Jump to content

Imovina i preuzimanje duga


dea88

Preporučene objave

Dobar dan,

 

Trebala bih pravni savjet u vezi nasljeđivanja i preuzimanje dugova od osobe koja ih je napravila za vrijeme života. Čitala sam da ako nasljednik ne preuzme dugove da automatski gudi prava na imovinu. Da li je to istina ili nisam obvezna preuzimati dug?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izjavom o prihvaćanju nasljedstva, preuzimate dio ostavine koji vam pripada prema zakonu/oporuci, s naglaskom da preuzimate i imovinu i dugove nasljednika, budući se ostavina sastoji od imovine i dugova koji zapravo predstavljaju teret imovine.

 

Dakle, i ovce i novce, a ne samo jedno od to dvoje.

 

P.S. Premjestio sam vam temu u odgovarajući podforum.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čitala sam da ako nasljednik ne preuzme dugove da automatski gudi prava na imovinu. Da li je to istina ili nisam obvezna preuzimati dug?

citali ste ali niste razumjeli,

biti nasljednik je pravo, ali ne i obveza. Naime, nitko nije dužan biti nasljednikom. Stoga, ako to doista ne želi biti, mora se tog prava odreći.. Nasljednici se u praksi odriču nasljedstva iz raznih razloga, no, dva su temeljna : radi prepuštanja nasljednog dijela drugoj osobi (kada govorimo o ustupu nasljedstva), odnosno da ne odgovaraju za dugove nasljednika.

Odricanje od nasljedstva, kao nasljednopravni institut, uređuju odredbe Zakona o nasljeđivanjui to prvenstveno odredbe članaka 130. – 137.toga Zakona..

U ostavinskom postupku,nece se raspravljati o dugovima umrle osobe,a vase je da date izjavu,prihvatam se nasljedstva ili ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija