Jump to content

preuzimanje nekretnine putem založnog prava


popec

Preporučene objave

Poštovani, molim pomoć oko problema koji imam. Naime, prije 5 godina moje d.O.o. (nazovimo ga A) je sa drugim d.O.o. (njega zovimo B) sklopilo ugovor o poslovnoj suradnji, te je A d.O.o. uplatilo na poslovni račun B d.O.o. određenu svotu novaca kao ulog u posao.

Kao osiguranje, A d.O.o. je sporazumom o zasnivanju založnog prava na nekretnini kojoj je vlasnik B d.O.o. uknjižilo se sa pravom zaloga na nekretnine radi osiguranja novčane tražbine u iznosu iz ugovora o poslovnoj suradnji. Iznos tražbine približno odgovara procijenjenoj vrijednosti nekretnine. (radi se o građevinskom zemljištu). Nedugo nakon toga B d.O.o. zapada u poslovne i financijske probleme a da nije došlo ni do početka realizacije dogovorenog posla. Nakon nekog vremena, cca 6 mjeseci nakon što se A d.O.o. uknjižilo sa založnim pravom na spomenutu nekretninu, na istu se upisuje pravo zaloga na ime RH zbog jednog manjeg poreznog duga a još 6 mjeseci kasnije RH se upisuje sa još jednim pravom zaloga na jedan veći iznos ali opet manji od duga koji B d.O.o. ima prema A d.O.o.

Dakle sada su upisana tri zaloga na nekretnini B d.O.o. s tim da je A d.O.o. upisano pod brojem jedan, kao prvo.

B d.O.o. nema načina da vrati dugove i povrat sredstava koje je dobilo od A d.O.o. i suglasno je da se nekretnina-zemljište proda na bilo koji način i da vrati dug koji ima prema A d.O.o. međutim kupaca za tako opterećeno zemljište baš i nema. Prije godinu i pol RH je pokrenula ovrhu ali nije bilo zainteresiranih kupaca. A i prodajom se nebi moglo dobiti dovoljno novca da se podmire svi tereti koje nekretnina ima.

Moje pitanja su:

1. u slučaju i da se zemljište proda putem dražbe, iznos koji se dobije, a koji neće biti dovoljan da podmiri sve dugove, kako se raspoređuje? Dobiva li A d.O.o. s obzirom da je prvi u redu upisanih zaloga sav novac do namirenja zbog svoje tražbine ili postoji neki način raspodjele, i dali se u tom slučaju brišu svi tereti koji su do tada upisani, tj, dobiva li novi vlasnik "čisto" zemljište bez obzira što nisu namireni svi dugovi iz zaloga.

 

2. dali može A d.O.o. na neki način preuzeti to zemljište u svoje vlasništvo zbog namirenja duga (sa čime se B d.O.o. slaže), i dali se u tom slučaju brišu svi upisani tereti koje RH ima na nekretnini.

Napominjem da je procjena vrijednosti nekretnine od porezne uprave manja nego je visina duga od B prema A i iznosa upisanog pod založnim pravom.

Molim Vas za pomoć i neki odgovor.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija