Jump to content

krivotvorenje isprave


markun

Preporučene objave

Kazneni zakon u čl. 87. st. 15. definira ispravu kao "svaki predmet koji sadrži zapis, znak ili sliku koji je podoban ili određen da služi kao dokaz neke činjenice koja ima vrijednost za pravne odnose". Primjera ima doista ogromno, pa biste trebali malo specificirati upit, na što konkretno mislite?

 

Što se tiče drugog upita, moguće je i tada postojanje djela, ali isključivo ukoliko se dokaže namjera uporabe takve isprave kao prave, što je naravno stvar dokazivanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala vam najljepša..molio bih za objašnjenje - koja ima vrijednost za pravne odnose-

da li to znači ako od te krivotvorene isprave nisi imao ili nisi mogao imati vrijednost niti dobit nema elemenata da je to kazneno djelo odnosno ne može se tretirati kao isprava...

 

radi se o tome da je lažno prikazano izvješće na stubištu kao dug zgrade za kućne režije tj, prikazano je u većem iznosu samo da bi se stanare motiviralo da redovito plaćaju. od tog izvješća nije mogla uslijediti nikakva korist niti dobit, već samo da bi se prisililo neplatiše. danas me tuže za krivotvorenje isprave....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A vi ste to izvješće donijeli u kojem točno svojstvu - predstavnika stanara?

 

I je li podnesena kaznena prijava ili vam samo "prijete" njome?

 

 

da, u svojstvu predstavnika i podnesena je prijava. Radi se samo o tome što više od 50 posto stanara duguje i ne plaća za stubište, pa sam to tek tako napisao da je veći ukupni dug zgrade, iako su mjesečni iznosi za uplatiti ostali isti kao i prethodnih mjeseci. To nisam lažno prikazao. Doista nisam nista htio niti zaraditi niti ukrasti,samo na taj način makar motivirati stanare da plaćaju redovitije. Znam da je sad naivno i glupo, ali sam ih već opominjao pa i dalje ne plaćaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je stvarni dug drugačiji, konkretna "isprava" nema nikakvog učinka u pogledu tog duga. Ponavljam, jedino je problematična pozicija s koje ste donijeli tu "ispravu" - kao predstavnik stanara.

 

da, kao predstavnik stanara sam podnio i time sam u svojstvu okrivljenika. Samo ako mi možete objasniti termin (uporabiti kao pravu).. ja sam je osobno stavio na oglasnu ploču, ali se nisam mogao pod nikakvim okolnostima od nje okoristiti obzirom da su mjesečne rate ostale iste. obzirom da zakon propisuje uporabi kao pravu, da li po vama taj termin uporaba znači da je dovoljno što sam je stavio na oglasnu ploču ili sam je trebao na neki drugi način uporabiti da bi se ostvarila obilježja ovog kaznenog djela

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju - ne. Ali vidjet ćete što će reći DORH, pa onda eventualno i sud. Ovdje se radi o tzv. intelektualnom falsifikatu, tj. ispravi čiji sadržaj je lažan, ali ne vidim važnost ove isprave u pogledu neke činjenice koja bi imala vrijednost za pravne odnose, obzirom je stvaran dug drugačiji, i lako provjerljiv.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija