Jump to content

Darovni ugovor


Jasna105

Preporučene objave

Molim vas za savjet. Suprug i ja živjeli smo u hipotekarno opterećenoj obiteljskoj kući koja bila 1/2 u njegovom vlasništvu, zajedno sa zemljom. Druga polovica kuće i zemlje glasi na njegovu majku. Imamo 3 djece. Nedavno smo predali zahtjev za sporazumnim raskidom braka i potpisali diobu bračne stečevine kojom je suprug svoj dio nasljedstva prepisao u potpunosti meni.Sada svekrva to ne želi prihvatiti i grubim klevetama i uvredama prijeti da će me izbaciti iz kuće jer je sad skoro bivši suprug iselio i prešao u podstanare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, kada se vi upišete u ZK, vi i bivša svekrva biti ćete suvlasnicama nekretnine, a svaki suvlasnik može pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice. Više o tome imate u čl. 47-56. Zakona o vlasništvu. Opcija ima jako mnogo u igri, ali suština je da, ukoliko nema dogovora o načinu razvrgnuća (a za vjerovati je da ga neće biti) i ako geometrijska dioba nije moguća (a i to vjerojatno nije moguće), onda nekretnina može na bubanj. To je najcrnji scenarij, koji smatram da nije u interesu nikome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas za savjet. Suprug i ja živjeli smo u hipotekarno opterećenoj obiteljskoj kući koja bila 1/2 u njegovom vlasništvu, zajedno sa zemljom. Druga polovica kuće i zemlje glasi na njegovu majku. Imamo 3 djece. Nedavno smo predali zahtjev za sporazumnim raskidom braka i potpisali diobu bračne stečevine kojom je suprug svoj dio nasljedstva prepisao u potpunosti meni.

 

nasljeđena imovina nije bračna stečevina.

prepustio ti je svoj dio nekrtnine ali i duga po kreditu(hipoteka) kojim je opterečena nekretnina.

 

ko će vračati kredit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li itko zna je li još uvijek na snazi ovaj zakon koji se tiče civilne diobe: http://propisi.porezna-uprava.hr/view.asp?location=POGLAVLJE&jid=569&file=ovre.xml&idAktualni=598, te što je kod suda odlučujuće prilikom odabira relevatne procjene (procjena ovlaštenog sudskog vještaka ili procjena porezne uprave). Na koji se način riješava plaćanje režija ako ne postoje odvojena brojila za struju, vodu i sl, a topla voda se koristi preko jednog kata (mog dijela) i ide preko cijele kuće, tako da ni kontrolni sat ništa ne riješava?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovom primjeru čini mi se da je to dobrovoljno razvrgnuće. http://www.jutarnji.hr/podjela-naslijedene-imovine-unatoc-protivljenju-suvlasnika/212422/

Te da se" fizička dioba stambene građevine provodi ukoliko je istu moguće etažirati odnosno podijeliti u više samostalnih uporabnih cjelina (npr. da svaka ima zasebni ulaz prema javnom putu, te zasebni sanitarni čvor i kuhinju)".Po ovom ispada da je moguće.

a, "fizička (geometrijska) dioba zemljišta se provodi ukoliko je moguće zemljište podijeliti na više manjih zemljišnih čestica tako da svaki suvlasnik stekne novonastalu česticu razmjerno svom suvlasničkom udjelu". I ovo je moguće. Samo mora biti dobrovoljno, zar ne?

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija