Jump to content

Skrbništvo nad djetetom


MichelleH

Preporučene objave

trudna sam nekoliko mjeseci.Ja sam iz Zagreba,otac iz Beograda.Za trudnoću sam saznala nedavno,po prekidu.Ne želim oca u životu svog djeteta,jer je nasilan i agresivan.Što da ja napravim da se "osiguram" da on nema nikakva prava vezano uz skrbništvo.Imam odličan posao i financijski sam stabilna,tako da ne želim ni lipu od njega.Dozvolila bih mu da viđa dijete po rođenju,ali uz nadzor.Koja su njegova prava,obzirom na hrvatske zakone?Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo djeteta je da u svom životu ima i oca i majku. Dijete ne može i ne smije biti objekat odnosa roditelja. Po važećem Obiteljskom zakonu skrbništvo je zajedničko, ravnopravno i sporazumno tako da se po pitanju skrbništva nećete moći "osigurati".

 

Što se tiče uzdržavanja to je pravo vašeg djeteta, a ne vaše.

 

Novi Obiteljski zakon koji će vjerojatno uskoro stupiti na snagu predviđa mogućnost "samostalnog skrbništva" kao posljedicu nemogućnosti dogovora roditelja, ali će taj roditelj koji će imati samostalno skrbništvo morati ispunjavati određene kriterije između kojih će biti vrlo važan da će djetetu omogućiti neometane kontakte sa drugim roditeljem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko otac ni ne zna da je otac - tada su sva ova pitanja bespredmetna.

 

Ukoliko pak zna - onda sve ovisi ili o vašem dogovoru ili o sudskoj odluci (ako do toga doista dođe). Skrbništvo će on imati, svidjelo se to vama ili ne (jednako kao i vi, barem kada govorimo o aktualnom Obiteljskom zakonu). Međutim, dijete bi sasvim sigurno bilo povjereno vama, s time da bi i otac sasvim sigurno dobio pravo na viđanje djeteta. Obzirom je isti državljanin Republike Srbije, pa postoji i objektivna komplikacija, susreti i drženje bi se vrlo vjerojatno odredili periodično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Pravo majke je da zaštiti svoje dijete,molim vas da se sudržite od moraliziranja.Ukoliko imate nešto konstruktivno za dodati,hvala,ako ne, ne hvala.Lijepi pozdrav

Onda krenimo "nemoralizatorski", ali ćemo doći do iste stvari.

Dijete ćete morati prijaviti, a podaci o oba roditelja se unose u državnu maticu.

Matičar će vas upozoriti da je pravo djeteta da zna tko su mu roditelji, te da je njegovo pravo ostvariti svoja sva prava, roditelj mu ih dužan omogućiti jer ono to samo ne može.

Moći ćete ne izjaviti koga smatrate ocem djeteta, ali će matičar o tome izvijestiti centar za socijalnu skrb, koji će pozvati vas i priča kreće iz početka.

 

Sve to vas neće osigurati da otac ne zatraži da bude upisan ocem, ako bude potrebno utvrđivanjem očinstva sudskim putem, a tada dolazite do iste točke: pravo roditeljske skrbi (dakle skup prava i dužnosti prema djetetu) dijelite ravnopravno i jednako, živjeli zajedno ili ne, pa ćete se u tom slučaju opet naći na samom početku ali uz ove prethodne "uvertire"...

 

"Ne želim novac od njega niti ga trebam" nije dovoljno dobar razlog za neimenovanje koga smatrate ocem djeteta, upravo stoga što to nije pravo nekog od roditelja već isključivo djetetovo, a ne traje isključivo dok roditelj o ostvarivanju razmišlja sa hoću/neću tj. njegove punoljetnosti. Vi pri svemu tome, naravno, za sebe ne morate tražiti ništa.

 

Zaključno, ako je otac za dijete minimalno zainteresiran, osigurati se u onome u čemu ste htjeli ne možete, bez obzira koliki trud u to uložili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Švašta nešto ovdje ima za pročitati. Sve i da vam sve pođe za rukom (a neće) danas sutra ćete djetetu objasniti da svog oca ne poznaje zato jer ga vi niste htjeli u njegovom životu?

Zakon je napravljen tako da zaštiti dijete i osigura mu njegova prava, ne vaša, ne očeva.

Djetetovo pravo je imati oca, kao personu u njegovu životu, to što vi ne trebate ni lipe ne znači da ste djetetu dovoljni, a dakako o tome ne odlučujete sami. Osim toga otac je dužan skrbiti o djetetu, pa taman da vi imate milione.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Skrbništvo je zajedničko, ravnopravno, sporazumno, skrbništvo imate, skrbništvo vam nije oduzeto. Skrbništvo može biti oduzeto samo u točno određenim slučajevima odlukom suda, ali takva odluka nije trajnog karaktera. Ako dođe do sudskog postupka u vašem slučaju sud neće, pretpostavljam, odlučivati o skrbništvu već o povjeri djeteta jednom od roditelja.

 

Novi Obiteljski zakon uvodi mogućnost "samostalnog skrbništva" opet u točno određenim slučajevima, ali tek trebamo vidjeti kako će to funkcionirati u praksi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, moja sestra ima skrbništvo nad mlt. kćeri, i do sada je na svako traženje oca djeteta dopuštala susrete, ali s obzirom na to da zbog njegovog psihičkog stanja (napadi panike, sustavno alkoholiziranje) ona želi da ti isti susreti budu dogovoreni od strane suda, pod kontroliranim uvijetima (uz drugu punoljetnu osobu), uzevši u obzir situaciju, nedavno je podnijela zahtjev da sud odredi druženja. Danas joj je na adresu stigla odluka suda na kojemu piše da će se pokrenuti postupak (mora kupiti biljege za početak i taj isti dokument dostaviti našem sudu) za POVJERU djeteta. Ovo povećano je ono što nas zanima, da li je ta riječ povjera neka klasična pravna riječ prilikom određivanja druženja, ili je došlo do neke zabune na sudu pa su pomislili da moja sestra traži određivanje SKRBNIŠTVA (iako napominjem ona to skrbništvo već ima). Nadam se da je moje pitanje jasno te ga razumijete s obzirom na to da nitko od nas nije pravno obrazovan, te su nam ophođenja sa sudovima, zahtijevima i sl. jedna velika nepoznanica.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaša sestra pravo roditeljske skrbi nad djetetom ima. Ima i otac, očito tog prava nije lišen. Nije došlo do nikakve zabune, jer roditeljsku skrb roditelji dijele (zajednička je), bez obzira živjeli zajedno ili ne, u braku, razvedeni, te s kojim od njih dijete živi, u tom pogledu je svejedno.

 

Inače, skrbništvo je pojam koji do sada i za sada podrazumjeva pravno zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi ijednog od roditelja. U ostalim slučajevima sud dijete povjerava na zajednički život roditelju. Sa roditeljem s kojim dijete ne živi se određuje susrete i druženja.

 

Jednog je roditelja moguće lišiti prava na roditeljsku skrb pod točno određenim uvjetima, a u ovom slučaju to što vaša sestra traži su susreti i druženja uz nadzor, a takav zahtjev će obrazložiti, centar za socijalnu skrb će biti uključen, sud utvrditi činjenice i odlučiti što je točno i kako u djetetovom interesu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija