Jump to content

Nepuno radno vrijeme i materijalna prava


nenicanenica

Preporučene objave

U novom ZOR - u piše da radnik koji radi u nepunom radnom vremenu, plaću i druga materijalna prava ostvaruje samo razmjerno, prema vremenu provedenomu na radu.

 

Pitanje: Da li to znači da se i trajanje godišnjeg odmora određuje u razmjernom dijelu??

 

Dajte ljudi, pa nije valjda da nitko ne zna odgovor??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod nas u tvrtci osobe zaposlene na pola radnog vremena pravo na godišnji u danima ostvaruju jednako kao i svi ostali - puni godišnji im je minimum 24 dana (jer rade 6 dana u tjednu), od čega se dalje eventualno računa razmjerni dio ovisno o mjesecima rada u tvrtci, ako još nisu ostvarili pravo na puni godišnji.

Razlika je ta da se njima dan godišnjeg plaća kao 3.5 sati (tjedan dana godišnjeg - 20 sati), a ne 7 (odnosno 40 sati za tjedan).

Mislim da je ovo ispravno, a molim onoga tko zna da to i potvrdi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ZOR kaže:

Pravo na godišnji odmorČlanak 76.

Radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor za svaku kalendarsku godinu.

Trajanje godišnjeg odmoraČlanak 77.

(1) Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na godišnji odmor od najmanje četiri tjedna, a maloljetnik i radnik koji radi na poslovima na kojima, uz primjenu mjera zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja u trajanju od najmanje pet tjedana.(2) Kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu može se utvrditi trajanje godišnjeg odmora duže od najkraćega propisanog stavkom 1. ovoga članka.(3) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor određen na način iz stavaka 1. i 2. ovoga članka, nakon šest mjeseci neprekidnog radnog odnosa kod toga poslodavca.

Razmjerni dio godišnjeg odmoraČlanak 78.

(1) Radnik koji nije ispunio uvjet za stjecanje prava na godišnji odmor na način propisan člankom 77. stavkom 3. ovoga Zakona, ima pravo na razmjeran dio godišnjeg odmora, koji se utvrđuje u trajanju od jedne dvanaestine godišnjeg odmora iz članka 77. stavaka 1. i 2. ovoga Zakona, za svaki mjesec trajanja radnog odnosa.(2) Iznimno od članka 77. ovoga Zakona, radnik kojem prestaje radni odnos, za tu kalendarsku godinu ostvaruje pravo na razmjeran dio godišnjeg odmora.(3) Poslodavac koji je radniku iz stavka 2. ovoga članka, prije prestanka radnog odnosa omogućio korištenje godišnjeg odmora u trajanju dužem od onog koji bi mu pripadao, nema pravo od radnika tražiti vraćanje naknade plaće isplaćene za korištenje godišnjeg odmora.

Utvrđivanje godišnjeg odmoraČlanak 79.

(1) Godišnji odmor iz članaka 77. i 78. ovoga Zakona radniku se utvrđuje brojem radnih dana ovisno o radnikovom tjednom rasporedu radnog vremena.(2) Blagdani i neradni dani određeni zakonom, razdoblje privremene nesposobnosti za rad koje je utvrdio ovlašteni liječnik, te dani plaćenog dopusta, ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora.(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, ako bi po rasporedu radnog vremena radnik na dan blagdana ili neradnog dana određenog zakonom trebao raditi, a toga dana na svoj zahtjev koristi godišnji odmor, u trajanje godišnjeg odmora uračunava se i taj dan.(4) Pri izračunavanju trajanja godišnjeg odmora na način iz članka 78. stavaka 1. i 2. ovoga Zakona, najmanje polovica dana godišnjeg odmora zaokružuje se na cijeli dan godišnjeg odmora, a najmanje polovica mjeseca rada zaokružuje se na cijeli mjesec.(5) Kada radniku radni odnos prestaje točno u polovici mjeseca koji ima parni broj dana, pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora za taj mjesec ostvaruje kod poslodavca kod kojeg mu prestaje radni odnos."

 

Nadalje je mišljenje:

 

Poslodavac je u Ugovoru o radu dužan upisati trajanje godišnjeg odmora ( neovisno o trajanju radnog vremena), pa je već tu vidljivo da li je ispravno napisano. Dani godišnjeg odmora se računaju kao kod bilo kojeg drugog radnika, s tim da se na obračunu plaće obračunava satnica prema Ugovoru. Dakle, radnik na pola radnog vremena ima pravo na minimalan broj dana godišnjeg odmora kao i svaki drugi radnik, a na taj minimalan broj se dodaju dani sukladno raznim Pravilnicima tvrtke, Kolektivnom ugovoru i sl., samo naglašavam da se na obračunu obračunava 4, a ne 8 sati za taj dan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baš sam danas razgovarao s jednm predavačem u županijskoj komori Klc. Uglavnom, rekao mi je da se ova izmjena odnosi na materijalna prava radnika, ali ne i na godišni odmor. Shodno tome, radnik koji radi u nepunom radnom vremenu ima pravo na puni g.o. kao i radnik koji radi u punom.

 

Hvala svima na odgovorima :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija