Jump to content

tužba protiv poslodavca-da li se isplati?molim savjet


patnica

Preporučene objave

poštovani,

 

pišem ovo u ime brata koji nema pristup kompjutoru i koji je očajan.

Brat radi skoro 3 g u jednoj trgovini (većoj,poznati hrv.dućan).Politika je firme da se tri godine produživaju na 3 mj, pa nakon tri se potpisuje ug na neodređeno. Brat je radio kao voditelj skladišta, bio je glavni, iako na ug. piše samo skladištar. Razlog konstantnog produživanja piše-radi povećanog opsega posla (povećani opseg 3 g? ), a nema dr.voditelja skladišta sem njega, koji je nužan u tako velikom dućanu (iako velim u ugovoru ne piše, ne znam da li firma ima sistematiz.rad.mjesta).svakodnevno kroz 3 g radi prekovremeno po nekoliko sati, što se ne evidentira niti plaća. Mobbing je uznapredovao pogotovo u zadnjih nekoliko mjeseci tako da je fiz.oslabio i imao određ.zdrav.problema(krvarenje iz debel.crijeva, depresija i sl),a nije mogao niti na bolovanje ( strah od neprodužetka ugovora), a da bi mu neki dan saopćili kako mu neće produžiti,odjednom nezadovoljni (iako su ga u nebesa uzdizali) i odmah ga šalju na prisilni godišnji, te odmah zapošljavaju novog na njegovo radno mjesto. Poznato je već i po forumima i medijima koji teror prolaze radnici, inspekcija se uredno podmićuje, sindikat ga uvjerava da se ne isplati utuživati jer teško će išta dokazati. Predlažem mu da tuži, tražim mu odvjetnika, pa me zanima po vašem mišljenju ima li smisla pokušati...kako će mu uskoro prestati tj isteći ugovor, ima li pravo na oslobođenje troškova kad se prijavi na burzu ili se za isto uzima imovno stanje par mj unatrag?Molim vas pomozite bar savjetom, neki od uglednih odvjetnika,poznatih u području rad.prava, rekli su mi da sve ovisi o savjesti i poštenju suca..pa šta to znači ljudi moji!!kako dokazati prekovremene ako se snima samo tjedan dana dućan, pa se brišu snimke, a nema evidencije dolazaka i odlazaka radnika (ako kolege pristanu svjedočiti, znam da će poslodavac naći "svjedoka" u svoju korist)..Molim vas za savjet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svakom slučaju nek gospodin angažira ovlaštenu i stručnu pravnu pomoć, odnosno nekog od odvjetnika ukoliko se odluči za bilo kakvo utuživanje navedenog, naime iz situacije koju gore opisujete vidljivo je da u ovom slučaju treba itekako dobro ne samo formulirati tužbeni zahtjev već i dalje voditi tu pravnu stvar.

 

Da se ne ponavljam, samo je na njemu odluka.......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ovo je, po mom mišljenju - borba s vjetrenjačama.

 

E sad - želi li vaš brat biti "Don Quijote", to je njegova odluka. Realno, šanse su mu nikakve, jer dokumentacija ovog "poznatog hrvatskog poduzeća" štima da bolje ne može, a svjedoka izuzev bivših radnika (koji imaju na svojoj strani retalijaciju kao objektivan problem vjerodostojnosti), neće biti.

 

Ali kako Rubens veli - odluka je bratova.

 

Nažalost, ovo je primjer kapitalizma na "balkanski" način. Riječi drugih odvjetnika koje ste konzultirali su riječi utjehe i kurtoazije (i moguće nerealne ambicioznosti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, na žalost mi živimo na nekom divljem Planetu.začahureni u samom sebi. uvijeksmo optimistični i nadamo se da će (ipak) sve sretno završiti po nas i da se ovakve stvari događaju nekome drugom.

Na ovu situaciju (poznavajući naše tržište (na žalost)) se trebalo voditi znatno prije i prejudicirati ovaj možebitni ( i očekujući) događaj. Po našim mjerilima, a kao je i G-men napisao:

.... jer dokumentacija ovog "poznatog hrvatskog poduzeća" štima da bolje ne može, .....
mislim da je ovo još jedan od "slučajeva" naše "kapitalizacije",kojoj smo, na žalost, svi kumovali dopuštajući i nadajući se da se to nama neće dogoditi. Stoga, prilikom novog zaposlenja voditi računa da se Vaš brat, Vi ili bilo tko od nas, koji ovo pišemo ili čitamo, zaštiti prije nego dođe doproblema, ili kako bi se izrazio, trebamo preventivno djelovati, "jer vrč kada se razbije ne može više biti pun."
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija