Jump to content

Povrat Nasljedstva koje je darovano


tomislav26

Preporučene objave

Teta moja je mome ocu prepisala kuću,nedugo zatim moj otac umre i i ta kuća se prepiše na njegovu ženu s kojom je bio u braku i na njegovo troje djece,E mene zanima tj,tetu moju jel ona može povratit to što je dala tj kuću,jer ona ne želi da to dobiju ta žene i djeca,nego je ona to mom ocu dala,i sada bi ona to vratila ponovo na sebe,eto nadam se a sam bio jasan,pa ako netko može pomoći bio bih vam zahvalan.ako može na mail da me obavijestite. cenan1987@gmail.com

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle,sada su kao suvlasnici kuće koju je temeljem darovnog ugovora tetka darovala pok. ocu u zemljišnim knjigama upisani nasljednici-očeva žena s kojom je bio u braku i njegovo troje djece?

 

Opoziv darovanja definiran je odredbama čl. 493 – 498 Zakona o obveznim odnosima NN 35/05, 41/08, 125/11.

 

Također po ZOO moguće je i ugovor pobijati zbog primjerice poslovne nesposobnosti ugovornih strana, mana volje (sile, prijetnje, zablude...).

 

U svakom slučaju nešto od navedenog treba u parnici dokazati a teret dokazivanja leži na tužitelju tj.darovatelju-tetki u ovome slučaju, a dodatno postupak komplicira činjenica što tuženi protiv koga treba izvoditi dokaze nije živ te su na strani tuženog kao pasivno legitimirane osobe njegovi zakonski nasljednici...uh koji čušpajz, sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da tako nekako,ona je to htjela da bude njegovo,a sada kada je umro,ne želi da ostane njegovoj ženi i djeci. hvala unaprijed

 

Prema ovim podacima koje ste prezentirali - neće ići.

 

Osiromašenje kao razlog opoziva - čl. 493. ZOO-a kaže, ako se "dar još nalazi u imovini obdarenika", što ovdje nije slučaj, a da pritom uopće ni ne ulazimo u razloge koji se tiču lošeg materijalna stanja darovatelja, koje bi također trebalo dokazati.

 

Što se tiče grube nezahvalnosti obdarenika kao drugog mogućeg razloga opoziva - kako ćete to dokazati (pogledajte si što zapravo znači gruba nezahvalnost)? Plus subjektivan rok od 1 godine od saznanja razloga opoziva i upitnost njegova poštivanja.

 

Teta je trebala prije misliti na ovaj scenarij, sada je gotovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da tako nekako,ona je to htjela da bude njegovo,a sada kada je umro,ne želi da ostane njegovoj ženi i djeci. hvala unaprijed

 

dobro kaže kolega Matrix76...ajde prvo provjeri što na aktivnom i povijesnom zk. izvatku piše, da li je nekretnina tj. kuća uopće upisana u zemljišne knjige, da li je zk. čestica uopće formirana u zemljišnoj knjizi, ako nije što je upisano u katastru, itd....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija