena."

 

Dakle, neće se o ozbiljnoj prijetnji raditi isključivo u slučaju prijetnje smrću ili tjelesnim ozljeđivanjem (iako će to u pravilu biti najčešći slučaj), već u obzir može doći svaka prijetnja, karakteristika koje su iznijete gore. Sve napisano za ovaj predmet ionako nije ključno, jer ovdje je bit u dokazivanju, koje prema navedenim podacima nije moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man.

aj mi kažite koji sud bi prihvatio da je učinjena prijetnja zbog izjave da će neko djelo prijaviti policiji ili pokrenuti tužbu za naknadu štete.

----------------------------------------------------------

pretio je da ce me prijaviti policiji ima tamo neke veze cak sam ga i cuo kada je pozvao inspektora i rekao mu da ne mora da dolazi jer sam potpisao izjavu.

-------------------------------------------------------

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...aj mi kažite koji sud bi prihvatio da je učinjena prijetnja zbog izjave da će neko djelo prijaviti policiji ili pokrenuti tužbu za naknadu štete.

 

Bovu, ja ovdje polazim od onoga što ljudi napišu. Ako nešto pretpostavljam, onda to jasno naglasim. Ovdje se radi isključivo o prijetnji podnošenja kaznene prijave policiji, nema govora o tužbi za naknadu štete.

 

Dakle, čovjek veli da on nije "pronevjerio" robu, već da je to učinio šef. I sada da šef prikrije tu činjenicu (jer i on nekome odgovara, ako nikome drugome onda državi koja je oštećena ovakvim poslovanjem "na crno", a koje je očito na neki način detektirano, u protivnom šef to ne bi uopće "tražio" od Zemzela), dolazi do njega i daje mu ultimatum : "Ako ne potpišeš da si ti to radio, ja ću te prijaviti policiji!" S obzirom da je riječ o šefu, u eventualnom kaznenom postupku koji bi mogao uslijediti, što mislite - kome će se više vjerovati? I tko ima veće ovlasti glede "namještanja" papirologije i "jače" mogućnosti utjecaja na iskaze ostalih zaposlenika oko same "pronevjere"? Naravno da šef! I tada se čovjek nađe u situaciji da bira između dva zla - preuzeti odgovornost za nešto što nije napravio (naivno misleći u tom trenutku kako će sve završiti na tome) ili gotovo sigurno završiti sa osuđujućom presudom te možebitnom kaznom zatvora (ne znam kako je kazneno djelo pronevjere riješeno u Makedoniji glede propisane kazne). I naravno da će odabrati manje zlo, a to je da potpiše izjavu. Treba malo šire gledati kontekst izrečenih riječi. Definitivno je takvim postupanjem šefa kod njega izazvan osjećaj straha i nesigurnosti glede toga što će se desiti s njim, njegove sudbine po provedenom kaznenom postupku, ako ne postupi po šefovom zahtjevu. Ako to nije ozbiljna prijetnja, onda ne znam što je. Ovaj "poziv" inspektoru (koji je ionako šefov prijatelj) samo je lijepo razrađen igrokaz u svrsi postizanja konačnog cilja. Uostalom, da je šef tako veliki "pravednik" kakvim ga vi smatrate, onda bi on bez imalo razmišljanja prijavio Zemzela i uručio mu izvanredni otkaz ugovora o radu, odnosno "suspendirao" ga do okončanja kaznenog postupka, koji bi završio osudom.

 

Citirao sam vam razmišljanja "malo" jačih stručnjaka od vas, mene i bilo koga na ovom forumu (bez uvrede bilo kome ovime), ako vam to nije dovoljno, onda ne znam što još reći. Možete si pročitati čl. 139. Kaznenog zakona da vidite sve moguće ciljeve kod prijetnje. To što vi upirete prstom na najčešće slučajeve prijetnje u praksi (koji doista jesu prijetnja smrću ili tjelesnim ozljeđivanjem) ne znači da se isključivo ti slučajevi smatraju ozbiljnom prijetnjom u smislu Kaznenog zakona. Nas dvoje morat ćemo se složiti da se ne slažemo po ovom pitanju. A uostalom, slobodno se mogu uključiti i ostali kolege, pa iznijeti svoje viđenje.

 

Usput - ionako sve ovo Zemzelu ne znači apsolutno ništa, jer prema onome što je napisao, on ne može dokazati ove svoje tvrdnje. Pogriješio je i sada će morati snositi posljedice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da tu postoje dva momenta koja bi trebalo razjasniti sa stajališta kaznenog prava (u koje se na sreću, ne razumijem; na sreću zato što se moje poznavanje prava uglavnom temelji na osobnim iskustvima).

 

U Hrvatskoj iz davanja pismene potpisane izjave u nekom postupku koja sadrži lažnu tvrdnji ne proizlazi kaznena odgovornost osobe koja je takvu izjavu dala. Kaznena odgovornost proizlazi iz takve izjava samo ako je potpisnik prethodno propisno (!) upozoren od odgovarajuće službene osobe da ta izjava povlači određenu odgovornosti (materijalnu, kaznenu).

 

Iz toga nadalje slijedi da izjava dana bez propisnog prethodnog upozorenja zapravo nema punu pravnu valjanost. Zato i postoji ovjera kod javnih bilježnika, solemnizacija itd.

 

Ovdje je, doduše, situacija nešto drugačija. Nije u pitanju da li je potpisana tvrdnja lažna ili ne u smislu da se potpisnik tereti zbog toga što bi bila lažna. Međutim, oslanjajući se na prethodno, postavlja se pitanje da li ta izjava uopće ima snagu dokaza ili ne, bez obzira na to da li je dana pod prijetnjom ili ne.

 

Ovome treba dodati da izjava nije dana pred službenom osobom, da potpisnik nije prethodno valjano upozoren o posljedicama davanja takve izjave (jer je takvo upozorenje mogla dati samo službena osoba). Pitanje je da li se optužba odnosno presuda može temeljiti isključivo na "dokazu" kojim - protivno svim pravima koje usumnjičeni odnosno okrivljeni u postupku ima - isključivo na izjavi kojom sam sebe optužuje (opet, bez obzira na prethodnu prijetnju ili ne).

 

Sa stajališta građanskog postupka tj, traženja odštete od potpisnika, potpisnik može bez posljedica opovrgnuti izjavu. Hoće li u tome biti uspješan ili ne, posebno je pitanje.

 

Što se tiče visokog tlaka, visoki tlak ni na koji način ne utječe na psihičke sposobnosti shvaćanja situacije osim ako nije doveo do posljedica (nesvjestica, jaka glavobolja ili sl.), ali ako osoba koja prijeti zna da prijeti osobi s visokim tlakom, to utječe na ocjenu radi li se o prijetnji ili ne, jer se može raditi o svjesnom iskorištavanju zdravstvenog stanja žrtve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje je da li se optužba odnosno presuda može temeljiti isključivo na "dokazu" kojim - protivno svim pravima koje usumnjičeni odnosno okrivljeni u postupku ima - isključivo na izjavi kojom sam sebe optužuje (opet, bez obzira na prethodnu prijetnju ili ne).

 

Isključivo ne, ali svakako će se uzeti u obzir kao dokaz (pogotovo ako je potpisnik ne negira, kao u ovom slučaju). I može poslužiti kao lijepa podloga za "narihtavanje" kaznene odgovornosti drugome, uz jasno dodatne potvrde u vidu neke dokumentacije odnosno iskaza drugih zaposlenika (što, na temelju napisanog, smatram da je i intencija u ovom predmetu).

 

Za parnicu se apsolutno slažem sa vama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam puno za sve ove savjete.danas sam bio kod advokata i on mi je rekao sledece stvari:da idem u policiju i da prijavim da me je gazda naterao da potpisem tu .izjavu.da prijavim gazdin rad na crno u poreskoj upravi.za njegov rad na crno imam dokaze crno na bjelo da je proavana roba bez diskalne smetke i fakture .na ove beleske sto imam stoji gazdin potps sa kijim potvrdzuje da je uzeo pare.cak i kad gazda izda fiskalni racun to radi ako mu dozde neki nepoznat lik taj racun sto izdaje ne poklapa se sa robu koju musterija kupje.primera radi:lik kupuje polir pastu primer kosta 20 kuna.gazda mu daje fiskalnu smetku .na nju stoji da je lik kupio za 20 kuna ne polir pastu nego auto boju.to radi jer nijedna cena u ducanu nema veze sa cenama koje stoje u sifrarniku fiskalne kase znaci za svaki kupljeni proizvod gazda daje racun ko da je kupljena autoboja .tako ispada da mi samo prodajemo boju .nikad do sada roba ni je popisana i zaradi rad na crnom normalno poba uneta u magacin ne moze da se poklopi sa robom iznetom iz magacina.pod hitno da dam najaveni otkaz u kojem obavestujem gazdu da dajem najavljeni otkaz .da uzmem bolovanje.i u nikom slucaju da ne dajem pare gazdi na ruke,jer to on od mene svaki dan trazi.ponavljam gazda od mene trazi da mu vratim te 9400 eura i to da mu gi dam tako na tuci i onda on mi garantuje da nece da pokrene nista protiv mene.ja mu kazem pa dobro gazda ako ti vratim ja te pare sta ce biti onda.on mi kaze ne sekiraj se nista necu te prijaviti u policiju ali ce izjavu koju sam ja svojerucno pisao pazite sad ne radi njega ,nego radi moje dobro ostati kod njegovog odvjetnika gde je izjavu navodno deponovao .mozda sam ja budasla ali on izgleda smeta da sam mentol.sta mislite o svemu ovome molim vas za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija