Jump to content

Maltretiranje preko mobitela


bumba17

Preporučene objave

Ovako, imam jednu prijateljicu koja se nikako ne moze rjesit nekoga iz prošlosti... Naime bivsi decko s kojim nije vise od dvije godine, maltretira je putem mobitela skroz kroz te dvije i pol godine... E sad me zanima jel ima tu kakvog kaznenog djela maltretiranja i psihickog zlostavljanja??? Skroz zove, i šalje poruke, ona nista ne odgovora ali postaje naporno to sve, ima kakvu opciju da se zakonski zastiti??? Znam neki ce reci da promijeni broj mobitela, ali i to je pokusala, ali on se nekako docepa broja, nemoze sad traziti od 500 poznanika tko je kome dao broj i kako je dosao do njega... Mene zanima jel moze to sve prijaviti na osnovi tih telefonskih poziva i poruka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Promijeni broj mobitela i gotovo. Ako "prijateljica" (najljepše kad netko napiše, imam prijateljicu, kolega sl. a u klinac... :-)) ) prijatelj pronađe, opet promijeniš broj ili kupiš novi mobitel, imaš i opcije zabrane dolaznih poziva.........

 

Bolje bi ti bilo da ozbiljnije razmisliš kome ustupaš iliti daješ broj mobitela.

 

Ako nema prijetnje, ucjene ili sl... nema niti kaznenog djela.

 

Ende.

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

> ... imaš i opcije zabrane dolaznih poziva

 

To je najjednostavnije, na mobitelu se uključi tzv. Crnu lista:

 

Postavke > Postavke poziva > Napredne postavke > Crna lista > dodati broj 385....... > Uključeno

 

- mobitel neće ni zvoniti ni registrirati poziv, a pozivatelju će izgledati kao da je broj zauzet.

 

 

MUP navodi na stranici Nasilje u obitelji " - psihičko nasilje .... uznemiravanje preko svih sredstava za komuniciranje ..." i spominje Kazneni zakon čl. 139 (Prijetnja) i čl. 140 (Nametljivo ponašanje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skroz teoretski govoreći, moguće bi se radilo o kaznenom djelu nametljivog ponašanja iz čl. 140. KZ-a. Ali pročitajte si koje posljedice na strani žrtve moraju biti ispunjene, a da bi se radio o tom kaznenom djelu. Također, relevantne prakse po tom djelu nema, jer se radi o potpuno novom kaznenom djelu.

 

Stoga, već dani savjeti, zasada barem, se čine kao najbolje rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
moguće bi se radilo o kaznenom djelu nametljivog ponašanja iz čl. 140. KZ-a
Ja jako dobro osjećam duže vrijeme na svojoj koži što je dugotrajno nametljivo ponašanje i kakve (psihičke) posljedice imam. Presretanja, nadgledanja, kontrola, izmišljene optužbe, agresivno-omalovažavajuće-uvredljive izjave i SMS poruke. Doduše, ovdje se radi o isprepletenosti s obiteljskim nasiljem tako da mi nije sasvim jasno kako klasificirati takva događanja. Čini mi se da s jedne strane mogu biti nametljivo ponašanje, a nametljivo ponašanje u okviru obiteljskih odnosa može biti obiteljsko nasilje.

 

Isto tako, gomila uvredljivo-omalovažavajućih poruka može biti kazneno djelo uvrede, klevete (ako se radi o sadržaju usmjerenom na treću osobu), ali i obiteljsko nasilje psihoemocionalog tipa. Do ovog zaključka sam došao tek nakon nešto stečenog iskustva i pomoći (između ostalog) od strane G-mana i ostalih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...Doduše, ovdje se radi o isprepletenosti s obiteljskim nasiljem tako da mi nije sasvim jasno kako klasificirati takva događanja. Čini mi se da s jedne strane mogu biti nametljivo ponašanje, a nametljivo ponašanje u okviru obiteljskih odnosa može biti obiteljsko nasilje.

 

Isto tako, gomila uvredljivo-omalovažavajućih poruka može biti kazneno djelo uvrede, klevete (ako se radi o sadržaju usmjerenom na treću osobu), ali i obiteljsko nasilje psihoemocionalog tipa. ...

 

Priručnik o provedbi Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, str. 84:

 

"... uočljivo je da postoji određena podudarnost između kaznenog djela ... KZ-a (*iz 97) i prekršaja ... Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji (u daljnjem tekstu ZZNO), no valja naglasiti kako među njima ima i nekoliko bitnih razlika.

 

Kao prvo, za postojanje kaznenog djela iz članka 215.a KZ-a potrebno je da počinitelj radnjama izvršenja (nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem) žrtvu dovede u ponižavajući položaj. ...

 

Nadalje, za postojanje kaznenog djela, za razliku od prekršaja, potreban je veći intenzitet protupravnog postupanja koje se očituje u zlostavljanju, drskom ponašanju ili nasilju i taj se intenzitet prosuđuje od slučaja do slučaja. Dosadašnja uobičajena praksa policijskih postaja na području grada Zagreba bila je da se kaznene prijave za kazneno djelo ... a KZ-a podnose nakon tri ili više ponovljena prekršaja iz ... ZZNO-a. ...

 

Kada govorimo o razlici između prekršaja i kaznenog djela, treba spomenuti da ZZNO šire definira pojam nasilja nego što je to slučaj kod pojma nasilničkog ponašanja u smislu članka 215.a KZ-a. Stoga neki oblici nasilja koji ulaze u prekršaj iz članka 4. predstavljaju radnje kojima bi se eventualno ostvarivala bitna obilježja nekih drugih kaznenih djela, ali ne kaznenog djela nasilničkog ponašanja u obitelji iz članka 215.a KZ-a. Tako se primjerice radnjama usmjerenim na prouzrokovanje straha ili osobne ugroženosti, a koje ulaze u definiciju nasilja prema članku 4. ZZNO-a, mogu eventualno ostvariti bitna obilježja kaznenog djela prijetnje iz članka 129. KZ-a, radnje ograničavanja ili onemogućavanja kretanja mogu predstavljati kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode iz članka 124. KZ-a, a razni oblici spolnog uznemiravanja mogu predstavljati neko od kaznenih djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa.

..."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija