Jump to content

Komunalni doprinos - promjene


lara32

Preporučene objave

Molim vas za savjet ako netko zna.

U 5 mjesecu 2013 godine moj otac je podnio zahtjev o legalizaciji. Nažalost umro je 3 mjeseca kasnije. Moja mama je nakon njegove smrti prebacila zahtjev na svoje ime, uredno je platila naknadu za zadržavanje u prostoru i dobila rješenje.

Međutim kada smo došli u Općinu za riješiti komunalni doprinos iznenadilo nas je da trebamo platiti komunalni doprinos, jer zahtjev više na glasi na moga pokojnog tatu već na mamu. Tata je bio oslobođen komunalnog doprinosa jer je u vrijeme podnošenja zahtjeva za legalizaciju imao prebivalište na području općine (kao i prebivalište od 10 godina za što imamo potvrdu škole), ali mama ne.

 

U Službenom glasniku općine piše ovako: Općina je za komunalni doprinos donijela rješenje o oslobađanju plaćanja za podnositelja zahtjeva kao i za nasljednike prvog reda nakon smrti fizičkih osoba koji su imali prebivalište na području općine 10 godina unatrag u kontinuitetu u bilo kojem razdoblju života, pod uvjetom da su podnositelji zahtjeva imali prebivalište na području općine u vrijeme podnošenja zahtjeva za legalizaciju do 30.06.2013g.

S obzirom da je to jedna prilično velika svota za koju moramo dignuti kredit i s obzirom da ja zahtjev prvotno glasio na ime mog oca zanima me koje su nam opcije i moramo li doista platiti?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Prvo da se osvrnemo na Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama koji u članku 22. kaže "Podnositelj zahtjeva, odnosno vlasnici zgrade za koju je doneseno rješenje o izvedenom stanju, osim za pomoćnu zgradu, dužni su po izvršnosti tog rješenja platiti komunalni doprinos i vodni doprinos u skladu s posebnim propisima, ako ovim Zakonom nije propisano drukčije."

 

Dakle, podnositelj zahtjeva u ovom slučaju je Vaša majka, bez obzira na to tko je pokrenuo postupak i pritom se u obzir u vezi oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa mogu uzeti samo činjenice koje ona ostvaruje.

 

Drugim riječima, ako Vam majka ispunjava uvjet u vezi prebivališta onda će biti oslobođena, a ako ne ispunjava onda neće.

 

Da je rješenje o izvedenom stanju kojim slučajem doneseno na pokojnog oca onda bi ste mogli tvrditi kako ste nasljednici njega i njegovog pravnog statusa te tražiti oslobađanje, no kako se rješenje nemože uručiti mrtvoj osobi takvo rješenje bi bilo nezakonito.

 

Imate opciju odgode početka plaćanja komunalnog doprinosa za godinu dana od izvršnosti rješenja kojim je utvrđena obveza pa se poslužite time ukoliko vam je od pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija