Jump to content

bolovanje,porodiljni, godišnji


ana2107

Preporučene objave

Poštovani,

 

zanima me nekoliko pravnih savjeta i tumačenja zakona vezanih za godišnje odmore.

8.12.2011.rođenje djeteta,

06.12.2012. počela sam raditi. Kada sam nakon povratka s dopusta tražila godišnji odmor za 2012. godinu rečeno mi je da ga ne mogu dobiti i da mi se traženi dani godišnjeg odmora odbijaju iz 2013.

 

Ima li poslodavac na to pravo ili imam zakonsko pravo na taj g.o.

 

I drugo,

devet godina sam bez prekida kod poslodavca i nikako da dobijem ugovor na neodređeno vrijeme, te zbog opisa posla nemam pravo na dnevnu stanku od pola sata kako mi uredno piše u ugovoru. Imam li pravo na novčana potraživanja?

 

Sada sam ponovno trudna i očekujem krajem godine prekid ugovora, tj. do tada mi traje ugovor. Vjerovatno će mi pokušati uskratiti godišnji odmor i od 2014. ukoliko sada odem na komplikacije ili bolovanje.

Na koliko dana godišnjeg imam pravo za 2014.

 

Zahvaljujem na razumijevanju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema ovome što ste napisala, za 2012. ste imala pravo na godišnji odmor.

 

Prema Zakonu o radu (čl. 43. st. 2. ZOR) puno radno vrijeme ne smije biti duže od 40 sati tjedno te da radnik ima pravo na odmor od najmanje 30 minuta te da se tih 30 minuta ubraja u radno vrijeme (čl. 52.)

 

Ako iz organizacijskih razloga ne možete koristiti stanku, trebate u pisanom obliku zatražiti od poslodavca da taj problem riješi drugačijom organizacijom rada. Ako ste radila bez stanke, da biste mogli utužiti naknadu štete, odnosno da Vam poslodavac plati što niste koristila stanku, najveći je problem dokazati da niste koristila stanku. Dakle, razmišljajte o dokazima. Ako ste radila više od 40 sati tjedno, odnosno možete li dokazati da niste koristila stanku, to bi se moglo utužiti.

 

Nažalost, mada je Zakonom o radu propisano da radnik u ugovornom odnosu na određeno vrijeme ne može biti neprekinuto duže od 3 godine, prekršajna odgovornost poslodavca je jedina moguća posljedica činjenice da je poslodavac prekršio tu odredbu. Poslodavac je u tom slučaju kažnjen novčanom kaznom, ali to ni na koji način ne mijenja Vašu situaciju jer inspekcija rada nema ovlasti poslodavcu naložiti da s Vama zaključi ugovor na neodređeno.

 

Zakon o radu kaže da radnik ima pravo na najmanje 20 dana godišnjeg odmora za svaku kalendarsku godinu. Pri tome broj dana godišnjeg odmora može biti i veći ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu. Zato na Vaše pitanje nije moguće precizno odgovoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadovezujem se Goggsa; Pod pretpostavkom da ćete u radnom odnosu biti cijelu 2014-u godinu, imate pravo na puni godišnji odmor (da vam sada prestaje radni odnos, onda bi razgovarali samo o razmjernom djelu). E sad, imate pravo samo jedan dan godišnjeg odmora iskoristiti kada vama odgovara, a kada ćete koristiti ostale, na žalost, ovisi o dobroj volji poslodavca - može vam odobriti da ga iskoristite u cijelosti, može vam odobriti samo dio, ali ne mora.

 

U prilog vam ide to da je, u slučaju prestanka ugovora o radu, poslodavac dužan u cijelosti isplatiti naknadu za neiskorišteni dio godišnjeg odmora, što znači da ako vam ne omogući korištenje godišnjeg odmora, isti vam mora novčano nadoknaditi po isteku ugovora.

 

Predlažem da poslodavcu skrenete pažnju na čl. 61 zakona o radu i pitate ga da li mu više odgovara da godišnji iskoristite ili da vam ga isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, puno ste mi pomogli.

 

I još jedno pitanje koje mi je također škakljivo. U ugovoru o radu navedeno je da radim šest dana u tjednu i jedan dan tj. nedjelju koristim za odmor. Što u stvarnosti nije tako. Radim od ponedjeljka do petka i imam slobodnu subotu i nedjelju.

Nije ni to problem da nisu u pitanju godišnji odmori i subote koje mi se broje u iskorištene dana.

Npr. otvaram godišnji odmor ponedjeljak i zatvaram nakon 14 dana kalendarskih tj. sljedeći petak meni se u godišnji ubrajaju obadvije subote bez obzira jer ja zahtijevam da se zatvori u petak jer mi je subota neradna.

Znam da im to nije po zakonu i ima li to osnove navesti u tužbi ukoliko dođe do nje i mogu li to dokazati Rješenjima o godišnjem odmoru koja imam kod sebe.

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija