Jump to content

Prijevara pri kupovini "medicinskog" uređaja


ivankn

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Neznam što da kažem evo tresem se od muke i neznam što napraviti.

Jedna osoba, navodno doktorica je mom ocu prodala električni masažer za 5 tisuća kuna, navodeći pri tome da je originalna cijena inače 7 ili 8 tisuća kuna. (taj uređaj se na ebayu može naći za 100 dolara)

 

Ja za to naime nisam znao sve do dana kada je taj uređaj došao na vrata. Ugovor je potpisan 06.05.2014. i uređaj je došao 30.05.2014. Žena ga je uručila i nema nikakvih dokaza da je uručen, nikakva primka ni ikakva dopuna na ugovoru.

 

Kada sam nazvao tvrtku (kao što sam i pretpostavljao, j.d.O.o.) rekli su mi da se ugovor može poništiti 14 dana nakon potpisivanja, a taktički je taj uređaj stigao nakon 24 dana.

 

Uplaćeno je 1000 kn, a očekuju još nekoliko rata za ostalih 4000 kn.

Moram li napomenuti da je moj otac alkoholičar i da je bio u alkoholiziranom stanju dok je potpisivao i zaprimio uređaj.

 

Što po tome pitanje mogu napraviti, i kako mogu poništiti taj ugovor/blokirati transakciju? Riječ je o tipičnoj muljaži koja je nažalost hrvatskim zakonom dopuštena

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bih na vašem mjestu:

Zamolio roditelja da ne otvara/isprobava uređaj i da vam u budućnosti kaže kad napravi nešto takvo (pazite, ljutnja će napraviti suprotno).

 

Zatim bih pogledao o toj firmi na webu i pobrinuo se da napišem ime firme, jer to može koristiti nekom ko se nađe u sličnoj situaciji.

 

Zakon o zaštiti potrošača se nedavno mijenjao, tako da je moguće da u ugovoru nisu ispunjeni svi uvjeti iz čl 57.

Vidim i da čl. 72 st. 2 kaže da rok počinje teći od dostave:

 

Članak 72

(1) Potrošač ima pravo, ne navodeći razloge za to, jednostrano raskinuti ugovor sklopljen izvan poslovnih prostorija ili sklopljen na daljinu u roku od 14 dana.

 

(2) U slučaju sklapanja ugovora o kupoprodaji, rok iz stavka 1. ovoga članka započinje teći od dana kada je potrošaču ili trećoj osobi određenoj od strane potrošača, a koja nije prijevoznik, roba koja čini predmet ugovora predana u posjed.

 

Za usporedbu vidjeti stariju verzija Zakona čl. 33, koja spominje 14 dana od obavijesti, a koja je sada dopunjena/popravljena.

=============================

 

Tako da ćete, pretpostavljam, moći poslati raskid ugovora, morati platiti povrat robe, i uz to će oni možda zadržati dio cijene (20% ?) kao iz čl. 57 st. 10, ako su to naveli.

 

S obzirom da je i tih 20% (za ništa!) pretjerano - trebalo bi uz forume, društvo Potrošač, obavijestiti i nadležnu tržišnu inspekciju Ministarstva gospodarstva.

 

 

Slična tema iz 2012 (ako ste koristili uređaj)

 

Obrazac za raskid ugovora sklopljenog izvan poslovnih prostorija ili na daljinu (Potrošač-Split) - slati preporučeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija