Jump to content

da li je uopce potrebna ostavinska rasprava


oltea

Preporučene objave

Savjet molim. Tata je preminuo prije dva mjeseca. Ja sam se za njega brinula I sklopili smo Ugovor o Dozivotnom Uzdrzavanju u kojem je navedena tatina ukupna imovina I ja kao jedini nasljednik. Imam brata, koji nije bio s tatom u kontaktu. U Ugovoru je tata inzistirao da se ukljuci klauzula: "svjestan sam da imam I sina ali u njega sam izgubio povjerenje, I zbog toga sklapam ovaj ugovor sa kcerkom". Maticni ured koji je izdao Smrtni List je uputio zahtjev za imovinsku raspravu (tata je zivio u jednom mjestu a preminuo je u drugom, gdje je bio na lijecenju). Da li je imovinska rasprava potrebna s obzirom da imam Ugovor u kojem je ukupna imovina sva obuhvacena I da sam vec platila javnog biljeznika u svezi nasljeda.

Hvala lijepa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Klauzula na kojoj je inzistirao otac je suvisna u ugovoru,buduci da pobuda iz koje je zakljucen ugovor neutjece na njegovu valjanost.

Smrcu fizicke osobe,otvara se nasljedje,zbog cega njegova imovina po sili zakona prelazi na nasljednike,no medjutim smrcu primatelja izdrzavanja imovina obuhvacena ugovorom prelazi na davatelja izdrzavanja,sto znaci da u trenutku smrti to vise nije imovina ostavitelja,glede cega nemoze ni preci ex lege na nasljednike,pa samim tim nepredstavlja ostavinsku masu.Naravno,ako postoji bilo koja druga imovina izuzev one iz ugovora,valjalo bi provesti ostavinski postupak,u suprotnom je to besmisleno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ugovor o doživotnom uzdržavanju, smrtovnica za primatelja uzdržavanja +250,00 kuna za sudsku pristojbu i pravac nadležni općinski sud, Zemljišnoknjižni odjel (gruntovnica).

podnijeti prijedlog za upis vlasništva.

u roku od 30 dana i poreznoj prijaviti poreznu obvezu.

za imovinu koja nije predmet ugovora pokrenuti ostavinski postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija