Jump to content

Šta da uradim


Butro

Preporučene objave

Danas sam dobio ovu obavjest pa me zanima kakvu pravnu osnovi ili ućinak ima ovaj papir jer međa koja postoji meni odgovara ali susjed ne pa je njegov geodeta ucrtao među koja u jednom manjem djelu betonske ograde, koja je i bila do sada međa, navodno oko 20 cm. u dužini od tri metra ušla u njegov posjed dok je u dužini od oko 40 metara on u mom posjedu i meni takvo stanje odgovara dok on želi izmjeniti među šta da uradim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Svatko može tražiti obnovu i obilježavanje međe u sudskom vanparničnom postupku kada su

međne oznake neprepoznatljive.

Susjedov geodeta ne može doći na teren i napraviti skicu te reći da je to međa .Sama skica bez da ju sud obilježi ne znači ništa .

Njegov geodeta je mogao i lažirati geodetske podatke ,ako je skicu radio koristeći stare grafičke katastarske planove.Među treba urediti sud prema čl. 103 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.Vi u slučaju da Vaš susjed ustane tužbom za povrat tog dijela imate pravo prigovora,izbjegavajte vještake ,nek ih susjed traži .Kod uređenja međe i općenito važi nalaz onog vještaka kojeg imenuje sud .Vi imate pravo da se informirate o osobi vještaka recimo da li je uopće kompetentan za vještačenje to znači da mora biti

Ing. geodezije i stalni sudski vještak.Pristrani sud i pristrani nekompetentni vještak može Vam nanijeti veliku štetu.

Vi ne morate pristati na utvrđivanje međe prema katastarskom nacrtu ako Vam ne odgovara , već možete predložiti ,da se međa uredi po posljednjem mirnom posjedu ili pravičnoj ocjeni suda .

Ako ipak sud inzistira na utvrđivanje tj. obnovu međe po katastarskim planovima tada trebate biti sigurni da se neće koristiti stari austrougarski planovi koji su nevažeći i stavljeni van snage upotrebe.Sada su važeći novi digitalni katastarski planovi .U općini

u Uredu za prostorno planiranje

potražite ortofotokopiju za tu Vašu česticu i vidjeti ćete pravo stanje.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija