Jump to content

utaja


u strahu

Preporučene objave

Ja vas molim za pomoc...u totalnom sam strahu...naime jedan mobitel je bio izgubljen sasa strane radne kolegice...taj dan na putu kuci ja sam nasla jedan mob.nisam mislila da je to njezin sto se nakraju ispostavilo...nisam taj mobitel mogla povezat snjom posto u njemu nije bilo nicega ni sim kartice ni ikakvih slika...mislila sam da je od nekog drugog i uzela sam ga..dva dana sam ga koristila a posto je mobitel nesto stekao i imao je napuknut ekran bacila sam ga sto se na kraju ispostavilo da je to njen mob.ona je vec bila kontaktirala policiju i bila sam i ja na razgovoru i jos jedna cura iz firme ali ja nisam policaju rekla da sam bila nasla jedan mob. policija sad ceka nekakav ispis da vidi di se mobitel zadnjih dana koristilo i ja sad neznam sta mi je cini. Molim pomoc tako me sram istrah a ni na kraj pameti mi nije bilo da bi to mofao biti njezin mob.Molim pravnu pomoc kaj sad dalje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Cvikajte" dok ne stigne novi poziv od policije ili poziv na sud.

 

Možda je i vaš strah neopravdan, ali ako ste "napumpali" račun...........?

 

Za sada ne možete ništa (možda se dogovoriti sa vlasnicom mobilnog aparata) ili samo čekati poziv policije ili suda. (mislim da niste sve točno napisali.......)

 

Možda i displej nije bio razbijen (kao što ste napisali), nego poslije.....?

 

_____________________________________________

Prilika čini lopova...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam nista "napumpala" racun kad sam ga koristila bila je moja kartica unutra u tom mob.nije bilo njezine ni sim ni nista...glupo sad sve to ispalo i neznam kakva me procedura sad ceka full mi je neugodno...jer je na kraju ispalo da se ipak radi o njenom mobu a ja sam ga jos i bacila...zanima me kakva me procedura sada ceka sto se tice murje i ostalog..kakva bi mi bila kazna...nikad nisam bila tuzena niti kaznjena...fakat me strah...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E, to ćete vidjeti.

Sačekajte, možda i ne bude ništa i nikakvih posljedica i možda je vaš strah neopravdan.

 

Nemoguće je decidirano odgovoriti na vaše pitanje, ali ako niste zlorabili mobitel (i "nabili račun"), ne vjerujem da tu ima elemenata kaznenog djela.

 

Pa, što, našla sam mobitel, zadržala.............ali da li je sve to što ste naveli istina?

 

Po zakonu, trebalo je taj uređaj odnijeti na policiju......a onda ako se nitko ne javi.......u određenom vremenskom periodu....

 

Ali, kolegica..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

istina je sve sto sam navela..sad problem je taj sto nisam odmah rekla istinu inspektoru ali nisam ni pomislila da bi mob.mogao bit njen...nije bilo nicega unutra sto bi ga povezalo snjom...najradije bih otisla na policiju i da dam iskaz ponovno...jer kad policija dobije izvjesce o koristenju moba vidjet ce da je bio u tom periodu koristen,zar ne...?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa nećeš u zatvor zbog telefona.

Čekaj, ako dođe do suda, ako dobiješ poziv, ako nisi kažnjavana, kazna će ti zasigurno biti minimalna (neka minimalna novčana).

 

Čekaj poziv, ako uopće budeš dobila poziv.

 

U zatvor, ako do sada nisi kažnjavana, nećeš.

 

Koja je odprilike vrijednost tog telefona?

 

Nećeš u zatvor zbog telefona ako nisi već radila kaznena djela. Ali ako si .......

 

Pa nećeš valjda platiti odvjetnika zbog mobitela?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"U strahu" - polako i bez panike.

 

Prema ovome što ste napisali (ako je doista tako bilo), u vašem slučaju radi se o kaznenom djelu utaje iz čl. 232. st. 2. KZ-a - "Tko protupravno prisvoji tuđu pokretnu stvar ili imovinsko pravo koje je našao ili do kojih je slučajno došao, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine."

 

I sad ono najvažnije za vas - prema čl. 245. st. 1. KZ-a - navedeno kazneno djelo progoni se po privatnoj tužbi (osim ako nije počinjeno na štetu državne imovine, a nije). Dakle, u konkretnom slučaju, ovlašteni tužitelj jeste vaša kolegica, a ne Državno odvjetništvo. Pa sad - dogovorite se s njom ljudski, refundirajte joj cijenu uređaja i to bi trebalo biti to. Neće vas tada valjda tužiti. Osim ukoliko ste u lošim odnosima, tada bi svakako mogla slijediti privatna tužba. Vi sama najbolje znate.

 

Postoji još jedan scenarij - ukoliko :policajac: ne povjeruju vašoj verziji, pa oni zaključe da se radilo o kaznenom djelu krađe - tada pitanje ovlaštena tužitelja zavisi od vrijednosti uređaja. Ako je vrijednost do 2.000,00 kuna, opet je ovlašteni tužitelj vaša kolegica, dok bi se Državno odvjetništvo moglo uključiti u igru samo ukoliko vrijednost uređaja prelazi iznos od 2.000,00 kuna. S obzirom ste navela da je riječ o Samsungu S II Galaxy, njegova cijena je, barem koliko je meni poznato, ispod 2.000,00 kuna, tako da opet vrijedi gore napisano o dogovoru s kolegicom.

 

I mala napomena - svaki mobilni uređaj ima dodijeljen IMEI broj, koji se se koristi kao identifikacijski broj u GSM mrežama, kojim operater dozvoljava ili ne dozvoljava pristup mobilnoj mreži, pa će se i na taj način uspjeti locirati vašu SIM karticu u njemu prilikom uporabe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ona prihvati ja njoj placam iznos u vrijednosti mob.jel tako..jel ima kakve koristi to kaj ja nisam dosad kaznjavana...sto sam nasla mobitel i sto se kajem zbog toga...jer u prvih par dana nisam miskila da je to njen mob.mislila sam da ga bu nasla da je ovo neciji drugi a sad fakat nema sumnje u to da nije njen.al stvarno nisam znala...mob.bio bez kartice bez slike prazan konpletno....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...ako ona prihvati ja njoj placam iznos u vrijednosti mob.jel tako...

 

Tako je.

 

...jel ima kakve koristi to kaj ja nisam dosad kaznjavana...

 

Za obeštećenje - ne. Za eventualni kazneni postupak - da, ali o tom-potom.

 

...sto sam nasla mobitel i sto se kajem zbog toga...

 

Pa to i je obilježje kaznenog djela utaje iz čl. 232. st. 2. KZ-a. Ne možete istu stvar dvaput vrednovati.

 

Polako i smireno. Vrijeme će vam dati odgovore na sva pitanja. Uvijek se možete javiti ovdje, a zasada postupite prema kolegici kako sam vam sugerirao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemoj paničariti. Sačekaj, kao što su ti moderatori i korisnici napisali i - čekaj.

 

Bit ćeš zbanirana ako nastaviš.

 

(dosta je bilo)

 

Razgovaraj sa "kolegicom" i riješite to na najbezbolniji način.

 

Sud će sve okolnosti uzeti u obzir i tu je kraj priče (ako i dođe do suda - reci im da si pogriješila i da ti je žao i da si svjesna pogreške......mlada........neiskusna).

 

Temu zaključavam!

 

p020.gif

uređeno: od Mrljavac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija