Jump to content

Rutinska kontrola


Ante Horvat

Preporučene objave

Postovanje.

Zanima me postoji li u prekrsajnom zakonu pojam "rutinska kontrola" kojega policijski sluzbenici koriste kao razlog zaustavljanja vozila u 99% slucajeva.

Na pitanje koji je razlog zaustavljanja, uvijek dobivam isti, pomalo iritirajuci odgovor.

Takodjer, zanima me smijem li odbiti pregled automobila? Da se zadrzi mene i auto do "dolaska" naloga?

Naime, dozivio sam nekoliko neugodnjaka, iskljucivo zadnjih par godina, dolaskom novih i nadobudnih sluzbenika. Dopustio sam im pregled 2x, ali mi vise ne pada na pamet biti ponizavan pred poznanicima koji se znaju zateci u blizini. Shvacam ukoliko je hitnoca u pitanju, ali bespotrebno maltretiranje ne mislim trpiti. Iza sebe imam 1000000 i kusur km, nikada kazneno gonjen. Jedan prometni prekrsaj pred xy godina zbog prekoracenja brzine od 20kmh.

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pojam "rutinska kontrola" ne postoji (za razliku od "kontrole"), ali ga službenici i dalje koriste (iako ne bi trebali). Ovakva zaustavljanja i kontrole obuhvaćene su nekim akcijama, kao što su konkretne akcije za vikend, turističku sezonu, početak školske godine, ali i trajne akcije kontrole tehničke ispravnosti, sprječavanja prometnih nesreća (kontrola alkohola, pojasa...) i dr. Nekima je jednostavnije reći da je riječ o "rutinskoj kontroli", nego o "kontroli vozila i vozača s ciljem sprječavanja ozljeđivanja prilikom prometnih nesreća, s naglaskom na korištenje sigurnosnog pojasa, korištenje dječje sjedalice za djecu, nekorištenje mobitela u vožnji, kontrole svjetala i sl.". I opet, ne bi trebalo biti.

 

Što se tiče pregleda, policajci imaju ovlast pregledati vozilo uz tvoje dopuštenje. Znači, smiju gledati i npr. pipati sjedala, ali ne i otvarati vrata i pretince. Ti to možeš odbiti, a ako nemaju neki konkretniji razlog, neće inzistirati. Ali ako rade nešto konkretnije (što često nećeš znati), onda to može dovesti do uhićenja i zadržavanja do pribavljanja naloga za pretragu. To je jako rijetko, ali opet, nikad se ne zna i teško je na to računati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija