Jump to content

ostavinska rasprava


mamutica

Preporučene objave

Poštovani!

Molim za savjet. Dijete bi iza pokojnog oca, na ostavinskoj raspravi koja se tek treba održati, naslijedilo 1/8 nekretnine u kojoj žive ostali nasljednici i vlasnici. Zanima me na koji način mogu tražiti da se djetetu isplati protuvrijednost 1/8 suvlasništva, tako da se ne bi ni upisivao kao još jedan vlasnik, nego bi vlasništvo ostalo takvo kakvo jest. Da li se to može dogovoriti na ostavinskoj raspravi i kako bih to točno trebala precizirati, jer nemam novaca za odvjetnike, već su me dovoljno izvozali po pitanju alimentacije dok je djetetov otac bio živ, pa bih rado to sama riješila. Molim vas za bilo kakav savjet ako netko ima iskustva. Kako to uopće funkcionira? Nisam nikad bila na ostavinskoj, pa ne znam što uopće očekivati. Također, iza pokojnika je ostao nekakav dug prema VIPu, od cca 3000kn, da li to moje dijete mora vraćati ili moraju svi nasljednici podijeliti taj dug, može li uopće maloljetno dijete naslijediti dug? Molim za savjete, prijedloge ili barem kakav komentar. Puno hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su ostali ili jedan od suvlasnika voljni da vas isplate za vash dio,mozete se dogovoriti,novac u ruke i na ostavinskoj vi se jednostavno odricete nasljedstva,odnosno ako vas je osobno isplatio jedan od suvlasnika,odricete se u njegovu korist tj.ustupate svoj dio.

Nasljednici koji se prihvate nasljedstva odgovaraju za dugove ostavitelja do visine vrijednosti nasljedstva,kako nasljedjenom tako i svojom imovinom,u ovom slucaju radilo bi se o solidarnoj odgovornosti,buduci da ima vise nasljednika.Sto ovdje treba posebno naglasiti,ukoliko se odreknete nasljedstva nema odgovornosti za dugove ostavitelja,no pak ako vrsite ustupanje nasljednog dijela mora te znati da takva odgovornost postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru. Međutim,predmet se dodatno zakomplicirao,pa bih Vas molila za još jedan odgovor. Radi se o sljedećem: djetetov otac je još prije 9 god darovao svoj udio vlasništva svojem starijem djetetu i mislim da ga je njegova majka upisala u vlasnički list (ne znam kako bih to provjerila). Sad je iza njegove smrti naknadno utvrđeno još jedan udio pokojnikovog suvlasništva na drugoj nekretnini. Da li moje dijete ima pravo na polovicu onoga što je otac prepisao samo starijem sinu? Dalje,otac djeteta je živio u zajednici s tim djetetom i njegovom majkom,namjerno izbjegavao plaćati alimentaciju (iz tog razloga je i prepisao stan na to dijete,da ga se ne može ovršiti),a sve dugove koje je ostavio iza sebe napravio je u zajedništvu s njima. Oni sada žele moje dijete isključiti iz čak i ovog naknadno pronađenog pokojnikova vlasništva. Molim Vas da mi pomognete nekakvim savjetom. Nisam nikad tražila ništa, on godinama nije plaćao uzdržavanje, nije nikada nazvao dijete za rođendan, sve je prepisao starijem djetetu kao da naše dijete uopće ne postoji, odbijam vjerovati da bi zakon mogao biti na strani nekoga tko svojim postupcima godinama zakida prava mog djeteta, zar ne postoji način da se dokaže kako su dugovanja nastala u njihovom zajedničkom kućanstvu pa bi valjda bilo fer da ih oni i rješavaju,nego sada ispada da nakon tolikih godina izbjegavanja plaćanja alimentacije i zakidanja mog djeteta za sva prava, sada moje dijete treba plaćati njihove dugove i nema prava na nikakvo vlasništvo???? Ispričavam se ako pišem sve zbrda-zdola,očajna sam od svih tih pravnih zavrzlama i živci su mi na nuli,a više ne znam gdje da potražim pomoć, jer sam i putem besplatne pravne pomoći na kraju ja ipak morala plaćati odvjetnicu,a koja mi nije pomogla jer alimentacija nikad nije isplaćena. Luda sam više od svega,i čini mi se histerična,ali stvarno nemam snage. Postoji li ikakav način da dokažem kako mi je dijete oštećeno,kome da se obratim,ima li moje dijete ikakva zakonska prava? Najljepša Vam hvala na bilo kakvom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
...djetetov otac je još prije 9 god darovao svoj udio vlasništva svojem starijem djetetu i mislim da ga je njegova majka upisala u vlasnički list (ne znam kako bih to provjerila).

 

U Gruntovnici.

 

Sad je iza njegove smrti naknadno utvrđeno još jedan udio pokojnikovog suvlasništva na drugoj nekretnini. Da li moje dijete ima pravo na polovicu onoga što je otac prepisao samo starijem sinu?

 

Ako ne postoji oporuka, tada ima pravo na zakonski dio, a koji bi, prema vašem pisanju iznosio 1/3 (ako su pored vašeg djeteta zakonski nasljednici još dijete iz drugog braka i nova supruga).

 

Glede ovog darovanog dijela, treba tražiti nužni dio, ukoliko iz ostatka ostavine, vašem djetetu ne bi pripala visina barem nužnog dijela. Nužni dio iznosi polovicu zakonskog dijela, što bi u vašem slučaju iznosilo 1/6 cijele ostavine (uključujući i darove, naravno pod uvjetom da je troje zakonskih nasljednika).

 

No, postavlja se pitanje (jer poprilično nepovezano pišete) je li ostavinska već provedena, pa će sad ići naknadno pronađena imovina u postupak ili još nije ni provedena ostavinska.

 

...zar ne postoji način da se dokaže kako su dugovanja nastala u njihovom zajedničkom kućanstvu pa bi valjda bilo fer da ih oni i rješavaju,nego sada ispada da nakon tolikih godina izbjegavanja plaćanja alimentacije i zakidanja mog djeteta za sva prava, sada moje dijete treba plaćati njihove dugove i nema prava na nikakvo vlasništvo????

 

Ja vas razumijem, ali to tako ne funkcionira. Ako su dugovi na njegovo ime, ulaze u ostavinu kao njezin teret.

 

...jer sam i putem besplatne pravne pomoći na kraju ja ipak morala plaćati odvjetnicu,a koja mi nije pomogla jer alimentacija nikad nije isplaćena.

 

Prijavite odvjetnicu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija