Jump to content

porez na ugovor o dozivotnom


anton887

Preporučene objave

Molim ako netko zna odgovor. Nako ostsvinske rasprave plaćen je porez na nasljedstvo temeljem ugovora o dozivotnom. Kako nisam cekao pravomoćnost rjesenja.nasljednici su postavili prigovor. Sad je postupak pred sudom a novci u poreznoj. Mogu li traziti povrat novaca dok se postupak ne zavrsi pred sudom.jer se ionakonisam mogao uknjiziti zbog prigovora na rjesenje o nasljeđivanju...hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Antone,zbog cega ste vi uopce cekali ishod ostavinskog postupka kako bi upisali pravo vlasnistva temeljem ugovora o dozivotnom izdrzavanju.

Treba imati na umu da vi ugovorom o doz.izdrzavanju ne nasljedjujete nekretninu,sto ce rechi da ste odma nakon smrti primatelja izdrzavanja bili ovlasteni zatraziti upis prava vlasnistva,neovisno o ostavinskom postupku.

Nemate osnov da trazite povrat placenog poreza,buduci da je porezna obveza nastupila trenutkom smrti primatelja uzdrzavanja.

Jeste li vi odbijeni sa prijedlogom za upis ili pretpostavljate da bi bili odbijeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Valja istaknuti kako davatelj uzdržavanja kao ugovorna strana u ugovoru o doživotnom uzdržavanju s ostaviteljem ne smatra se strankom, niti osobom koja ostvaruje neko pravo iz ostavine,on svoje pravo iz ugovora može ostvariti neovisno o ishodu ostavinskog postupka,naravno ako ugovor ispunjava uvjete koje nalažu pravila zemljišno knjižnog prava.Međutim,ako je davatelj uzdržavanja jedan od sunasljednika,pa je činjenicu postojanja ugovora istaknuo u ostavinskom postupku,a ostali nasljednici osporavaju valjanost ugovora,javlja se spor među nasljednicima o tome da li određena imovina ulazi u ostavinsku masu,zbog čega se ostavinski postupak prekida i nasljednici koji spore valjanost ugovora upućuju u parnicu,no to nebi bio slučaj da je davatelj uzdržavanja treća osoba,u kojem slučaju bi se iz ostavine izuzela imovina obuhvaćena ugovorom i donijelo rješenje o nasljeđivanju,a nasljednici bi imali mogućnost da u posebnoj parnici osporavaju ugovor.

Glede navedenog Antone,reci te nam jeste li vi jedan od sunasljednika ili treća osoba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

radi se o tome što sam ja treća osoba, a nasljednici su uložili prigovor. prvostupanjska presuda je donesena meni na štetu, u tijeku je žalba. U poreznoj su mi rekli da se pokuišaim obratiti dopisom. Platio sam porez a da nisam niti gledao da li je tko od nasljednika podnio prigovor na rješenje o nasljeđivanju....Pa evo, ako zbate da li bi mi trebali vratiti uplaćeni porez obzirom da nisam nasljednik kako sada stvari stoje, a radilo se o porezu na nasljedstvo.

 

hvala Vam svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

šta si čekao ostavinsku. smrču primatelja uzdržavanja ispunjeni su uvjeti iz ugovora.

trebao si u gruntovnici podnijeti prijedlog za upis vlasništava temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju. odmah nakon smrti primatelja udržavanja uz prijedlog priložiti ugovor i 250,00kuna sudske pristojbe. mžda ni sad nije kasno to učiniti (prije nego ostavinska završi). ako ospravaju ugovor od nasljednika tražiti isplatu uloženoga i za rad (ako posjeduješ račune). nakon što se provede ostavinska sa svojim ugovorom se možeš slikati.

 

povrat poreza možeš tražiti tek ako sud ukine ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad sam platio porez na nasljedstvo i podnio prijedlog za uknjizbu odbijena je zbog već zabiljezbe spora. Od toga je proslo dvije godine i već je prvostupanjska presuda meni na štetu. Obzirom da sporovi jos mogu trajati i 5 god.i neizvjeTan he nasljednik zato me zanima mogu li sad traziti povrat iz porezne. Receno mi je u poreznoj da probam sa dopisom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad sam platio porez na nasljedstvo

o kakom nasljedstu ti pričaš? pružatelj uzdržavanja proža uslugu, prema ugovoru, i za tu uslugu umjesto novca primi nekretninu. nekretnina navedena u ugovoru bi trebala biti izostavljena iz nasljedne mase. to si trebao tražiti na raspravi.

ako nasljednici ne osporavaju ugovor i dobiju svoje nasljedstvo tebi porezna neće vratiti uplatu poreza.

ugovor postojio. prijava poreza postoji. osnova za plaćanje poreza postoji.što ti nisi iskoristio svoje pravo ?

u daljnjem postupku se pozovi na ugovor i plaćen porez (dostavi ga sudu, na urudžbeno).

 

smatram da bi za tebe bilo korisno koristiti uslugu stručne osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija