Jump to content

Dobrovoljno darivanje krvi


zack_zg

Preporučene objave

Novi zakon o radu definira:

 

Članak 86.

(6) Radnik po osnovi darivanja krvi, ostvaruje pravo na jedan plaćeni slobodan dan, koji koristi na dan darivanja krvi, osim ako kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.

U firmi gdje radim internim pravilnikom o radu je definirano da za darivanje krvi možemo dobiti jedan slobodan dan godišnje neovisno o tome koliko puta dajemo krv.

 

Kada sam ukazao na ovaj članak rekli su da je našim pravilnikom tako određeno a u ovom članku se kaže "... osim ako..."

 

Međutim u zakonu o radu u članku 9 kaže:

 

(1) Poslodavac, radnik i radničko vijeće te sindikati i udruge poslodavaca, mogu ugovoriti uvjete rada koji su za radnika povoljniji od uvjeta određenih ovim ili drugim zakonom.(2) Poslodavac, udruge poslodavaca i sindikati mogu kolektivnim ugovorom ugovoriti uvjete rada nepovoljnije od uvjeta određenih ovim Zakonom, samo ako je ovim ili drugim zakonom to izričito propisano.(3) Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, kolektivnim ugovorom ili zakonom, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo, ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno.

 

Dali postoji neka kvaka na koju bi se poslodavac mogao kvačiti ili bi prema zakonu trebali dobiti jedan dan slobodno za svako darivanje krvi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da ste krivo shvatili članak iz Pravilnika. Je malo nespretno formuliran, ali svejedno.

 

Kako sam ga ja shvatio, Pravilnik vam je identično formuliran kao i zakonski članak, dakle imate pravo na jedan slobodni dan godišnje, neovisno o tome dajete li krv jednom ili dva ili možda čak i tri puta godišnje. Dakle, bez obzira na frekventnost, uvijek imate pravo na samo jedan dan.

 

Ruku na srce, nisam dosada čuo za Pravilnike koji bi za slučaj darivanja krvi radniku davali više od jednog dana slobodno. A pravniku koji vam je napravio taj Pravilnik slobodno ukažete da bude ipak malo jasniji prilikom formuliranja članaka. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija