Jump to content

poništenje testamenta


franka72

Preporučene objave

Moj otac je umro prije svojih roditelja, na zalost pretuzno.Nakon smrti dida na ostavinskoj na kojoj sam uz svoja tri strica nasljednica i ja nakon umrlog oca, stricevi su izvadili testament iz 86. prema kojem dida sve ostavlja njima, a mom ocu da ga je za vrijeme zivota namirio i da ne ostavlja nista. Kako sam prvi put na ostavinskoj cula i vidjela da postoji testament rekla sam da se ne slazem i da trazim ponistenje. Sud je sacinio zapisnik i rekao da ce za 30 dana izdati rjesenje te da je najbolje da se dogovorimo ili idem na parnicu i time naravno svi sebi prouzrocimo troskove (odvjetnik).

Napominjem da sam se prije 11 godina nakon smrti bake nepromisljeno odrekla svog dijela u korist jednog od strica kako bih mu pomogla da sredi svoj zivot jer zivi u losim mat.uvjetima, te kod javnog bilježnika u Hrvatskoj potpisala punomoć. Sada znam da je sve bilo smisljeno i da su oni cijeli vrijeme naravno znali za testament te su me se na taj nacin htjeli rijesiti. (o tome sam vec pisala).

 

Tu sam izgubila sve od bakine ostavstine to mi je jasno, ali sad za ponistenje testamenta nakon dide imam li osnove i koliki je moj nuzni dio, Rekla sam im da ako sami ne odustanu od testamenta da ionako imam pravo na nuzni dio te da nikad necu potpisati za prodaju kuce i imovine.

 

Ionako su me izmanipulirali nakon smrti bake (tad sam imala 19 godina) i sad jos ovo, osim sto je moralno sramotno ja bih zamolila ako mi netko moze pomoci i objasniti koje su moje pravne opcije i na sto imam pravo po zakonu. Dakle, trazim samo ono sto je moje.

Napominjem jos da ni s kim nisam bila u svadji, ovdje se radi o tipicnoj pohlepi mojih striceva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, da li automatski imam pravo na nuzniu dio ili moram na parnicu? I koliki je on?

Kad dobijem nuzni dio mogu li oni prodati tu imovinu bez mog potpisa i suglasnosti,

 

Budući da ste izjavili da oporuku ne priznajete, slijedi parnica. Teško ćete pobiti oporuku ako nemate dobre dokaze da nije valjana.

 

Ako biste samo tražili nužni dio, time ne pobijate oporuku već se samo pozivate na to da se njezino djelovanje svede u zakonski propisane okvire. To se može riješiti u okviru ostavinskog postupka. U takvom slučaju biste išli u parnicu jedino ako drugi sunasljednici ne bi prihvatili vaš zahtjev za nužnim dijelom, ako se ne biste mogli složiti oko toga koliko iznosi nužni dio ili ako se ne biste mogli složiti oko toga što uopće čini ostavinu.

 

U slučaju da drugi sunasljednici ospore vaš zahtjev za nužnim dijelom onda će vjerojatno oni morati pokrenuti parnicu protiv vas što je povoljnije jer onaj tko tuži u početku snosi troškove. Budući da je nužni dio zakonsko pravo koje se može osporiti samo u posebnim slučajevima (teže kazneno djelo protiv ostavitelja i sl.), tu parnicu biste vjerojatno dobili.

 

Budući da vam je javni bilježnik dao rok za dogovor, još uvijek možete promijeniti mišljenje dok javni bilježnik ne donese rješenje, jer će rok za pokretanje parnice početi teći tek nakon donošenja rješenja.

 

Međutim, tu postoji još jedan ključni detalj. Ako je djed doista vašeg oca namirio kao što piše u oporuci tj. ako mu je za života nešto darovao, onda se i to darovanje uračunava pri određivanju nužnog dijela pa bi moglo ispasti da je taj nužni dio već vaš otac dobio.

 

I još jedno - budući da oporuku nazivate testamentom, to me navodi na pomisao da se ne radi o slučaju u Hrvatskoj. Iako su sve bivše jugoslavenske države naslijedile isti pravni sustav, prošlo je dosta godina i zakonske odredbe ne moraju biti jednake niti kad se radi o pravnim pravilima koja se inače rijetko mijenjaju kao što je to slučaj kod nasljednog prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da sva imovina je u Bosni odnosno Republici Srpskoj, ne znam kako sad da to jednostavnije kažem ali moj cilj je da se ta imovina nikad ne proda (objasnila sam u ranijim temam na koji nacin su moji stricevi dosli do toga). Moj otac nikada nije bio namiren, bas naprotvi uvijek je pomagao cijelu obitelj jer je bio iznimno uspješan u svom poslu, za razliku od ostalih. Ja sad kad unuka pokušavam doći do te imovine, jer baka i djed nikad tako nesto ne bi napravili svojoj unuci da ih ovi nisu izmanipulirali (bili su i nepismeni i preposteni za sve ovo, a tri sina im takva uzas i to da naprave svojoj necakinji)

I nije nam javni biljeznik dao rok nego sutkinja na Sudu, samo sam dobila primjerak zapisnika, a rjesenje cu tek dobiti kroz mjesec-dva.

Interesira me:

1. da li automataski u tom rjesenju pise da imam pravo na moj nuzni dio ?

2. da li moji stricevi mogu prodati tu imovinu bez moje suglasnoti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KS,1986.godine testament je bio naziv za oporuku i u HR.

 

Nemam ja ništa protiv testamenta ni jezično ni ikako drugačije (kao ni protiv ostavštine i činjenice da ostavinski postupak u ovom slučaju provodi sud), već sam samo htio upozoriti na moguće detalje koji bi mogli biti važni.

 

Ad franka72:

 

1. Prema hrvatskom zakonu nužni dio morate izričito tražiti, nema automatizma.

 

2. Svatko tko postane vlasnik nasljeđivanjem je vlasnik kao i svaki drugi, pa prema tome može naslijeđeno i prodavati, bilo fizički dio koji mu je pripao nakon podjele, bilo idealni dio ako se sunasljednici nisu fizički izdijelili.

 

Pri prodaji idealnog dijela ostali suvlasnici (raniji sunasljednici) nemaju pravo prvokupa - opet po hrvatskom Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

 

Dakle, nema pravne mogućnosti da utječete na to kako će drugi sunasljednici raspolagati onime što im pripadne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 mjeseci kasnije...

dakle na ostavinskoj raspravi sam samo osporila testament i od soka da je izvadjen uopce taj testament nisam odmah zatrauzila nuzni dio, poslije sam ulozila zalbu/zamolbu suzdu da samo trazim nuzni dio a ne i ospopravanje testamenta sto je sud prihvatio i ponovno zakazao ostavinsku raspravu na kojoj je moj stric poludio i rekao da mi ne da da ni nuzni dio ni nista i da se gubim i to sve pred sutkinjom (ja sam dosla s odvjetnikom). Odvjetnik i sutkinja su ga pokusali urazumiti i rekli da mu je bolje da mi da nuzni dio jer imam zakonsko pravo, u protivnom se ide na parnicu, i da su to samo dodatni troskovi za nesto sto cu ja na kraju dobiti. NO obzirom da se pjenio i izvodio cirkuse sutkinja ga je izbacila, a obzirom da se drugi stric nije pojavio i samo porucio preko ovog bijsnog strica kako je na liječenju (da li on to mora dokazati, nije poslao potvrdu) napisala u zapisniku da se otkazuje rasprava za kraj godine (odnosno dala mu je jos jednu sansu koliko sam ja sebi protumacila da mi da nuzni dio).

Pitanje:

1.ako i drugi put mi ne bude dao nuzni dio, onda idemo na parnicu, tko pokrece parnicu i tko snosi troskove (jasno mi je da ja svog odvjetnika placam, ali kad on izgubi je li stric placa sve sudske troskove ukljucujuci i troskove mog odvjetnika)?

2. ja kucu ne zelim prodati jer kucu prevarom zele dobiti (vidi se i kako iz postova ranije)u tome je i i cjela stvar i stric to zna zato mi niti ne zeli dati nuzni dio, no svjesna sam da necu moci odugovlaciti s prodajom kad on vec ima kupca i vecinski ce biti vlasnik cak i ako mi mirnim putem da nuzni dio, . Sto se onda u tom slucaju dogadja, sud prodaje kucu (pretpostavljam po nizoj cijeni nego sto je stric s nekim tzv.kupcem postigao??), u principu ja ga zelim natjerati d ami vrati on sto je "oteo" nakon smrti mog oca i cijena mog nuznog dijela ce upravo iznositi kao i da sam ja vlasnica pola kuce 1/2 kako je i trebalo biti. Ako na to ne pristane sto s emene tice kuc amoze jos 500 godina ostati neprodana. Imam li ja na to zakonsko pravo?

 

Hvala probala sam skratiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija