Jump to content

viđanja i susreti s djetetom


MariaElena

Preporučene objave

Presudom o sporazumnom razvodu braka, dijete (5 godina) živi sa mnom, a ocu su viđanja i sustreti određeni ponedjeljkom i srijedom u vremenu od 17-20 sati, te svaki drugi vikend (subota i nedjelja). Važno je napomenuti da si je otac sam izabrao dane i vrijeme viđanja sa djetetom.

Budući da dijete ide u vrtić, ponedjeljkom i srijedom otac odlazi po dijete u vrtić i vraća ga u 20 sati kući. Prilično često iz vrtića ga odvodi i puno prije 17 sati, a još češće to čine njegovi roditelji (jer otac "puno radi" pa ne stigne, itd.).

Da ne ulazim u predugačka obrazlaganja zašto, molila bih da mi netko odgovori slijedeće (naročito bi mi bilo drago kada bih dobila mišljenje Velikoslovke):

Mogu li na temelju sudske presude i bez ikakve dodatne dokumentacije CZZS od vrtića tražiti da dijete daju isključivo ocu i to ne prije 17 sati (vrtić radi do 17 sati). Dijete je i inače u vrtiću do 17 sati.

 

Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Draga gospođo,

iskreno priznajem da me iznenadila gorčina ovog vašeg upita. Umjesto da približavate dijete ocu vi sami odlučujete o striktnom viđanju po odluci suda. Umjesto da budete sretni da djed i baka brinu za to dijete vi u tome nalazite manu. Vi biste radije da vam cijeli dan dijete odgajaju tete iz vrtića (striktno do 17:00) nego da dijete bude uz svog oca i njegove roditelje. Budite sretni gspođo jer vam dijete ima i drugu obitelj koji ga vole i žele uz sebe.

A ako vam to nije jasno onda se stvarno zapitajte što to radite svom i djetetu vašeg muža - jer ono je zajedničko, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono što je sud odredio i ako ste oboje to potpisali i nije se u medjuvremenu nitko žalio na donešenu presudu ne možete mijenjati, osim ako izmedju vas i bivšeg supruga postoji neki dogovor ( usmeni ili neki drugi) da se vidjanje s djetetom može odvijati i izvan sudske odluke.

 

Koliko vidim da suprug vidja dijete u dane koji su mu odredjeni, a niste spomenuli da dijete ima bilo kakav problem zbog toga što ga otac odvede iz vrtiće nešto ranije ( možda u 17 sati nije u mogućnosti da dodje po dijete, a možda se radi o tome da provede koji sat duže s djetetom jer to želi), a baka i djed su mu vjerojatno uskočili da bi sve to skupa bilo manje bolno i njima i djejetu.

 

Stoga savjet :

 

Ako nemte nikakav problem s bivšim suprugom tipa prigovora kako odgajate dijete, pa s kom se družite ( a to može biti jako neugodno), i ako vam pomaže oko uzdržavanja i ako dijete ne pokazuje bilo kakav tip negodovanja da bude kod tete sat duže, a u vrtiću sat manje, nemojte ništa mijenjati jer mogli biste u namjeri da povrijedite bivšeg supruga zapravo povrijediti dijete koje to ne razumije jer nije na takvom nivou psihološkog razvoja i ne razmišlja racionalno već srcem, a ono vas OBOJE jednako voli i ne zna kako bi se podijelilo.

 

Volite svoje dijete i pomozite mu da se snadje u novonastaloj situaciji, jer, vjerujte mi, ono se u svemu tome ne snalazi ma kako se vama činilo da se snalazi.

 

A iskreno, 1 sat duže i nije puno vremena da biste sebe, dijete i bivšeg supruga, pa i vaše i njegove roditelje stavili u takvu situaciju i pogoršali odnose koji su koliko toliko na civiliziranom nivou.

 

A sad ako otac radi, pa mora raditi i dobro je i za dijete da se navikne da tata mora ići raditi jer od rada se živi. Nadam se da i vi imate posao ( zbog toga bi trebali shvatiti da ponekad ne možete odgoditi posao zbog obaveze) i da zbog posla vaše dijete mora ići u vrtić. Zato je dobro da djed i baka mogu i žele pomoći.

 

Pozdtrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana gđo. Velikoslovka,

 

Budući da nisam ulazila u detalje zbog čega bih htjela ograničiti viđanja djeteta na vrijeme određeno pravomoćnom sudskom presudom, svjesna sam da moje pitanje zvuči strašno, ali stvari nisu tako jednostavne kako izgledaju, i u međuvremenu se dogodilo još koješta od čega navodim samo dio.

 

Zaposlena sam i, sva sreća, moj posao ne zahtijeva da ostajem prekovremeno, a i da zahtijeva, ja to ne bih mogla budući da sam sama (nemam roditelja), a moja primanja ne dopuštaju na platim osobu koja će to činiti umjesto mene.

Dijete je naviklo da ga odvodim u vrtić te da po njega dolazim ja (uvijek sam to i činila od prve godine njegovog života kada je krenulo u jaslice izuzev rijetkih situacija kada je po njega otišao otac ili njegovi roditelji). Dakle, u dane kada otac treba doći po njega u vrtić, djetetu moram reći da po njega u vrtić neću doći ja, nego otac. Kada umjesto oca dođu njegovi roditelji (ni otac kao ni njegovi roditelji naravno ne smatraju potrebnim javiti da će doći baka i djed) koji ga onda i dovedu kući, dijete je ljuto, agresivno, plače.

Moram napomenuti da očevi roditelji od djetetovog rođenja nisu pokazivali previše želje da provedu vrijeme s djetetom, i viđaju ga isključivo onda kada otac "ne može", a telefonski apsolutno ne komuniciraju s djetetom, te dijete nikada ne pita za njih i ne želi ići k njima.

Sve češće kad mu kažem da će po njega doći tata, kaže da ne želi da tata dođe po njega u vrtić. Tete u vrtiću su mi rekle da primjećuju kako se kod djeteta pojavila velika količina inata, jako je razdražljivo (često se rasplače u situacijama u kojima to prije nije činilo), a vrhunac je da mjesec dana nije željelo jesti ni jedan obrok u vrtiću. Kod kuće jede uobičajeno.

Otac je sa djetetom proveo dva tjedna ljetnih praznika (presudom su mu određena tri ali je rekao da nema vremena) i dijete mi kaže da je s njima bila tatina prijateljica. Ja u tome ne bih vidjela nikakav problem da mi dijete nije reklo da su spavali u istoj sobi te da citiram: "stalno su se drmali i bili su bučni, nisam mogao spavati". Ne znam šta bih rekla na ovo, ali doista mislim kako petogodišnje dijete ne bi trebalo prisustvovati očevim spolnim odnosima, tim više što otac ima mogućnosti, pa je mogao iznajmiti sobu više tako da svi imaju svoj mir.

Koliko dugo traje takva situacija, ne znam, ali pretpostavljam da otac živi s drugom ženom. S obzirom da živi u iznajmljenom jednosobnom stanu, a dijete kod njega spava dvije noći u mjesecu (u stanu ima dva kreveta jedan do drugoga), smatram da bi se doista mogao suzdržati dvije noći mjesečno, ili iznajmiti stan sa dvije sobe (mogućnosti mu to itekako dopuštaju).

Budući da mi je dijete često spominjalo tatinu prijateljicu s kojom se druži dok je s tatom, jednom sam prilikom gospodina pitala je li on s tom osobom u vezi da djetetu pokušam objasniti, naravno, gospodin se otresao da on s tom osobom trenutno druži i da se to mene ne tiče. Smatram neozbiljnim dijete upetljavati u trenutne veze, i duboko se nadam, s obzirom na okolnosti, da ta očeva veza nije trenutna nego da će potrajati.

Otišla sam kod djetetovog pedijatra i s nijim porazgovarala vezano uz to, te mi je predložio da odem s djetetom psihologu, što ću uskoro i učiniti.

 

I na kraju, moram napomenuti da ni otac kao ni njegovi roditelji nikada ne komunicira s djetetom telefonom, pa ga tako nije ni jednom nazvao puna tri tjedna koja dijete nije vidio u vrijeme mog godišnjeg odmora.

 

Pozdrav.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje gđo MariaElena !

 

Savjet :

 

Odvedite dijete kod dječjeg psihologa ŠTO PRIJE i pričekajte da psiholog napiše svoje mišljenje.

 

Tek s time možete pokušati, eventualno, promijeniti sudsku odluku ( ne temelju promijenjenih uvjeta).

 

Nikako nemojte nikome davati originale takvih dokumenata, već ih čuvajte za sebe, a svemu priložite ovjerene fotokopije ( radi sebe i djeteta).

 

Posjetite odvjetnika pa ćete vidjeti što treba napraviti jer sada sve ide prvo preko suda, a onda sud traži nove dokaze od CZSR ( oni će morati otići u vrtić i pozvati oca na razgovor) i donosi presudu.

Sve što ste napisali ovdje morate navesti u tužbi za promjenu susreta i dokumentirati.

 

Naravno da će i otac tu morati priložiti protudokaze.

 

Ne bojte se reakcije djeteta na psihologa, on će već naći način da izvuče iz djeteta ono što ga muči.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Hoćeš reći kako ti radiš tako kao što savjetuješ????

 

Ti si nedavno morala na sud kako bi ti sutkinja objasnila da nemaš prava djedu i baki braniti da viđaju dijete, (dok u isto to vrijeme to isto dijete drugu baku i djeda viđa svaki dan jer sa njima i živi) jer ih ili ju ti smatraš djelomično krivima za raspad svog braka.

Pa zar nije logično da su stali na stranu svog djeteta , ti nebi?

 

Prestani lagati i sebi i drugima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu se oteti dojmu da se veliki dio žena osvećuje bivšem mužu preko djece. Kako vam nije jasno da je otac skrbnik u vrijeme kada je dijete s njim i da tada nitko nema prava govoriti tko dolazi po dijete u vrtić. Zamislite da neki bivši muž prigovara ženi tko dolazi po dijete ili s kime dijete provodi vrijeme. Vama ne treba bivši muž nikada osim kada treba platiti alimentaciju. Zašto niti jedna bivša žena koja toliko ne želi oca u djetetovom životu ne kaže ne trebaš nam ni ti ni tvoj novac kad si već toliko đubre... štetiš djetetu i ne želim te blizu. Jasno da nemaju pravo ni jedno ni drugo tražiti ali zašto se toliko lako žele odreći kontakta oca s djecom a puno teže alimentacije??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija