Jump to content

Nametljivo ponašanje


California

Preporučene objave

Lijep pozdrav.

Nedavno je protiv mene podnesena kaznena prijava po članku 140. st. 1. Kazennog zakona: (1) Tko ustrajno i kroz dulje vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njom uspostavi ili nastoji uspostaviti neželjeni kontakt ili je na drugi način zastrašuje i time kod nje izazove tjeskobu ili strah za njezinu sigurnost ili sigurnost njoj bliskih osoba.

 

Naravno, prijava je bila izmišljena uz 3 svjedoka protiv mene samog. Nakon danih izjava u državnom odvjetništvu druga strana odustaje i povlači prijavu vjerojatno uvidjevši da ne postoji dovoljno dokaza za ovakvu prijavu.

 

Zanima me sada može li se podnijeti kakva tužba za uznemiravanje i lažne optužbe? Ne znam sto ubuduce očekivati od takvih osoba pa se moram na neki način zaštititi.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, pitanje dokazivanja je problem za DORH, budući su oni ovlašteni tužitelj.

 

Vi s vaše strane možete samo ukazati na činjenice, koje smatrate bitnim odnosno na temelju kojih bi se moglo zaključiti da je kazneno djelo upravo namjerno prijavljeno. Spomenuta činjenica novog partnera vašeg bivšeg supruga upravo cilja u tom smjeru. No, bilo bi potrebno i malo pobliže objasniti genezu vašeg odnosa s tom osobom, sukobe i slično. Bitni su naravno i detalji ovog djela za koje ste vi prijavljena.

 

A dalje je sve na DORH-u, hoće li oni to smatrati dovoljnim da idu u postupak ili ne. To je ionako izvan vaše domene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazneno djelo lažnog prijavljivanja iz čl 304 može se počiniti samo s izravnom namjerom bilo prvog ili drugog stupnja to znači da osoba mora sigurno(ili bar vjerojatno u visokom stupnju) znati da to nije istina, a to je jako teško dokazivo a osoba se može braniti da nije znala da je to laž jer je imala sumnju i sl. A pošto se ovo kd ne može počiniti s neizravnom namjerom nema ni lažnog prijavljivanja, jer vi kažete da to nije istina i da ona to zna da je laž, ona se obrani da je imala sumnju, a vi to ne možete dokazati(in dubio pro reo), ostaje vam jedino privatna tužba za kd klevete gdje je u postupku teret dokazivanja na okrivljeniku a ne na vama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlikovanje izravne namjere prvog i drugog stupnja isključivo je teoretske važnosti, ne i praktične. Sve ostalo stoji, i upravo zbog činjenice širine manevarskog prostora obrane koji stoji na dispoziciji optuženiku, eventualna takva prijava rezultirala bi najvjerojatnije odbačajem. Osim, ukoliko je cilj da se ovaj drugi malo uplaši. Ali državne institucije nisu namijenjene tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija