Jump to content

darovni ugovor s majke na kćer


Tina23

Preporučene objave

umro mi je otac, pa smo sestra i ja prepisale kuću na mamu. sestra se odrekla svega, a majka bi htjela kuću(120 kvadrata) prepisati na mene(kćer) darovnim ugovorom s time da je trebam uzdržavati do smrti. dali bi mi mogli pomoći informacijom koliko to košta, i dali ona može promjeniti taj ugovor ili ne, da na kraju ja ne ostanem kratkih rukava, tj. bez ičega. zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...a majka bi htjela kuću(120 kvadrata) prepisati na mene(kćer) darovnim ugovorom s time da je trebam uzdržavati do smrti.

 

Možete vi taj ugovor nazvati kako god želite, ali sadržaj jasno govori da se radi o ugovoru o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju.

 

...da li bi mi mogli pomoći informacijom koliko to košta, i dali ona može promjeniti taj ugovor ili ne, da na kraju ja ne ostanem kratkih rukava, tj. bez ičega.

 

Ugovor morate sklopiti u pisanom obliku i sud ga mora ovjeriti ili JB solemnizirati ili pak da bude sastavljen u obliku javnobilježničkog akta. Svaka strana ima pravo tražiti raskid, ali ukoliko se ostvare pretpostavke za isto. Naravno, to treba i dokazati. Ako ciljate na apsolutnu sigurnost, ona je neizvediva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slazem se sa G-man,nema tu darovanja ako je vasha obveza uzdrzavanje.

Ono sto moze biti najblize a da ima veze sa darovanjem,je ugovor iz clanka 491.ZOO,odnosno Ugovor o darovanju koji se ima ispuniti tek poslije smrti darovatelja,no kako je vec receno,i takav vid ugovora mora biti sastavljen u obliku javnobilježničkog akta ili ovjerovljene (solemnizirane) isprave..Medjutim,sasvim je izvjesno da bi Vi i u ovom slucaju bez ugovorene obveze uzdrzavali majku,pa se s razlogom moze zakljuciti da je bolje sklopiti ugovor o doz.ili dosmrtnom uzdrzavanju,koji je kudi kamo sigurniji po vas,"odnosno da ne ostanete bez kratkih rukava"

Solemnizacija se naplaćuje prema vrijednosti imovine koja je predmet ugovora stim sto je najmanje 170,00 kn, pa na više..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako postoji obveza uzdržavanja, najbolja opcija je sklopiti ugovor o doživotnom ili ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Treba biti jako oprezan pri izboru, jer kod ugov. o doživotnom uzd. stjecanje stvari i prava odgođeno je do trenutka smrti primatelja uzdržavanja ( u ovom slučaju majke ), a kod ugovor. o dosmrtnom- imovina se na kćer prenosi za života i prema mom mišljenju ovo je malo sigurnija varijanta ako bi naknadno došlo do nekih problema. I naravno, prilikom sklapanja ugovora dobro paziti- razmisliti i pismeno precizirati na koje sve radnje se obvezujete u sklopu uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija