Jump to content

Porez na promet nekretnina, stari i novi zakon


sivas

Preporučene objave

Kupio sam stan u 9. mjesecu 2010. i prijavio predmet poreznoj upravi s zahtjevom oslobađanja plaćanja poreza po osnovi stjecanja prve nekretnine. U međuvremenu, u 2. mjesecu 2011. izlazi novi Zakon o porezu na promet nekretnina. U 11. mjesecu 2011. Porezna uprava izdaje mi rješenje u kojem sam oslobođen plaćanja poreza. U poreznom rješenju je navedeno da će se porez naplatiti ako nastupe uvjeti propisani toč.14 članka 11 za ugovore sklopljene do 25.02.2011. Iako je porezno rješenje izdano u vrijeme kad je novi zakon o porezu na promet već stupio na snagu, u poreznom rješenju se ipak navodi stari zakon.

Stan želim darovati kćeri, pa me zanima da li se moram držati navedenog u rješenju i čekati 5 g., ili se mogu pozvati na novi Zakon, članak 27a, stavak 1 koji kaže da predmeti u kojima je prijavljen nastanak porezne obveze prije stupanja na snagu ovoga zakona, a rješenje nije donešeno do stupanja na snagu ovog Zakona, dovršit će se po ovom (novom) Zakonu, te na članak 11a, stavak 7, gdje se navodi da se darovanje djetetu ne smatra otuđenjem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i darovanje je otuđenje nekretnine za koju si koristio poreznu povlasticu.

rješenje o poreznoj obvezi radi se prema zakonu koji je važio u trenutku podnošenja zahtjeva.

ako pokloniš nekretninu prije navršenih 5 godina plaćaš porez kojeg si bio oslobođen.

ili ako u nekretninu pustiš podstanare a ti odjaviš prebivalište i odseliš.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Matrix76, tako je, u novom Zakonu je sve jasno, nekretnina se ne smije otuđiti 3 g., a otuđenje se ne smatra darovanje djeci ili bračnom drugu.

 

Također, u novom zakonu, čl.27a, st.1, navodi se da predmeti u kojima je porezna obveza nastala prije stupanja na snagu novoga zakona, a porezno riješenje još nije donešeno, moraju se dovršiti po novom Zakonu. To je moj slučaj, ali je u mom poreznom rješenju navedeno i to da je rješeno po starom zakonu jer je kupoprodajni ugovor nastao prije stupanja na snagu novog zakona.

E sad, što je "jače", porezno rješenje koje je doneseno po starom zakonu (iako je moralo biti po novom) ili Zakon koji kaže da su se takvi predmeti morali rješiti po novom zakonu...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Sivas ja sam u istoj situaciji i sada moram navodno dva poreza platiti tj. za novu i staru nekretninu jer smo kupili stan i bili oslobodjeni prije 3,5 godina sto navodno spada u stari zakon ali clanak 27a,stavak1 kaze drugacije....

Reci mi jesi li dosao do neke nove informacije i kako si to izveo?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tombolaaa, nekretninu sam darovao (sitaucija je takva da sam morao) i naravno da mi je stigao porez na naplatu, po starom zakonu (kažu, nije prošlo 5 g.). Morao sam platiti u roku 15 dana. A na poreznoj su katastrofa, uglavnom nitko ništa ne zna ili nisu sigurno ili su živčani i otpile te za 5 sekundi. Ja sam kontaktirao i odvjetnika, čak i Pravnu kliniku na Pravnom fakultetu i dobio informaciju da sam u pravu, da se porez nije smio naplatiti. Žalio sam se, naveo sve datume, članke iz novog zakona, i sad čekam odgovor iz porezne.

Uglavnom postoji i opcija poništenja darovnog ugovora prije uknjižbe u gruntovnici. Na taj način može se tražiti i revizija poreznog postupka po kome je doneseno porezno riješenje o plaćanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija