Jump to content

Pravomoćna presuda za franak (CHF) - zastara?


sevo

Preporučene objave

Poštovani,

imajući kredit u CHF-u, kao zainteresirana javnost pratim događanja oko tužbe pokrenute po Udruzi Franak (Udruzi Potrošač, kao savezu udruga za zaštitu potrošača) i njenom ishodu od dana 13.06.2014. godine kada je VTS donio svoju presudu i rješenje (http://www.vtsrh.hr/uploads/Novosti/VTSRH_P%C5%BE_7129-13-4_AN.pdf), čime je dio prvostupanjske presude postao pravomoćan.

S tim u svezi zanima me pitanje zastare mog zahtjeva potraživati neosnovano naplaćene iznose.

Obzirom da moj ugovorni odnos s bankom još uvijek traje, držim da je na djelu prekid zastare, odnosno da zastara za taj ugovorni odnos i svega što iz njega proistječe, ne teče.

No, pronašao sam i drukčije tumačenje, a to jest da je referentan trenutak podizanja tužbe po udruzi (tj. u prvoj polovici 2012.), kao i njena pravomoćnost tj. 13.06.2014. godine, te da upravo od tog dana teče zastara za potreživati neosnovano naplaćene iznose (koje tumačenje bi bilo u skladu s čl.215.st.1. ZOO), a koje je, u mom slučaju banka naplaćivala u razdoblju od 01.11.2004. do 31.12.2008. godine.

S obzirom da se zastara između ostalog prekida podnošenjem tužbe, a kako sada stvari stoje namjeravam podnijeti istu za pravomoćni dio presude, jer mogućnosti za nagodbu s bankom do ishoda izvanrednih pravnih lijekova nema (odbila je), postavlja mi se i pitanje roka zastare? Jel vrijedi opći zastarni rok od 5 godina ili 3 godine (povremena davanja)?

Naime, čini mi se dosta rizično čekati ishod izjavljenih izvanrednih pravnih lijekova protiv presude VTS-a.

Molim za bilo kakav odgovor ili mišljenje na ovu temu i iznesene nedoumice.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O ovoj temi već se više stručnjaka izjasnilo, i gotovo svi su suglasni kako postoje dvije "kategorije" kredita :

 

1. krediti koji su otplaćeni prije podnošenja kolektivne tužbe (mislim da je datum podnošenja bio 04/04/2012), i

 

2. krediti koji se još otplaćuju ili su otplaćeni nakon podnošenja kolektivne tužbe (od 04/04/2012 pa do pravomoćnosti presude).

 

Kolektivna tužba, sukladno europskoj sudskoj praksi prekida rok zastare sve do pravomoćnosti presude. Stoga, ovaj Vaš slučaj potpada u ovu drugu kategoriju (obzirom još otplaćujete kredit), a zastarni rok za potraživanje viška preplaćenih kamata iznosi 5 godina. Drugim riječima, moći ćete tužbom potraživati vraćanje viškova za period od 04/2007 (odnosno kada ste već počeli otplaćivati kredit) pa nadalje.

 

Ova prva kategorija (dakle krediti otplaćeni prije podnošenja tužbe) zapravo su u najgoroj poziciji, jer njima zastarni rok provedenim postupkom nije prekinut, već je tekao paralelno s postupkom, i teče i dan danas. Stoga, oni da teoretski sutra podignu tužbu, moći će potraživati viškove preplaćenih kamata sa zaključno 08/2009 pa nadalje, sve do jasno otplate samog kredita (a koja je definitivno bila prije 04/2012).

 

Možemo i sami vidjeti kako se banke ponašaju - poput lešinara i hijena koje se bore za zadnju kost pred njima, one jednostavno lakonski odbijaju bilo kakvu mogućnost dogovora i zapravo ne žele postupiti po pravomoćnoj presudi VTS-a, a sve iz razloga jer vjeruju da će revizijom VSRH opet "presuditi" u njihovu korist. I dapače, one čak i u medijima propagandom "plaše" ove dužnike koji su već otplatili svoj kredit prije podnošenja tužbe, kako će VSRH sigurno "presuditi" u njihovu korist i da će onda one onim dužnicima koji su se "drznuli" tužiti ih - "napiti se krvi". I to naravno ljude odvraća od podnošenja tužbi, a svakim danom čekanja, sve više potraživanja odlazi u zastaru. Nažalost.

 

Da me se krivo ne shvati, sigurno da tužba nosi sa sobom rizik, ali ako ima "Boga i pravde" u ovoj zemlji, VSRH će biti na strani dužnika. Iako, uvelike zavisi o vijeću koje će dobiti vrući krumpir u ruke. Osobno smatram kako je, prvostupanjska presuda suca Dobronića, bila posve u skladu sa elementarnim načelom obveznog prava - savjesnosti i poštenja, ali eto VTS je zapravo svojom odlukom prepustio konačnu odluku VSRH-u. Odluka VSRH bi trebala biti donesena u relativno kratkom periodu, imajući u vidu težinu samog predmeta.

 

Primjer Republike Madžarske bi mogao biti putokaz i našoj vlasti kako se postaviti u ovakvom slučaju - zakonska regulativa. Ali iskreno, naša vlast (i prijašnja i sadašnja) boji se vlastite sjene kada treba povlačiti ovakve poteze, posebice imajući u vidu da je iduća godina izborna, a još i više činjenicu da su praktički sve banke u stranom "vlasništvu".

 

Sve u svemu, rasplet bi trebao biti poznat najkasnije u idućoj godini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Paa, gospodin Moderator... odgovor Vam je vrhunski, nema što.

Najljepše Vam se zahvaljujem!

No moram reći da sam naslućivao takav ishod i da će zastara odigrati svoju ulogu.

Malo je to što su nam banke dužne vratiti. Praktički od 04/2007 do 31.12.2008. To je u mom konkretnom slučaju 20 mjeseci. Teoretski, laički sam računao da bi mi trebali vratiti oko 300 kn mjesečno. Znači sveukupno oko 6.000 kn. Više sam nade polagao da ću moći tražiti od početka ugovornog odnosa.

Koliko imam vremena sada za podignuti tužbu? Opet 5 godina od pravomoćnosti presude Udruge jel' da?

E, molim Vas, ako netko ima presudu prvog stupnja od suca Dobronića, da mi prosijedi link ili objavi tu na forumu, ako može (presuda je P-1401/12 TS ZG). Zanima me pročitati obrazloženje.

Hm, naša vlast.. da, uz po Vama napisano, dodao bih da je i ona dužnik banaka, jer se kod njih redovito zadužuje, stoga je teško za očekivati da će im ići kontra na bilo kom planu. Takvo ponašanje bi za sobom povuklo retorzije. Znaju to vladajući vrlo dobro. Linić dok je bio ministar je nešto napravio po tom pitanju, usvojen je zakon o potrošačkom kreditiranju i njegove izmjene i dopune. Dobar zakon za građane, loš za banke. Tko zna, možda upravo zbog nije više ministar.

Sreća moja je to što poteškoće koje sam imao s otplatom kredita sam uspješno prevladao i sada je stanje podnošljivo i pod kontrolom. Naime, ja sam svoju financijsku konstrukciju zatvorio prije podizanja samog kredita. Već sam tada znao da ću ga moći vraćati bez obzira na promjene. No, došao je zaista težak period i povećanje rate od 50%, kojeg sam, kažem prevladao.

O podnošenju tužbe ću, s obzirom na okolnosti, još malo razmisliti.

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko imam vremena sada za podignuti tužbu? Opet 5 godina od pravomoćnosti presude Udruge jel' da?

 

Po prevladavajućem mišljenju - da.

 

E, molim Vas, ako netko ima presudu prvog stupnja od suca Dobronića, da mi prosijedi link ili objavi tu na forumu, ako može (presuda je P-1401/12 TS ZG). Zanima me pročitati obrazloženje.

 

Nažalost, nisam uspio pronaći link, jedino za ovu drugostupanjsku presudu (VTS-a) - http://www.vtsrh.hr/uploads/Novosti/VTSRH_P%C5%BE_7129-13-4_AN.pdf

 

O podnošenju tužbe ću, s obzirom na okolnosti, još malo razmisliti.

 

Imate vremena, a i VSRH će se zasigurno izjasniti po reviziji, najkasnije u idućoj godini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija