Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju... Hitno


kaataarinaa

Preporučene objave

Danas sam imala ostavinsku raspravu nakon smrti majke koja je sa mnom napravila ugovor o doživotnom uzdržavanju. U ugovoru je navela da svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu koju stekne za vrijeme njenog života ostavlja meni. Posebno je navela dvije kuće i parcele uz njih, a dionice, auto i mirovinu nije navela. Njezina ostala djeca ju nisu posejćivala, a sada traže svoj dio. Uglavnom, na ostavinskoj raspravi, kuće su u potpunosti moje, a ostatak imovine se dijeli na nas sve. Kako je to moguće ako je majka navela da svu svoju imovinu ostavlja meni?! Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Misljenja sam da imate osnov za prigovor odnosno zalbu(ovisno tko je proveo postupak,sud ili JB)na rjesenje.

Naime,stav Vrhovnog suda je da,ako predmet prijenosa vlasništva na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju nakon smrti primatelja uzdržavanja ima biti sva imovina u vlasništvu istoga, onda davatelj uzdržavanja stječe pravo vlasništva i

na imovini koju je primatelj uzdržavanja stekao nakon zaključenja ugovora o doživotnom uzdržavanju a

koje su u trenutku njegove smrti bile u njegovu vlasništvu,

(vidi presudu Županijskog suda u Rijeci Gž-786/01 od 18. rujna 2002. Vrhovni sud Republike Hrvatske Rev. 2082/99 od 21. kolovoza 2002.)..,u vasem slucaju majka je precizirala imovinu koju je imala u trenutku zakljucenja ugovora ali je posebno naglasila i imovinu koju stekne naknadno,glede cega ostavinska masa iza umrle majke nije ni postojala,na sto upucuje Članak 5. stav 3. Zakona o nasljeđivanju

" nije ostavina ono što je netko u trenutku ostaviteljeve smrti stekao na posebnom pravnom temelju" Dakle, ako je ugovorom o doživotnom uzdržavanju stečena cijela imovina primatelja, tada nema niti ostavine, pa niti nužnog dijela...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li je moguće da je JB pogriješila? Morala sam ju upozoravati da ugovor ima i drugu stranu na kojoj piše naknadno sklopljen ugovor za drugu kuću. Nikako mi nije jasno kako se sad mogu i dionice i auto dijeliti na njih kad je majka izričito navela da ja dobivam i svu pokretnu i nepokretnu imovinu.

 

i hvala na odgovoru :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ziv covjeg grijesi,no zakonodavac je ostavio mogucnost da o vasoj konkretnoj pravnoj stvari odluci organ na visoj razini,zar ne.

 

Pa tako je, ali da ja izričito nisam naglasila da je auto kupljen našim novcem, rasprava bi bila rješena, ovako je obustavljena. Ali opet, da je JB čitala ugovor, shvatila bi da je pogriješila, ovako je ispala neprofesionalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija