Jump to content

Postavljanje skele - suglasnost stanara


josip123

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Živimo u manjoj stambenoj zgradi/kući gdje je samo 5 stanova. Zanima me da li je za postavljanje skele za potrebe renoviranja stana na zadnjem katu potrebna suglasnost drugih stanara? Pitam po aspektu privatnosti a i sigurnosti svih drugih stanara koji žive na nižim katovima.

 

Hvala!

Morate imati suglasnost ostalih stanara,a to proizlazi iz obavijesti svim stanarima da namjeravate postaviti skelu za renoviranje.Ukoliko netko od ostalih stanara bude protiv morate angažirati odvjetnika.Zakon koji regulira ovaj problem je: Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (čl.106 i 107).

 

Prema tome,kada obavjestite stanare o radovima vodite računa da morate biti temeljiti u obrazloženju da vam netko,nakon što radovi počnu,nebi počeo stvarati probleme.Koliko dugo će radovi trajati..u koje će se vrijeme radovi izvoditi...svakako naglasiti da svaku možebitnu štetu koja može biti prouzročena radovima će biti sanirana od vaše strane...

 

Ukoliko dogovor postignetu usmenim putem,odnosno dogovorom sa ostalim stanarima,najbolja opcija za vas.no,ukoliko vam netko zasmeta morate problem rješavati putem suda...teža opcija.

Danas sam od svog odvjetnika i upravo imam problem da susjed vlasnik ne dozvoljava postavljanje skele na svoju zemlju iz razloga što smo ga tužili i zbog toga on sa nama ne želi komunicirati...rečeno našem odvjetniku putem telefona.

Da bi nekog tužili po tom pitanju morate imati razlog (susjed).Kako ne razgovaramo odvjetnik je poslao službeni dopis u kojem istog obaviještava o radovima....roku trajanja radova...prostoru (metri) koji su nam potrebni da bi se radovi izveli...itd.Ukoliko se susjed ogluši slijedi tužba.E, sad ima jedan trik.

 

Ovo što ću napisati je moje mišljenje koje mi nije poznato od strane prakse ovakve tužbe pa je ne uzimajte zaozbiljno već je prije prihvačanja provjerite.Doneklen i sam želim znati da li sud donosi konačno rješenje slijedom ove dolje opisane radnje.

 

Sudski vještak će utvrditi težinu radnje koja trpi!!Prosto rečeno je da će se utvrditi koliko je nužno obaviti građevinsku radnju.Npr.nama je narušena statika i u kući imamo "štehere" koji drže strop,odnosno zid koji je udaren, da se ne uruši.Što radnja više trpi to je neizvjesnost radova primarnija,odnosno ukoliko je građevinski zahvat nužan to je veća vjerojatnost za odobrenjem saniranja time i skele (!?).

 

Nadalje,poznanica pravnica upozorava da i na rješenje suda susjed vlasnik ima pravo žalbe.Ukoliko je ona odbijena slijedi ovrha na koju isti više nema pravo te po proteku roka mora odobriti postavljanje skele.Ukoliko se susjed vlasnik ogluši i na to,slijedi policija koja će ga spriječiti u tome.

 

Stoga Josipe nastojte sa susjedima ostati u dobrim odnosima!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon koji regulira ovaj problem je: Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (čl.106 i 107).

 

Puno hvala na odgovoru!

Samo još jedna stavka, dakle u navedenom zakonu se spominje uporaba tuđeg zemljišta za postavljanje skele. Ali ovdje je riječ o dvorištu kuće, koje je praktično zajedničko zemljište. Sad, da li znate da li je onda u tom slučaju potreban pristanak 51% stanara ili 100% stanara za postavljanje skele?

 

Hvala još jednom!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru!

Samo još jedna stavka, dakle u navedenom zakonu se spominje uporaba tuđeg zemljišta za postavljanje skele. Ali ovdje je riječ o dvorištu kuće, koje je praktično zajedničko zemljište. Sad, da li znate da li je onda u tom slučaju potreban pristanak 51% stanara ili 100% stanara za postavljanje skele?

 

Hvala još jednom!

Ako je zajedničko zemljište onda nema potrebe za eventualnom tužbom ili molbom za postavljanje skele jer ste jednim djelom i sami suvlasnik,kao i drugi spomenuti stanari,toga zajedničkog dvorišta.Ne trebate odobrenje 51%.Ono što morate je obavjestiti stanare o radovima.Obavijest ne podrazumjeva pristanak jer ste svi suvlasnici spomenutog dvorišta.

 

U ovakvom slučaju obratite pozornost na slijedeće zakone..http://www.gskg.hr/default.aspx?id=185 i http://www.zakon.hr/z/279/Zakon-o-prekršajima-protiv-javnog-reda-i-mir.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, jedino što može biti problematično je zemljište. Ukoliko je zajedničko ne bi smjelo biti problema. Očito se po pitanju privatnosti i sigurnosti (pod sigurnost smatram period kad nema radnika, nema u stanu nikoga pa je nekome jednostavno zapravo provaliti jer ima skelu) ne mogu stanari žaliti.

 

Hvala puno!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija