Jump to content

OP-Vožnja bez registarskih oznaka +


igrt

Preporučene objave

Poštovani,

dobio sam obavijest da će se protiv mene podnijeti optužni prijedlog za sljedeće:

prekršaje iz čl. 238. st.1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (istek važenja prometne dozvole), te prekršaj iz čl. 4. st. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu (nije kao vlasnik vozila prije uporabe prijevonog sredstva u prometu sklopio ugovor o osiguranju od odgovornosti za štete nanesene trećim osobama), a koje prekršaje je počinio... za vrijeme dok je upravljao osobnim automobilom...

Naime, radi se o tome da sam automobil kupio nekoliko dana ranije (mislim da je bilo manje od petnaest koji se spominju u nekim člancima vezanim za prometnu dozvolu). Bivši vlasnik je uzeo tablice zato što je iz druge županije i želio ih je zadržati, no automobil je i dalje imao osiguranje. Pretpostavljam da je i prometna dozvola bila važeća, pošto sam auto registrirao s tim istim dokumentima koje sam pokazao policajcima sat vremena nakon što su me zaustavili, bez ikakvih naknadnih radnji.

U obavijesti piše da mogu dostaviti pisanu obranu, no ne navodi se nikakav rok. Ima li smisla da sad šaljem žalbu ili prigovor u ovoj fazi ?

Razmišljam li ispravno ako kažem da nisam kriv ni za jedan od 2 navedena prekršaja?

Kriv sam "samo" za vožnju bez registarskih tablica, no to se ne navodi kao prekršaj za koji sam optužen, nego se samo spominje u tekstu.

Prethodno nemam nikakvu prometnu kaznu niti opomenu, ima li šanse da dobim samo opomenu?

Prošlo je skoro 12 mjeseci od tog događaja, ima li šanse da cijeli proces ode u zastaru?

Molim Vas da me savjetujete koje korake da poduzmem (poništenje zbog neistinitih optužbi, žalba, navođenje da sam uzdržavam ostale članove obitelji, molba da mi dodijele samo opomenu ili društveno koristan rad...).

 

Unaprijed zahvalan,

Igor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drugim riječima, kupili ste auto kojeg je vlasnik odjavio i otkupio osiguranje.

 

Pametan čovjek.

 

Vaša je krivica evidentna, do zastare možete jedino ako pobjegnete iz države idućih nekoliko godina.

 

Volio bi da skenirate to što ste dobili.

 

Vidim jednu proceduralnu pogrešku, trebali su vam izdati obvezni prekršajni nalog u stjecaju, a ne optužni prijedlog.

 

Ako vam dođe poziv na sud i tamo vam pročitaju taj optužni prijedlog, tražite od suda da ga odbaci sukladno čl. 239. st. 6. Prekršajnog zakona.

 

http://www.legalis.hr/forum/downloads.php?do=file&id=403

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šta ako auto još nije bio odjavljen, nego su mu samo registracije skinute i bile na putu za Rijeku , gdje je kasnije odjavljen? Pada li onda optužba za prekršaj isteka važenje prometne dozvole? Što ako nije prošlo 15 dana od isteka prometne dozvole, to se spominje kao neki krajnji rok...?

Zvao sam osiguranje, kažu da osiguranje vrijedi bez obzira na drugi prekršaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodin Igor nije sve objasnio na početku, nadograđuje priču i istraživanjem uči što bi bilo kad bi bilo.

 

Preporučam mu da plati odvjetnika i da za svaku nadograđivanu posjetu/priču plati po 500 kn + PDV.

 

Što se tiče postupanja policije, ukoliko okrivljenik nije bio kažnjavan do sada (što mi ovdje ne možemo provjeriti a izgubio sam povjerenje u priče gospodina Igora) policija nema čime obrazložiti podizanje kazne sa početnih 5000 kuna na ijednu kunu poviše, čime su otečeni uvjeti za izdavanje obveznog prekršajnog naloga (čl.239. st. 2. PZ-a), te shodno tome optužni prijedlog treba biti odbačen što opet ne sprječava policiju da napiše obvezni prekršajni nalog u stjecaju iako očito nisu naučili da to rade jer Prekršaji zakon nije predvidio bilo kakva ograničenja po vrstama zakona.

 

Po pitanju osiguranja, onaj tko ga je ugovorio ima ga pravo i raskinuti, potrebna mu je samo potvrda da je vozilo odjavljeno, tako da ni ta priča ne pije vodu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Priču ne nadograđujem, nego i sam istražujem. Neznam kada je čovjek koji mi je prodao auto isti odjavio, a to mi je sljedeće na redu u prikupljanju dokumenata koje bih priložio na sudu ili u žalbi. Postoji više scenarija koji su mogući i naravno da me zanima što se dešava u kojem slučaju. Period odgovora Vaših kolega je puno kraći nego period dobivanja podataka od bivšeg vlasnika vozila, pa mi je logično da odmah postavljam pitanja, a ne kad dočekam informacije od spomenutog gospodina.

Da je pravo moja struka sigurno nebih sad gnjavio druge koji na dobrovoljnoj bazi odgovaraju na upite neupućenih. U mojoj struci se razmišlja unaprijed i priprema za moguće scenarije i vrijeme je da sad to činim, kad već nisam u spomenutom slučaju ...

Cijenim pomoć nekolicine koja mi je bila voljna pomoći, čak i kad su cinični i drže se pomalo s visoka. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

čime su otečeni uvjeti za izdavanje obveznog prekršajnog naloga (čl.239. st. 2. PZ-a), te shodno tome optužni prijedlog treba biti odbačen što opet ne sprječava policiju da napiše obvezni prekršajni nalog u stjecaju iako očito nisu naučili da to rade jer Prekršaji zakon nije predvidio bilo kakva ograničenja po vrstama zakona.

Radi se o prekršaju iz vremena kad je za izdavanje obaveznog naloga bila propisana kazna do 2000 kn i u ono vrijeme nije bilo obrazaca za pisanje 2 prekršaja različitih zakona, jedino za ZSPC jer je nalog tako i odštampan.

 

Postoji više scenarija koji su mogući i naravno da me zanima što se dešava u kojem slučaju.
Dakako da postoji više scenarija a to su čitava 2.Vozilo je bez tablica i odjavljeno pa se smatra neregistriranim (st.7) ili je istekla prometna do 15 dana (st.8)

 

Šta ako auto još nije bio odjavljen, nego su mu samo registracije skinute i bile na putu za Rijeku , gdje je kasnije odjavljen? Pada li onda optužba za prekršaj isteka važenje prometne dozvole? Što ako nije prošlo 15 dana od isteka prometne dozvole, to se spominje kao neki krajnji rok...?

Zvao sam osiguranje, kažu da osiguranje vrijedi bez obzira na drugi prekršaj.

Ekipa na cesti je u trenutku zaustavljanja znala da li je vozilo odjavljeno ili samo nema pločice i prometnu.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija