Jump to content

Molim pomoc - laicko pitanje


BTS

Preporučene objave

Postovanje! Dobio sam obavijest da sam kriv za 2 pocinjena prekrsaja i minimalna kazna koja me slijedi je 3000 kn. Kako sam malo procitao, kazne veca od 2000 kn se moze zamijeniti radom za opce dobro.

No, mene zanimaju dvije stvari:

1-da li ja to mogu traziti na sudu, s obzirom da ce biti samo JEDNO saslusanje sudca bez nekog duzeg razvlacenja ili moram ranije traziti?

 

2-na obavijesti koju mi je urucila policija nije zaokruzena stavka "9-ima pravo na sporazumijevanje u smislu clanka 109e prekrsajnog zakona"

da li to znaci da ne mogu traziti zamjenu za rad za opce dobro ili....?

 

unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjerojatno si dobio obavijest o pravima po čl. 109.a Prekršajnog zakona, što znači da je protiv tebe podnesen optužni prijedlog redovnim putem. U tom slučaju ćeš dobiti poziv na sud gdje ćeš sve saznati iz prve ruke.

 

1. Možeš tražiti na sudu tijekom rasprave, ali takav rad je zamjenska mjera za novčanu kaznu ili kaznu zatvora, tako da ju ne možeš dobiti samostalno. Prvo ti mora biti određena novčana kazna koja se ne može naplatiti u roku od 2 godine, pa se mijenja takvim radom, a i ne znam provodi li se to uopće. S obzirom da je to novo i da još nisam vidio nekoga tko je upućen na takav rad, vjerojatno će tu naletjeti netko tko je upućeniji.

 

2. Ovo sporazumijevanje se odnosi na nešto drugo, tj. dogovor s policijom, ali ako te nisu odmah pitali za sporazumijevanje, onda niti neće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premješteno u odgovarajući podforum.

 

Što se tiče rada za opće dobro, vrijedi ono što je Drot naveo - dakle riječ je o supsidijarnoj sankciji, kada izrečena novčana kazna ne bude bila naplaćena. Dakle, nema druge doli čekati pokušaj prisilne naplate, a onda tek dolazi u mogućnost zamjena u rad za opće dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija